Sunday, 16 Jun 2024
(Illustratie door The Epoch Times, Getty Images, Shutterstock)

De elite in Davos ziet de mogelijke terugkeer van Trump als een bedreiging voor de wereldorde

De overwinning van voormalig president Donald Trump in de Amerikaanse staat Iowa heeft veel angst veroorzaakt onder Europese wereldleiders tijdens de wereldtop in Davos.

Tijdens de jaarlijkse top in Davos, Zwitserland, staan ‘s werelds rijkste en machtigste mensen in de schijnwerpers terwijl de mondiale uitdagingen worden besproken.

De ongeziene overwinning van voormalig president Donald Trump in de Amerikaanse staat Iowa op 15 januari werd het gesprek van de dag op het World Economic Forum (WEF). Volgens sommige waarnemers domineerde zijn mogelijke terugkeer in het Witte Huis de gesprekken tijdens diners en feestjes gedurende de hele top, waardoor zelfs de discussies over de meest dringende mondiale kwesties werden overschaduwd.

De wereldelite, waaronder CEO’s, bankiers en beleidsmakers, kwamen van 15 tot 19 januari bijeen in Davos voor de 54e jaarlijkse bijeenkomst van het WEF. Onder de aanwezigen was Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank, die openlijk kritisch is over de voormalige Amerikaanse president.

“We maken ons er allemaal zorgen over omdat de Verenigde Staten de grootste economie en de grootste militaire grootmacht ter wereld is, en altijd een baken voor de democratie is geweest, met alle positieve en negatieve kanten”, zei ze toen haar tijdens een interview met Bloomberg op 17 januari werd gevraagd naar de komende Amerikaanse verkiezingen.

“We moeten extreem oplettend zijn.”

Mevrouw Lagarde, die diende als hoofd van het Internationaal Monetair Fonds, beschreef president Trump als een duidelijke “bedreiging” voor Europa tijdens een recent interview met France 2, vanwege zijn standpunt over tarieven, de NAVO en klimaatverandering.

Op de laatste dag van de top suggereerde ze dat de meest effectieve strategie voor Europa om zich voor te bereiden op een mogelijke terugkeer van Trump is om in het offensief te gaan.

“De beste verdediging, als we het zo willen bekijken, is de aanval”, zei ze tijdens een paneldiscussie op 19 januari. “Om goed te kunnen aanvallen, moet je thuis sterk zijn. Sterk zijn betekent dus een sterke markt hebben, een echte interne markt hebben.”

Philipp Hildebrand, voormalig hoofd van de Zwitserse centrale bank en huidige vicevoorzitter van BlackRock, sprak zich in soortgelijke bewoordingen uit over de komende Amerikaanse verkiezingen.

“Weet je, we hebben het al eens meegemaakt en we hebben het overleefd, dus we zullen zien wat het nu gaat geven,” vertelde Hildebrand aan Bloomberg in Davos. “Zeker vanuit een Europees perspectief, vanuit een soort globalistisch, Atlantisch perspectief, is het natuurlijk een grote zorg.”

Gordon Brown, voormalig premier van het Verenigd Koninkrijk, uitte soortgelijke gevoelens.

“Ik maak me zorgen over de dreiging van een presidentschap van Trump,” vertelde hij CNBC op 17 januari in het Zwitserse skioord.

“Hij zegt dat hij het probleem Oekraïne-Rusland in één dag kan oplossen. Maar als het probleem Oekraïne-Rusland zal worden opgelost ten koste van Oekraïne en als het wordt aanzien als een overwinning voor Poetin, dan zal de klap voor het Europese zelfvertrouwen enorm zijn.”

(L-R) Bloomberg-televisiejournaliste Francine Lacqua, de president van Singapore Tharman Shanmugaratnam, de Saudische minister van Financiën Mohammed al-Jadaan, de president van de Europese Centrale Bank Christine Lagarde, co-voorzitter van The Carlyle Group David Rubenstein, de Duitse minister van Financiën Christian Lindner en de directeur-generaal van de Wereldhandelsorganisatie Ngozi Okonjo-Iweala wonen een sessie bij op de slotdag van de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum in Davos, op 19 januari 2024. (Fabrice Coffrini/AFP via Getty Images)

Campagnevoordeel?

De bezorgdheid over de mogelijke terugkeer van de voormalige president naar het Witte Huis reikte verder dan Davos.

De voormalige premier van België, Guy Verhofstadt, uitte als huidig lid van het Europees Parlement gelijkaardige zorgen na de overwinning van president Trump in Iowa.

“Republikeinen sturen hiermee een boodschap naar de wereld: de democratie vecht nu om te overleven… Dit kan ook de deur dicht doen voor Europa,” schreef hij in een post op X op 16 januari.

Richard Dearlove, voormalig hoofd van de Britse geheime dienst, zei onlangs dat de herverkiezing van president Trump een “politieke bedreiging” zou kunnen vormen voor het Verenigd Koninkrijk en de NAVO.

“Er is nu ook een politieke bedreiging, waar ik me zorgen over maak, namelijk de herverkiezing van Trump … waarvan ik denk dat het voor de nationale veiligheid van het Verenigd Koninkrijk problematisch is,” vertelde hij op Sky News op 14 januari. “Want als Trump overhaast zal handelen en hiermee de Atlantische alliantie zal beschadigen, wordt dat een ernstige zaak voor het Verenigd Koninkrijk.”

President Trump heeft vaak zijn zorgen geuit over hoe de NAVO afhankelijk is van de Verenigde Staten en heeft er bij de lidstaten op aangedrongen om hun bijdragen aan de defensie-uitgaven te verhogen.

Brian Seitchik, een Republikeinse strateeg en voormalig campagne-medewerker van Trump, zei dat hij gelooft dat de uitspraken van “mondiale elites” op de bijeenkomst in Davos gunstig kunnen zijn voor de campagne van de voormalige president.

“Of je het nu leuk vindt of niet, ze zijn geen Trump-fans. Dat zijn ze nooit geweest en dat zullen ze ook nooit worden”, zei Seitchik tegen The Epoch Times.

“Mensen die praten over klimaatverandering en hun bezorgdheid hierover uiten terwijl ze met privévliegtuigen naar deze exclusieve Europese stad reizen, is niet echt iets waar de kiezers in Georgia, Michigan, Pennsylvania en Arizona op gefocust zijn.”

Leden van het Amerikaanse Korps Mariniers tijdens de start van een defensieoefening bij Ostersund, Zweden, op 17 april 2023. (Pontus Lundahl/TT Nyhetsbyran/AFP via Getty Images)

Jamie Dimon prijst Trump

Tijdens een nogal onverwacht moment in Davos heeft Jamie Dimon, de CEO van JPMorgan, de gemoederen verhit door een knipoog te geven naar het beleid van voormalig president Trump en er bij de Democraten op aan te dringen om hun benadering van “MAGA” Republikeinen te herbekijken.

“Ik zou willen dat de Democraten wat beter nadenken als ze het over MAGA hebben,” zei hij op 17 januari tijdens een interview met CNBC in Davos.

“Ik denk dat dit negatieve gepraat over MAGA de verkiezingscampagne van Biden gaat schaden.”

De opmerkingen van Dimon kwamen twee dagen nadat de voormalige president het beter deed dan zijn GOP rivalen in de Iowa voorverkiezingen.

“Neem een stap terug, wees eerlijk. Hij had ook een beetje gelijk over de NAVO en over immigratie. Hij heeft de economie goed laten groeien. Handel en belastinghervorming werkten. Hij had gelijk over een aantal aspecten over China,” zei Dimon.

“Hij had geen ongelijk over een aantal van deze kritieke kwesties en daarom hebben ze op hem gestemd.

In november 2023 drong Dimon, die voornamelijk doneert aan de Democratische Partij, er bij iedereen op aan, ook bij Democraten, om de Republikeinse presidentskandidaat Nikki Haley te steunen voor de GOP-nominatie, met de bewering dat zij een sterker alternatief zou zijn voor de voormalige president.

Mike O’Sullivan, voormalig chief investment officer bij Credit Suisse, zei dat hij gelooft dat Europese regeringen en bedrijfsleiders “terecht bezorgd” zijn over een tweede termijn van Trump.

O’Sullivan was lid van de ‘Council on the New Economy’ van het WEF. Hij is ook de auteur van “The Levelling: What’s Next After Globalization”, een boek dat bespreekt hoe globalisering ten einde is gekomen en plaats maakt voor een nieuwe waardengedreven wereldorde.

“Trump heeft een grotere kans om president te worden dan op hetzelfde moment in zijn eerste campagne,” vertelde Mr. O’Sullivan in een e-mail aan The Epoch Times.

“Regeringen en bedrijven maken zich terecht zorgen over hoe hij de rechtsstaat, de democratie en de unieke financiële status van Amerika zou kunnen ondermijnen,” zei hij.

De stemming onder Amerikaanse bedrijfsleiders die het forum bijwoonden was echter heel anders; sommigen wuifden de zorgen van de Europeanen weg.

“Hij gaat het presidentschap winnen,” vertelde een CEO van een Amerikaanse bank aan CNBC. “Een groot deel van zijn beleid was juist.”

Een andere prominente bedrijfsleider verklaarde off the record dat Europeanen geen goed begrip hebben van de ‘checks and balances’ die in het Amerikaanse overheidssysteem zijn ingebouwd.

“Het is goed om voorzichtig te zijn, maar het zal niet het einde van de wereld betekenen,” zei hij.

De toespraak van Trump in Davos

Tijdens zijn ambtstermijn reisde president Trump twee keer naar Davos, in 2018 en 2020, om de bijeenkomsten van het WEF bij te wonen. In zijn keynote speech in 2020 benadrukte hij zijn protectionistische handelsbeleid en de positie van de Verenigde Staten als ‘s werelds grootste olie- en gasproducent.

President Donald Trump verlaat het Congrescentrum tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum in Davos op 21 januari 2020. (Fabrice Coffrini/AFP via Getty Images)

Hij uitte ook openlijk zijn scepticisme over klimaatverandering en richtte zich op wat hij “alarmisten” en “radicale socialisten” noemde.

“We moeten de eeuwige onheilsprofeten en hun voorspellingen van de apocalyps aan de kant schuiven. Zij zijn de erfgenamen van de dwaze waarzeggers van vroeger,” zei president Trump.

Hij ging verder met het benadrukken van historische voorbeelden van foutieve voorspellingen, zoals de overbevolkingscrisis in de jaren zestig, de massale hongersnood in de jaren zeventig en het voorspelde einde van de olie in de jaren negentig. Hij karakteriseerde deze onjuiste voorspellingen als het werk van “alarmisten” die meedogenloos uit zijn op macht.

“Deze paniekzaaiers eisen altijd hetzelfde: absolute macht om elk aspect van ons leven te domineren, transformeren en controleren,” zei hij. “We zullen nooit toestaan dat radicale socialisten onze economie vernietigen, ons land te gronde richten of onze vrijheid wegnemen.

Zijn toespraak lokte gemengde reacties uit, maar hij maakte vooral een deel van de elite razend, in het bijzonder Klaus Schwab, de oprichter en uitvoerend voorzitter van het forum.

WEF onder vuur

De heer Schwab, een Duitse econoom en professor, richtte het WEF op in 1971 met als doel het bevorderen van ‘stakeholderkapitalisme’, dat bepleit dat bedrijven de belangen dienen van iedereen die er belang bij heeft in plaats van zich alleen te richten op aandeelhouders.

In de loop der jaren is het WEF uitgegroeid tot een wereldwijd erkend forum voor dialoog. Het richt zich op kwesties die het beschouwt als dringende mondiale uitdagingen – zoals de zogenaamde klimaatcrisis, armoede, ongelijkheid in rijkdom, voedselveiligheid en pandemieën – en brengt de publieke en private sector samen.

Vandaag ben ik hier om jullie te vertellen dat de Westerse wereld in gevaar is.
Argentijnse president Javier Milei

In de afgelopen jaren kreeg het forum echter steeds meer kritiek te verduren en werden er vragen gesteld over het nut van de debatten om de problemen van gewone mensen op te lossen.

Het klimaat is een prominent onderwerp in Davos en het gebruik van privéjets door de deelnemers heeft beschuldigingen van hypocrisie opgeleverd. Ook het uitnodigen van personen met een twijfelachtige reputatie op het gebied van mensenrechten heeft twijfels opgeroepen over de geloofwaardigheid van het forum.

De Argentijnse president Javier Milei wordt omringd door de media na zijn toespraak op het World Economic Forum in Davos, Zwitserland, op 17 januari 2024. (Fabrice Coffrini/AFP via Getty Images)

De president van Argentinië, Javier Milei, koos ervoor om met een commerciële vlucht naar Davos te reizen om aan de top deel te nemen, waar hij in zijn speech openlijk kritiek uitte op de “socialistische” agenda van het hele evenement.

“Vandaag ben ik hier om jullie te vertellen dat de Westerse wereld in gevaar is. En het is in gevaar omdat degenen die geacht worden de waarden van het Westen te verdedigen, gecoöpteerd worden door een visie op de wereld die onverbiddelijk leidt tot socialisme en daarmee tot armoede,” vertelde de nieuw gekozen libertaire president in Davos op 17 januari.

Kevin Roberts, voorzitter van The Heritage Foundation, een in Washington gevestigde conservatieve denktank, bekritiseerde ook de agenda van het forum tijdens een paneldiscussie in Davos op 18 januari en riep een eventuele toekomstige Republikeinse regering op om alle voorstellen van het WEF te verwerpen.

“De reden dat ik hier in Davos ben, is om uit te leggen aan de mensen hier aanwezig en diegenen die meekijken, met alle respect, maar dat jullie deel uitmaken van het probleem,” zei hij.

Roberts verdedigde de voormalige Amerikaanse president en stelde dat de mondiale elites de gemiddelde burger verkeerd hebben geïnformeerd over zaken als illegale immigratie, het klimaat en openbare veiligheid.

Na Iowa

De uitslag van de Republikeinse verkiezingsuitslag in Iowa op 15 januari was nauwelijks onverwacht, maar trok toch veel aandacht, zowel in de Verenigde Staten als wereldwijd.

Aanhangers van voormalig president Donald Trump tijdens een verkiezingsfeest in Des Moines, Iowa, op 15 januari 2024. (Jim Watson/AFP via Getty Images)

“Trump behaalde een historische en beslissende overwinning in de Iowa voorverkiezingen, en brak records voor de grootste overwinningsmarge van een Republikeinse kandidaat,” zei O’Connell. “De race werd al amper een half uur na het begin van het stemmen uitgeroepen, wat de kracht van zijn overwinning benadrukt.”

Voormalig Vice President Al Gore waarschuwde echter tegen het overdrijven van het belang van de Iowa stemming. Gore, die in 2000 nipt het presidentschap misliep, benadrukte de mogelijkheid van verrassingen in deze verkiezingen.

“Er zijn zoveel voorbeelden geweest – de laatste keer in 2016 toen Ted Cruz de Iowa voorverkiezing won en toch maakte het helemaal niets uit. We hebben ook nog anderen de Iowa voorverkiezingen zien winnen aan Republikeinse kant om vervolgens gewoon te verdwijnen,” vertelde hij Bloomberg in Davos.

“Iets zegt me dat dit een jaar van grote verrassingen kan worden. Ik hoop dat dit het geval is, want ik wil niet dat hij opnieuw genomineerd en herkozen wordt,” zei Gore.

De heer Seitchik voorspelde dat een overwinning van president Trump in New Hampshire op 23 januari, ongeacht de marge, een beslissende uitslag zou zijn.

Gezien de verschillen in kiezersdemografie tussen New Hampshire en Iowa, zou het winnen van beide kritieke staten “de realiteit bevestigen dat hij de volledige controle heeft over de Republikeinse Partij,” zei hij.

Gepubliceerd door The Epoch Times (24 januari 2024): Davos Elites See Potential Return of Trump as Threat to Global Order

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.