Sunday, 23 Jun 2024
Met dank aan Flying Cloud Productions

De film “Unsilenced” is een vernietigende aanklacht tegen de CCP: Pompeo

Op 21 januari, rond 21.00 uur, toen de film “Unsilenced” net afgelopen was in zaal 10 van Cinemark in Fairfax County, Virginia, bleef het publiek roerloos op zijn stoel zitten. Tien seconden, 20 seconden, zelfs 30 seconden gingen voorbij … niemand sprak of stond op terwijl het scherm bleef scrollen met de namen van de cast. Sommigen veegden tranen weg, blijkbaar niet in staat om zich zo snel los te maken van het verhaal.

Voormalig Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zag de film onlangs in dezelfde bioscoop. Hij noemde de film “een ontroerende, eerlijke en vernietigende aanklacht tegen de CCP [Chinese Communistische Partij]”.

“De waarheid van de volslagen verdorvenheid van Xi en zijn voorgangers en de door macht gedreven verschrikkingen die zij hebben aangericht, kan niet worden ontkend”, schreef hij op Twitter en moedigde mensen aan de film te bekijken. “Deze film geeft het prachtige Chinese volk een stem.”

In theaters in Mesa, Arizona en in Raleigh, Noord-Carolina, gaf het publiek de film op het eind een staande ovatie.

“Unsilenced” is sinds zijn debuut op 21 januari uitgebracht in 30 Amerikaanse steden, waaronder New York City, Los Angeles, Chicago, Houston, Philadelphia en San Diego. Tot nu toe zijn de voorstellingen met een week verlengd tot 3 februari.

De Canadese filmmaker Leon Lee presenteert het verhaal van twee koppels Chinese studenten, die hun leven riskeerden om de ontstellende vervolging van vreedzame Falun Gong beoefenaars door de Chinese Communistische Partij (CCP) aan het licht te brengen. Met de hulp van een journalist uit Chicago brachten zij de onmenselijke misstanden van de CCP met succes aan het licht bij de internationale gemeenschap.

Falun Gong is een spirituele praktijk die drie grondbeginselen omvat: waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid, samen met vijf langzaam bewegende oefeningen. Nadat deze praktijk in 1992 openbaar werd gemaakt, groeide de aanhang in China tot naar schatting 70 à 100 miljoen mensen in 1999. De CCP, die de populariteit van de praktijk als een bedreiging beschouwde, startte vervolgens een landelijke campagne om de praktijk uit te roeien.

De productie is gebaseerd op werkelijke gebeurtenissen die verband houden met Wang Weiyu, een beoefenaar van Falun Gong, die is afgestudeerd aan de Tsinghua Universiteit van China. Wang onderging martelingen, waaronder urenlange elektrocutie met een elektrische wapenstok, tijdens acht en een half jaar gevangenschap in Peking omdat hij weigerde zijn geloof in Falun Gong op te geven. In 2013 ontvluchtte hij communistisch China en voegde zich bij zijn familie in de Verenigde Staten.

Wang (Ting Wu) in een gevangeniscel na gemarteld te zijn voor het beoefenen van Falun Gong. (Met dank aan Flying Cloud Productions)

De New Yorkse scenarioschrijver Maximilian Kempf omschreef “Unsilenced” als een “juridische thriller”, die het publiek voortdurend aan het denken zet.

“Weet je, het zorgt er voor dat je steeds vragen wilt stellen”, zei Kempf in een interview met The Epoch Times. “Je zit de hele film op het puntje van je stoel.”

Hij zei dat de film zeer professioneel is in termen van de beelden, de muziek, het acteren en vooral het verhaal. Zelfs de martelscènes zijn op een stijlvolle manier uitgevoerd, aldus de scenarioschrijver.

Tegelijkertijd benadrukte hij het westerse perspectief, dat het internationale publiek aanspreekt. Hij zei dat de productie menselijkheid en medeleven uitstraalt, wat een universele waarde is.

“Ik zou mensen aanmoedigen om naar de website te gaan waarop de film is gebaseerd”, zei de scenarioschrijver. “Deze film mag nog veel meer bekendheid krijgen, hopelijk.”

“In veel opzichten voelde ik me aangetrokken tot deze film”, vertelde Margarita Marin-Dale, een gepensioneerde professor en mensenrechtenadvocaat, aan The Epoch Times nadat ze de film met haar twee zonen had bekeken. “Omdat ik erg bezorgd ben over individuele vrijheden, vrijheid van godsdienst en vrijheid van meningsuiting. Ik denk dat het laat zien hoe moeilijk en tegenstrijdig het is voor mensen om voor de waarheid op te komen.”

Margarita Marin-Dale, gepensioneerd professor van de American University en mensenrechtenadvocaat, met haar twee zonen na het kijken van ” Unsilenced ” in Fairfax, Virginia, op 21 januari 2022. (Sherry Dong/The Epoch Times)

Ze zei: “Ik denk dat deze film de aandacht vestigt op de onderdrukkende aard van het regime in China, ook al gaat het … economisch heel goed met China.”

Bovendien prees zij de gelovigen van Falun Gong voor hun moed om zich te verzetten tegen het Chinese totalitaire regime. “En als Amerikanen die geloven in democratie en vrijheid, denk ik dat we hen zeer moeten steunen”, zei de mensenrechtenadvocate.

Zij was er ook van overtuigd dat het Chinese communistische regime gedoemd is te mislukken. “Het is als een pan met kokend water”, zei ze. “Als je de deksel op de pan blijft houden, zal hij uiteindelijk ontploffen. Het is dus heel belangrijk dat vrijheid zegeviert.”

De film boeide ook haar twee zonen William Dale en Philip Dale.

“Het voelde alsof je er echt bij was”, zei William Dale. “Ik heb zeker een paar tranen gelaten tijdens de film. Het was erg emotioneel.” Zijn broer Philip Dale merkte op: “Ik hou ervan hoe het de menselijkheid van alle personages in de situatie portretteert.”

Mary Lien Nguyen is een gepensioneerde IT-specialist die bijna 30 jaar bij de federale overheid heeft gewerkt. Zij ontvluchtte Vietnam en verhuisde in 1979 naar de Verenigde Staten.

Ze vertelde The Epoch Times dat de film haar tot tranen toe bewoog.

Als immigrante uit communistisch Vietnam, zei Nguyen dat ze weet hoe verschrikkelijk communisten zijn. Ze beschuldigde de CCP ervan de waarheid over Falun Gong te verdoezelen en alle middelen te gebruiken om onbevreesde klokkenluiders, zoals de studenten in de film, het zwijgen op te leggen.

Ze waarschuwde dat communisten de mensheid proberen te vernietigen. Ze vindt dat verschrikkelijk en hoopt dat de waarheid die in de film wordt verteld over de hele wereld verspreid zal worden.

Falun Gong beoefenaars nemen deel aan een parade ter gelegenheid van het 22e jaar van de vervolging van Falun Gong in China, in Brooklyn, N.Y., op 18 juli 2021. (Chung I Ho/The Epoch Times)

Positieve publieksrecensies in overvloed op sociale media.

“Mijn zoon en ik hebben vandaag deze ongelooflijke film gezien”, zei Kerry Debois op internet. “Het is mijn vurige hoop dat iedereen deze belangrijke en zeer goed gemaakte film gaat zien. Ik was de hele tijd in de ban.”

Een kijker met de naam Karen Evanek liet een bericht achter: “De overvloed aan anonimiteit in de aftiteling is verbluffend. Mogen zij/jullie allen veilig blijven.”

Er is een bericht van Iris Neal. “Ik zag deze krachtige eye-opening film vandaag. … Ik zal het ten zeerste aanbevelen. … Triest dat zo velen die betrokken waren bij de productie ‘anoniem’ moeten blijven.”

Een ouder die zich Hawa Agnes-Hass noemt, zei: “Ik neem mijn man en kinderen mee om deze film als gezin te zien! Mijn kinderen moeten begrijpen wat er in mijn Amerika gebeurt.”

“Unsilenced” was de winnaar van de publieksprijs op het Austin Film Festival in 2021. Op 25 januari werd de film genomineerd door The Political Film Society als beste film over mensenrechten en als beste film-exposé voor 2022.

Leon Lee regisseerde ook de documentaire “Human Harvest” (2014), die de verwijdering en verkoop van organen van gewetensgevangenen door de CCP blootlegde, die voornamelijk Falun Gong-gevangenen zijn. De film werd in meer dan 25 landen uitgezonden en won in april 2015 de Peabody Award.

Unsilenced draait nu in geselecteerde bioscopen in Amerika. Ga voor de volledige theaterlijst naar UnsilencedMovie.com.

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times ( 28 januari 2022): ‘Unsilenced’ Film Is a ‘Scathing Indictment of the CCP’: Pompeo

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.