Sunday, 19 May 2024
De kathedraal van Exeter ligt in Devon, Engeland en heeft een stenen gevel die uitgebreid versierd is met gebeeldhouwde beelden, vliegende steunberen, spitsbogen en grote ramen die licht binnenlaten. Twee Romaanse vierkante torens aan de linkerkant van de voorgevel dateren van de Normandische kathedraal die eerder op deze plek stond. (travellight/Shutterstock)

De gotische schoonheid van de Engelse kathedraal van Exeter

Architectuur door de eeuwen heen, de prachtige gotische kathedraal van Engeland schittert met middeleeuwse elegantie

De kathedraal van Exeter staat trots in het centrum van Exeter, in het zuidwesten van het Engelse graafschap Devon. Met een geschiedenis die zich uitstrekt van de Romeinse tijd tot de Tweede Wereldoorlog biedt de grote kathedraal met zijn prachtige gotische kenmerken een fascinerend inzicht in middeleeuws Groot-Brittannië. Tot op de dag van vandaag wordt de kathedraal van Exeter beschouwd als het mooiste voorbeeld van de versierde gotische bouwstijl (1280–1380), een Engelse gotische stijl.

In 1050 bouwde koning Edward de Belijder de kathedraal van Exeter op een plek waar eerder veel religieuze gebouwen stonden, waaronder een christelijke locatie uit de vijfde eeuw, een Angelsaksische constructie uit de 10e eeuw en een Normandische kathedraal uit 1180. De huidige kathedraal werd rond 1400 voltooid en heeft een gotische stijl die in de jaren 1240 uit Frankrijk werd geïmporteerd, met uitgebreide ornamenten en versieringen.

Het gebouw werd door de eeuwen heen beschadigd, met name tijdens de opheffing van de kloosters, de Engelse Burgeroorlog en de Exeter Blitz tijdens de Tweede Wereldoorlog. De kathedraal werd in de 19e en 20e eeuw verbeterd en gerenoveerd.

De kathedraal van Exeter staat vooral bekend om zijn steenwerk, dat vooral te zien is in het gewelfde plafond van de kathedraal, het langste aaneengesloten middeleeuwse stenen gewelf ter wereld. Het gebeeldhouwde plafond is voorzien van prachtige bosses (een decoratieve knop op een plafond) en decoratieve kappen, die zeer prominent aanwezig waren in de gotische architectuur. Deze nissen zijn vaak felgekleurd, wat laat zien dat middeleeuwse kerken ooit gevuld waren met levendige kleuren.

De kathedraal bevat houtsnijwerk in de galerij van de minstreel, prachtige gebrandschilderde ramen en een astronomische klok, allemaal daterend uit de 13e en 14e eeuw.

De westgevel wordt gedomineerd door drie rijen beelden die de hemel voorstellen. De onderste rij toont gebeeldhouwde engelen die de figuren erboven ondersteunen. De meeste figuren in de middelste rij stellen de koningen van Juda voor. Beelden van de apostelen, de vier evangelisten en profeten uit het Oude Testament vullen de bovenste rij. Een voorstelling van God staat op de bovenste rij. Restaurateurs ontdekten rode verf met vlekken blauw, groen en goud aan de achterkant van de beelden, wat bevestigt dat ze zeer gekleurd waren en een prachtig aanzicht in de Middeleeuwen. (travellight/Shutterstock)
Het lichte en luchtige schip van Exeter Cathedral ligt onder een 14e-eeuws stenen gewelf. Het gewelf loopt van de westelijke muur van het schip tot aan het Grote Oostvenster aan het einde van het koor en de grote orgel. In tegenstelling tot kerken in de Romaanse stijl, waar de ribben voornamelijk werden toegevoegd om het dak te ondersteunen, dienen de ribben hier ook een decoratief doel, waardoor een prachtig patroon ontstaat. (travellight/Shutterstock)
Een nadere blik op het prachtige gewelf van Exeter Cathedral laat zien hoe het stenen gewelf wordt ondersteund door elegante decoratieve ribben, die aan elk uiteinde worden ontmoet door ronde gebeeldhouwde nissen. Deze stijl van gewelven staat bekend als een tierceron en de kathedraal van Exeter is een van de meest indrukwekkende voorbeelden van deze stijl, met meer dan 400 gekleurde nissen, waardoor het een van de belangrijkste collecties middeleeuws steenhouwwerk in Engeland is. (DeFacto/CC BY-SA 4.0)
Aan de oostkant van de kathedraal kunnen bezoekers de prachtige Lady Chapel bewonderen, met een indrukwekkend glas-in-loodraam in gotische stijl. De kapel was vroeger de bibliotheek van de kathedraal, die ooit bijna 5.000 boeken bevatte. (travellight/Shutterstock)
Het Grote Oostraam is een prachtige weergave van middeleeuws glas-in-lood. Het raam bevindt zich boven de twee bogen die het hoofdaltaar van de Mariakapel omlijsten en stelt religieuze figuren en vooraanstaande adellijke families voor. Het uitgebreide raam heeft cirkels, bloemmotieven en middeleeuws glas waarop 19 figuren en verschillende wapenschilden staan afgebeeld. (DeFacto/CC BY-SA 4.0)
Een balkon dat uitsteekt aan de noordkant van het schip staat bekend als de Minstrel’s Gallery. Dit balkon is versierd met 12 gebeeldhouwde engelen die muziekinstrumenten bespelen. Hoewel het doel van deze galerij niet bekend is, werd het waarschijnlijk gebruikt door muzikanten. (DeFacto/CC BY-SA 4.0)
Het Grand Organ, dat zich op het centrale pulpitum (een massief scherm dat het koor en het hoofdaltaar scheidt) bevindt, is een van de meest karakteristieke kenmerken van Exeter Cathedral. Het orgel, gemaakt door John Loosemore in 1665, bevat meer dan 4.000 pijpen en heeft zich de afgelopen eeuwen aangepast aan de voortdurende muzikale eisen van de kathedraal. (Karl Gruber/CC BY 3.0)
De astronomische klok van Exeter dateert uit 1484 en is een werkend model gebaseerd op het zonnestelsel zoals dat in die tijd werd begrepen. De aarde staat in het midden, voorgesteld door een vaste gouden bol, waar de maan en de zon omheen draaien. In de buitenste cirkel geeft een wijzer de dag in de maanmaand aan en het uur van de dag, zoals voorgesteld door de bol in de maancirkel en de zwarte fleur-de-lys schijf die de zon voorstelt. De tekst onder de wijzerplaat vertaalt als “De uren verstrijken en worden op onze rekening afgerekend”. Er wordt gezegd dat deze klok de bron is van het bekende Engelse kinderrijmpje “Hickory Dickory Dock”. (DeFacto/CC BY-SA 4.0)

Wil je andere soorten kunst- en cultuurartikelen zien? Mail ons uw verhaalideeën of feedback op features@epochtimes.nyc

Gepubliceerd door The Epoch Times (14 oktober 2023): The Gothic Beauty of England’s Exeter Cathedral

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.