Saturday, 25 May 2024
Villa Melzi is uitgeroepen tot Nationaal Monument. De dubbele buitentrap leidt naar de hoofdverdieping en omlijst drie gewelfde deuren die toegang geven tot de benedenverdieping van de villa. De rustieke basis en de grote gestructureerde baksteenachtige vormen gaan een relatie aan met de grond, terwijl ze contrasteren en zo de zachte witte muren benadrukken. Deze behandeling loopt verticaal door langs de hoeken, de zogenaamde munten. De munten vormen een omlijsting van de ingetogen gevels die bestaan uit een zachte herhaling van rechthoekige ramen. Het dak is versierd met schoorsteenspitsen. (MT-Afb/Giardini di Villa Melzi)

De gracieuze Villa Melzi aan het Comomeer in Italië

Groter dan het leven: Kunst die ons inspireert door de eeuwen heen

Villa Melzi d’Eril ligt prachtig aan de waterkant van het Comomeer te midden van een zeldzame tuin, op slechts 50 km van Milaan in Lombardije, Noord-Italië.

In het begin van de 19e eeuw wilde Francesco Melzi d’Eril, vice-president van de door Napoleon gestichte Italiaanse Republiek, de villa als zomerverblijf gebruiken. Bij de villa horen een familiekapel, een orangerie die dienst deed als serre, en een paviljoen aan de oever van het meer. Deze werden aangelegd in een wonderlijke tuin met zeldzame exotische planten, beeldhouwwerken en een Aziatisch toevluchtsoord, die herinneringen en verbeelding oproepen aan verre landen.

De Villa werd ontworpen door de in Zwitserland geboren architect, schilder en beeldhouwer Giocondo Albertolli, en gebouwd tussen 1808 en 1815. De neoklassieke stijl is geïnspireerd op de klassieke wortels van het oude Griekenland en heeft een eenvoudige vorm met een subtiele decoratieve expressie. De zachte, vriendelijke tinten van de witte muren met lichtgrijze boorden en blauwe vensterluiken passen bij de sfeer van het meer met de hoge wolken die vaak voorbij drijven alvorens te verdwijnen tussen de achterliggende bergen.

Aan de noordkant van het landgoed ligt een Aziatische tuin met een verscheidenheid aan soorten, waaronder Japanse esdoorns. In de Aziatische tuin slingeren paden rond een vijver, steken een brug over en gaan verder de heuvel op. Plateaus langs de heuvel geven uitzicht over de tuinen en het achterliggende meer. Vanaf het meer gezien, vormen de tuinen op de heuvel de achtergrond van de villa.

Terwijl de stad Como gevuld is met vele levendige hotels en villa’s, staat Melzi aan de rand van het water te midden van een lieflijke omgeving. Haar gracieuze aanwezigheid sluit aan bij de geest van het Comomeer en ontroert gasten en voorbijgangers al meer dan 200 jaar op tijdloze wijze.

Villa Melzi staat aan de rand van het meer met daarachter de tuinen. De familiekapel met de groene koepel is hier iets dichter bij de kijker te zien. Op de achtergrond is Bellagio te zien, het punt waar bezoekers tegenwoordig aankomen met de boot en waar het een korte wandeling is naar Villa Melzi, verder terug langs de oever van het meer. (Lanfranconi/Giardini di Villa Melzi)
De villa kijkt uit op het meer en heeft een rustige uitstraling. (JHSmith/Cartiophotos)
Vier leeuwen gebeeldhouwd in Egyptische stijl verwelkomen de gasten in de villa. (Deror_avi/CC0 3.0)
De Lotusvijver wordt gepresenteerd als een offering aan de villa gasten. Hier contrasteren de zachte witte calla-lelies met de harde stenen omgeving. (JHSmith/Cartiophotos)
De Lotusvijver is gecentreerd op het terras aan de oever van het meer voor Villa Melzi. Het is representatief voor het meer, binnen het bereik van de gasten gebracht om het van dichtbij te kunnen bekijken. De kleine vijver vestigt niet te veel aandacht op zichzelf om het brede terras met uitzicht op het Comomeer en het bergachtige terrein als het belangrijkste spektakel te laten. (JHSmith/Cartiophotos)
Villa Melzi kijkt uit over het meer. (Daderot/CCO)
Verscholen aan de zuidkant van het landgoed ligt een spiritueel rijk: de familiekapel. De bezoeker moet het uitgestrekte grasveld, omringd door reusachtige oude bomen, oversteken om deze plek te ontdekken. Er zijn geen paden naar toe. (JHSmith/Cartiophotos)
Het interieur van de kapel is eveneens in neoklassieke stijl. Ze heeft een verfijnd wit interieur, met ornamentele tongewelfjes die uitlopen in een hoge lichtkoepel. De kapel herbergt de graven van de familieleden. (JHSmith/Cartiophotos)
Achthoekige rozetten omzomen de koepel en nemen in omvang af naarmate ze dichter bij de centrale blauwe koepel komen, die naar boven toe oploopt. Dit creëert een uitdijende illusie die de uitgestrekte kosmos en hemelen daarboven voorstelt. (JHSmith/Cartiophotos)
De achthoekige rozetten zijn versierd met fijne bloemmotieven. Het sculpturale karakter van het ornament weerspiegelt de subtiele verschuivingen van het natuurlijke licht in de loop van de dag. (JHSmith/Cartiophotos)
In het paviljoen staan borstbeelden van de Oostenrijkse keizer Ferdinand I (hier afgebeeld) en keizerin Marianna van Savoye, naast de hertog Lodovico Melzi en zijn vrouw Josephine Melzi Barbò. (JHSmith/Cartiophotos)
De heuvel biedt uitkijkpunten over het meer en de bergtoppen die tevoorschijn komen tussen nevelige wolken. (JHSmith/Cartiophotos)
Een elegante smeedijzeren brug strekt zich uit over de “kleine waterlelievijver”. De fijne ontwerpmotieven en het vakmanschap vullen het Aziatische tuinontwerp aan. (JHSmith/Cartiophotos)
Een palet van kleurrijke bloemen siert de tuin. Roze rododendrons en witte azalea’s zijn hier op de voorgrond te zien. De promenade wordt omzoomd door platanen langs de waterkant van het Comomeer. (MT-Afb/Giardini di Villa Melzi)

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (3 juli 2022): Graceful Villa Melzi on Lake Como, Italy

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.