Thursday, 20 Jun 2024
Curtain call Shen Yun Performing Arts International Company in Honolulu's Blaisdell Concert Hall op 26 maart 2022. (NTD)

De diepgaande helende effecten van vreugde, schoonheid en hoop

Een poging om meldingen van genezing te verklaren na het kijken naar Shen Yun Performing Arts

Shen Yun Performing Arts is ‘s werelds voornaamste klassieke Chinese dans- en muziekgezelschap. Volgens de website is het opgericht in New York door elite artiesten geïnspireerd door een gedeelde missie – het terugbrengen van de verloren wereld van de traditionele Chinese cultuur.

De voorstelling is bedoeld om het publiek te vermaken en op te beuren, maar velen hebben een onverwachte vermindering van pijn of een toename in mobiliteit gemeld. Het effect is in sommige gevallen zo drastisch geweest dat het niet te verklaren is, hoewel onderzoekers, doctoren en andere experts wijzen op verschillende effecten die Shen Yun zou kunnen hebben op geest en lichaam.

Ik ben een deskundige op het gebied van infectieziekten en de ontwikkeling van antivirale geneesmiddelen en was wetenschappelijk medewerker bij een Zwitsers biotechbedrijf. Wetenschappers beginnen meer en meer de ongelooflijke wisselwerking tussen geest en lichaam te erkennen.

Het begrijpen van deze verbinding zou kunnen helpen verklaren waarom zoveel Shen Yun toeschouwers een verbeterde lichamelijke en geestelijke gezondheid melden na het zien van de voorstelling.

Shen Yun koppelt klassieke Chinese dans aan een orkest dat authentieke oud Chinese instrumenten combineert met orkestinstrumenten uit het Westen. De voorstelling van Shen Yun is gevuld met heldere kleuren, adembenemende muziek en dans, universele waarden en een boodschap van mededogen. Het is het soort voorstelling waarvan toeschouwers vaak zeggen dat ze er tranen van vreugde van krijgen en vervuld raken van hoop.

Schoonheid, en het ontzag dat het oproept in de menselijke geest, heeft een diepgaande invloed op hoe we denken en voelen. De schoonheid van Shen Yun komt van vele aspecten van de voorstelling, maar het kan voor velen een nog diepere resonantie bieden vanwege de cultuur waar het vandaan komt. De Chinese beschaving bestaat al 5.000 jaar, een orde van grootte langer dan welke andere beschaving dan ook, hoewel het in 1949 een catastrofale communistische revolutie heeft meegemaakt. Desondanks is de cultuur blijven bestaan en daarin liggen diepgaande inzichten besloten over hoe je een waardig en zinvol menselijk leven kunt leiden.

De dramatische afname van pijn en ziektesymptomen die sommige toeschouwers melden na het zien van de voorstelling is de moeite waard om te onderzoeken.

Chronische pijn verdwenen

“Weet je, toen we naar de voorstelling kwamen, zei ik aan het begin [van de voorstelling], ‘Oh, mijn rug doet pijn'”, zei Antonio Divine, een verpleger die in een Baptisten ziekenhuis werkt. Maar na het zien van de Shen Yun voorstelling in Fort Lauderdale’s Au-Rene Theater op 29 dec. 2021, realiseerde Divine zich dat zijn rugpijn verdwenen was.

Divine is niet de enige persoon die zulke pijnverlichtende effecten heeft ervaren na het kijken van Shen Yun.

Queene Owl zei dat ze pijn in haar benen had toen ze op weg was om Shen Yun te gaan bekijken in het Belk Theater in Charlotte, North Carolina, op 8 januari 2022. Maar toen ze eenmaal naar de voorstelling keek, verdween haar pijn.

“Toen ik kwam, had ik pijn. Ik had krampen in mijn voeten, bovenbenen en kuiten. Ik kon moeilijk lopen; het was pijnlijk om het zelfs maar te proberen. Dat doe ik meestal wel, want ik ben er aan gewend. Ik heb een rolstoel nodig voor als ik ondersteuning nodig heb. Maar nu voel ik me beter”, zei ze.

“Ik kan het gevoel niet uitleggen, het is gewoon zo’n ‘ooh wauw’ gevoel en ik denk dat de energie er veel mee te maken had. … Ik keek naar die verbazingwekkende kunst en schoonheid en ik vergat [de pijn].”

Diane Richter, een gepensioneerde verzorgster die nog steeds op de St. Paul’s School in Cudahy, Wisconsin werkt, leed veel aan pijn en stijfheid in haar lichaam en nek als gevolg van een ongeluk toen ze een tiener was. Op 2 januari keek ze naar Shen Yun in het Marcus Performing Arts Center in Milwaukee, waar ze voor het eerst in 49 jaar ervaarde dat de pijn en stijfheid in haar lichaam verdwenen waren.

“Ik kwam binnen met stijfheid in mijn lichaam en mijn nek en ik weet niet hoe ik dit moet uitleggen, maar het is weg”, zei ze. “Het is alsof door de tijd van het kijken naar [Shen Yun], het [eigenlijk] werd losgelaten en het is nu niet pijnlijk.”

Op 12 februari 2022 kwam Walter Dixon, een gepensioneerde zakenman die lijdt aan de ziekte van Parkinson, met zijn wandelstok om Shen Yun te zien optreden in het Oncenter Crouse Hinds Theater in Syracuse, New York, en liep na de voorstelling zonder wandelstok naar buiten. “Ik gebruik meestal wandelstokken. Op dit moment gebruik ik ze niet. Ik sta helemaal zonder. Ik heb de ziekte van Parkinson. Ik had moeite om hier binnen te komen, maar na de voorstelling ben ik meteen naar buiten gelopen, ik weet niet wat er gebeurd is.”

Dokter noemt Shen Yun een ‘recept’

Er zijn talrijke immunologische studies die aantonen dat als iemand in een toestand van chronische stress en depressie verkeert, de afgifte van het stresshormoon cortisol toeneemt, dat niet alleen de functie van de immuuncellen onderdrukt (met inbegrip van fagocyten, natuurlijke killercellen en T-cellen), maar ook hun vermogen om virussen te bestrijden afremt.

Depressie verhoogt ook de productie van ontstekingsbevorderende cytokinen en chemokinen, wat leidt tot een toestand van chronische ontsteking, die op zijn beurt gemakkelijk chronische ziekten (zoals hart- en vaatziekten en neuromusculaire aandoeningen) kan uitlokken of verergeren en kan leiden tot een verdere verslechtering van chronische symptomen, waaronder pijn.

Deze gerapporteerde gevallen van pijn die volledig is verdwenen – zelfs langdurige ernstige pijn – kunnen in verband worden gebracht met de afname van stresshormonen en verhoogde niveaus van endorfine en oxytocine tijdens het kijken naar Shen Yun.

In augustus 2021 publiceerden professor George Slavich van het Center for Psychoneuroimmunology aan de University of California-Los Angeles en psychologieprofessor Jamil Zaki van Stanford University een artikel in het tijdschrift Anxiety, Stress and Coping, waarin zij drie op bewijs gebaseerde strategieën voorstellen die kunnen helpen bij het bevorderen van individueel en collectief herstel, groei en veerkracht. Deze strategieën zijn het cultiveren van sociale saamhorigheid, het beoefenen van mededogen en vriendelijkheid zijn.

Voor veel mensen verdween het gevoel van sociale saamhorigheid bijna volledig tijdens de pandemie.

“Mensen voelen zich nu depressief omdat ze zich meer geïsoleerd en alleen voelen”, zei psycholoog Howard Berlin.

Berlin was blij om mensen samen te zien komen voor Shen Yun voorstellingen, onder andere vanwege de gedeelde sociale ervaring.

“Als je naar zoiets als dit komt, zie je mensen samenkomen en de schoonheid van gemeenschapszin”, zei hij.

Veel ervaringen kunnen dit gemeenschapsgevoel geven, maar ze genereren niet allemaal mededogen en vriendelijkheid. Voor veel mensen zijn deze deugden, die verweven zijn in de op verhalen gebaseerde dansen van Shen Yun, een krachtig medicijn.

Dr. Lisa Miller, een dokter in de interne geneeskunde, beschrijft Shen Yun als “een perfect recept voor vreugde.” Ze beschrijft Shen Yun artiesten als “artsen van schoonheid en gratie, chemie en elektriciteit.”

“Als arts gebruik ik mijn handen om dingen voor elkaar te krijgen en voor mijn patiënten te zorgen, terwijl deze artiesten hun lichaam gebruiken, hun gebaren, hun vingers – ze gebruiken elk deel van hun lichaam om te genezen – want wat ze vanavond deden was een vorm van geneeskunde. Het was een perfect recept voor vreugde, pracht en praal, schoonheid en eer en nog veel meer. Het is gewoon goed en magisch”, zei Miller.

“En we hebben het nodig. Het is het perfecte recept voor geluk.”

Meer dan alleen kunst en schoonheid

In de jaren zeventig maakte Dr. Norman Cousins, een professor in de psychiatrie en bio-gedragswetenschappen aan de UCLA, voor zichzelf een holistische benadering die spiritualiteit en lachen omvatte, en schreef zichzelf komediefilms voor. Hij herstelde uiteindelijk van een levensbedreigende auto-immuunziekte.

Vreugde is een medicijn, maar de helende kracht van Shen Yun is niet alleen gebaseerd op vreugde – het levert ook een krachtige dosis ontzag. Shen Yun streeft ernaar om universele waarden terug te brengen en een boodschap van mededogen te verspreiden.

Een Harvardstudie kwantificeerde de kracht van mededogen met biomedische methoden. Studenten kregen een 50 minuten durende film te zien van Moeder Teresa die daden van vriendelijkheid verrichtte en de zieke en stervende armen van Calcutta hielp.

De immuunfunctie van het publiek werd versterkt en bleef daarna nog een uur lang hoog. Dit effect trad zelfs op bij mensen die Moeder Teresa niet mochten; hun hersenen resoneerden onbewust met haar goede daden en de kracht van mededogen.

Dit is lang niet de enige studie die een verband aantoont tussen vriendelijkheid en gezondheidsvoordelen.

Studies hebben aangetoond dat wanneer mensen goede daden verrichten, hun niveau van oxytocine stijgt. Van oxytocine is aangetoond dat het de immuniteit bevordert en mensen helpt virussen en bacteriën te bestrijden. De wetenschap heeft aangetoond dat vriendelijkheid een biochemisch effect heeft; daarom kan vriendelijkheid worden gebruikt als een behandeling voor pijn, depressie en infectieziekten.

Interessanter is dat de oxytocine in het lichaam van degenen die getuige zijn van de goede daden ook zal toenemen. Als een voorstelling een verhaal bevat over daden van vriendelijkheid jegens anderen, kan dat de oxytocinespiegel van het publiek helpen verhogen, wat op zijn beurt de immuniteit kan stimuleren en chronische ontsteking kan verminderen.

Dit alles wil zeggen dat we het belang van de rol die onze gedachten en gedragingen spelen in onze gezondheid niet mogen onderschatten. Elk spiritueel fenomeen heeft een materiële implicatie en dat mogen we niet verwaarlozen.

Een studie gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences toonde aan dat mensen met verschillende perspectieven op welzijn (hedonistisch versus eudaimonisch/altruïstisch) twee verschillende types van genexpressieprofielen voor perifere immuuncellen hadden. Mensen die een nobel doel in het leven hadden, hadden een duidelijk patroon van een veel sterker potentieel voor antivirale immuniteit dan degenen die meer gericht waren op persoonlijke bevrediging.

Het effect van onze gedachten zou even verstrekkend en diep kunnen zijn als de genetische laag van het menselijk lichaam.

Dr. Yang Jingduan, een expert in neurologie en psychiatrie die een onderzoeksbeurs in klinische psychofarmacologie aan de Universiteit van Oxford heeft gedaan, is ook een expert in integratieve Chinese en Westerse geneeskunde. Yang heeft ontdekt dat iemands gedrag de meest directe invloed heeft op iemands lichamelijke gezondheid. “En de krachtigste invloed op ons gedrag zijn onze emoties. Het sterkste effect op onze emoties zijn onze gedachten. En wat onze gedachten bepaalt is ons geloofssysteem”, zei hij.

“De oude Chinese geneeskunde stelt dat er in elk intern orgaansysteem een ziel of geest bestaat en dat zij het onsterfelijke deel van ons leven zijn, ons ‘ware zelf’ genoemd. Wat ons spirituele deel voedt zijn de vijf deugden: mededogen, respect, rechtvaardigheid, wijsheid en geloof.

“De moraal van Shen Yun’s voorstellingen presenteren de beste toepassing van deze waarden. Samengevat, Shen Yun voedt ons lichaam, geest en ziel.”

Shen Yun beschrijft ook een oud maar vernieuwd levens-cultivatiesysteem, Falun Dafa, dat drie universele principes onderwijst: waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid.

“Iedereen die deze waarden beoefent zal zichzelf veel positiever, gelukkiger en meer ontspannen vinden. Deze minimaliseren hun reacties op dagelijkse stressoren en elimineren daarmee een van de meest fundamentele oorzaken van ziekte – stress”, zei Yang.

Publieksleden die onverwachte verlichting ervaren van symptomen die normaal moeilijk te behandelen zijn, hebben deze verhalen met vrienden en familie gedeeld, waardoor er meer interesse in Shen Yun is ontstaan.

De ziekte van Parkinson is niet te genezen, maar toch ervaarde Dixon zo’n wonderbaarlijke verbetering na het zien van de voorstelling. Dergelijke resultaten zijn bijzonder interessant voor medici.

Yuhong Dong is wetenschappelijk medewerker bij een Zwitsers biotechbedrijf en was voorheen senior medisch wetenschappelijk expert voor de ontwikkeling van antivirale geneesmiddelen bij Novartis Zwitserland en bekleedde vergelijkbare functies bij Novartis China. Zij is postdoctoraal fellow aan de Chinese Academie voor Medische Wetenschappen en doctor in infectieziekten.

 Origineel gepubliceerd op The Epoch Times(29 maart 2022): The Profound Healing Effects of Joy, Beauty, and Hope

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.