Sunday, 19 May 2024
In het huidige digitale tijdperk is een echte menselijke band essentieel. (Biba Kayewich)

De helende kracht van lachen

Humor is een natuurlijke pijnstiller en kan zelfs het geheugen stimuleren.

Wijsheid kan soms gevonden worden op onvoorziene plekken. Dat geldt ook voor deze tekst uit een hit van 1977 van Jimmy Buffett: “Als we niet konden lachen, zouden we allemaal gek worden.”

Ik betwijfel of het grote popmuziekicoon serieus commentaar gaf op geestelijke gezondheid of dat hij wist dat zijn bewering wetenschappelijk onderbouwd was. Maar zijn kleine zin bevat een groot inzicht.

De beloning van lachen is geen grap – het bewijs stapelt zich op dat regelmatig lachen echt goed is voor je mentale, fysieke en emotionele gezondheid.

Van het verminderen van stress tot het stimuleren van de immuunfunctie, het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid en het verbeteren van de sociale verbondenheid, de voordelen van lachen voor het welzijn van de hele persoon zijn onmiskenbaar. Het integreren van lachen in ons dagelijks leven, hetzij door sociale interacties, humoristische activiteiten, of het vinden van vreugde in de absurditeiten van het leven, kan diepgaande en blijvende effecten hebben op onze algehele gezondheid en ons geluk.

Als gelovige, opgegroeid in een gezin dat de bijbel leest, respecteer ik de leidraad van bijbelse wijsheid, waaronder dit spreekwoord uit het oude testament: “Een opgewekt hart is een goed medicijn, maar een gebroken geest verzwakt iemands kracht” (Spreuken 17:22). Millennia geleden erkenden de schrijvers van het Heilige Schrift de beloningen en herstellende werking van lachen en vreugde.

Laten we nu een paar eeuwen verder gaan naar 1979, toen Norman Cousins zijn historische boek “Anatomie van een ziekte” publiceerde, een van de eerste boeken waarin de helende eigenschappen van de lach werden onderzocht. Cousins was bij de meeste Amerikanen bekend als redacteur van een populair tijdschrift uit die tijd, namelijk, Saturday Review. Hij was ook de auteur van 15 geprezen boeken en een gewaardeerd spreker.

In zijn boek “Illness” beschrijft Cousins de verbazingwekkende effecten van lachen in zijn strijd tegen ankyloserende spondylitis, een verlammende bindweefselziekte. In een wanhopige poging om de ernstige ontsteking van zijn wervelkolom en gewrichten te verlichten, gebruikte hij lachen als middelpunt van zijn behandelingsplan. Hij luisterde naar komediealbums en keek naar films waarin hij uitbundig moest lachen. Hij ontdekte dat 10 minuten hartelijk lachen hem zou belonen met twee uur pijnvrije slaap.

Cousins’ ontdekking dat lachen het verloop van zijn ziekte kon veranderen, wekte enorme belangstelling op in medische kringen. In de daaropvolgende jaren is het empirische bewijs van zijn beweringen herhaaldelijk gedocumenteerd. Onderzoekers hebben vastgesteld dat mensen die van humor houden het beste in staat zijn om te gaan met een breed spectrum van kwalen.

Als professional in de geestelijke gezondheidszorg ben ik het al 40 jaar van harte eens met de benadering van Cousins. Ik heb duizenden mensen begeleid die worstelen met depressie, angst, verslaving en vele andere aandoeningen. Naast het begeleiden van onze cliënten door middel van gerichte en vaak uitdagende therapeutische praktijken, streven mijn team en ik er voortdurend naar om een omgeving te creëren waar gelachen wordt en waar lichtheid heerst. Dat is omdat we weten dat – zoals het spreekwoord luidt – een opgewekt hart inderdaad een goed medicijn is en genezing bevordert.

Blijvende voordelen van lachen

In het huidige digitale tijdperk is een echte menselijke band essentieel. (Biba Kayewich)

Als de universele taal van vreugde wordt lachen al heel lang geprezen als een krachtig elixer voor de ziel. Maar naast het vermogen om je humeur op te vrolijken en je relaties levendig te houden, heeft lachen een diepgaande invloed op zowel onze fysieke als mentale gezondheid. Hier zijn enkele van de manieren die lachen een positieve kracht geven in ons leven:

Vermindering van stress. Lachen werkt als een natuurlijke stressbestrijders en veroorzaakt de vrijlating van endorfine, een gelukshormoon van het lichaam. Deze neurochemische stof verhoogt niet alleen de stemming, maar helpt ook om gevoelens van zorg en spanning te verlichten. Onderzoek suggereert dat zelfs het anticiperen op lachen de stressreactie van het lichaam kan verminderen, wat leidt tot een meer ontspannen gemoedstoestand.

Versterking van het immuunsysteem. Studies hebben aangetoond dat lachen de immuunfunctie kan verbeteren door de productie van beschermende cellen en antilichamen te verhogen. Dit kan leiden tot een versterkte verdediging tegen ziekteverwekkers, wat het risico op ziekte vermindert en de algehele gezondheid bevordert.

Cardiovasculaire gezondheid. Hoewel het geen vervanging is voor regelmatige intensieve lichaamsbeweging, hebben veel onderzoeken aangetoond dat consequent lachen bijdraagt aan een gezond hart. Als we lachen, verwijden onze bloedvaten zich, waardoor de bloedstroom en de zuurstoftoevoer door het hele lichaam verbeteren. Dit kan resulteren in een lagere bloeddruk, een lager risico op hartaandoeningen en een betere gezondheid van de bloedvaten.

Verlichting van pijn. Lachen werkt als een natuurlijke pijnstiller en biedt verlichting bij zowel chronisch als acuut ongemak. Als we lachen, maakt ons lichaam endorfine vrij, dat niet alleen de stemming verbetert, maar ook pijnsignalen in de hersenen dempt. Bovendien stimuleert lachen de aanmaak van natuurlijke pijnstillende chemicaliën, wat een aangename afleiding is van fysiek ongemak.

Spierontspanning. Heb je ooit het aangename gevoel ervaren dat je je los en ontspannen voelt na een stevige lach? Lachen zorgt voor ontspanning van de spieren en helpt spanning en stijfheid te verlichten. Dit kan ingrijpende gevolgen hebben voor mensen met aandoeningen zoals fibromyalgie of chronische spierpijn, omdat het een natuurlijke en plezierige manier is om ongemak te verlichten.

Sociale verbinding. Lachen is een krachtig sociaal smeermiddel dat de banden tussen individuen bevordert en relaties versterkt. Samen lachen creëert een gevoel van vriendschap en verbondenheid en vermindert gevoelens van eenzaamheid en isolement. In het huidige digitale tijdperk, waarin face-to-face interacties vaak vervangen worden door virtueel contact, is het belang van lachen in het bevorderen van echte menselijke connecties essentieel.

Cognitieve voordelen. Het is aangetoond dat lachen het geheugen, de productiviteit, de creativiteit en het probleemoplossend vermogen stimuleert. Door het stimuleren van de afgifte van dopamine, een neurotransmitter die geassocieerd wordt met plezier en beloning, kan lachen de focus en mentale helderheid verbeteren, wat op vele manieren kan leiden tot betere cognitieve prestaties.

Een stap uit depressie en angst. In mijn boeken “Healing Depression for Life” en “The Anxiety Reset” heb ik beschreven hoe lachen een essentieel onderdeel is van de genezing van beide aandoeningen. De fysiologische en psychologische voordelen van lachen brengen verlichting voor degenen die vastzitten op een donkere of verontrustende plek. In tijden van wanhoop kan een goede lach een broodnodige adempauze bieden en een glimp van licht in de duisternis opvangen. Lachen alleen is misschien geen remedie voor klinische depressie en angststoornissen, maar het draagt zeker sterk bij aan genezing.

Praktische manieren om lachen in je leven te integreren

In een wereld die vaak gedomineerd wordt door stress, deadlines en alarmerend nieuws, kan het vinden van redenen om te lachen soms aanvoelen als een luxe die we ons niet kunnen veroorloven. Maar zoals we hebben gezien, zijn de voordelen van lachen voor onze algehele gezondheid zo groot dat het een onmisbaar onderdeel van ons dagelijks leven zou moeten zijn. Dus hoe kunnen we meer lachen in ons leven, vooral in tijden waarin dat het moeilijkst lijkt? Begin hier:

Zoek humor in alledaagse situaties. Het leven zit vol ironieën en ongerijmdheden. Probeer je omgeving vanuit een speels perspectief te bekijken en humor te vinden in alledaagse situaties. Deze verandering van gezichtspunt kan een frustrerende situatie veranderen in een luchtige situatie.

Neem het leven niet te serieus. Sta jezelf toe om gek te doen en omarm onvolmaaktheden, zowel bij jezelf als bij anderen. Fouten en ongelukjes maken deel uit van de menselijke ervaring – en erom lachen kan het leven draaglijker en aangenamer maken.

Breng tijd door met vrolijke mensen. Ga om met vrienden en familieleden die een goed gevoel hebben voor humor. Hun lach werkt aanstekelijk en je zult binnen de kortste keren zelf ook mee moeten grinniken.

Kijk of luister regelmatig naar iets grappigs. Volg het voorbeeld van Norman Cousins en trek elke dag wat tijd uit om te genieten van een grappige film, tv-programma of stand-upcomedyspecial. Luister naar een grappige podcast of luisterboek tijdens het woon-werkverkeer of tijdens het klussen.

Speel met kinderen of huisdieren. Kinderen en dieren zijn experts in spontane vreugde. Doe speelse activiteiten met ze en je zult zien dat hun levenslust jouw levenslust zal vergroten.

Organiseer spelletjesavonden. Interactieve bordspellen, lettergrepenraadsels of kaartspellen die een speelse competitie aanmoedigen, kunnen een fantastische bron van gelach en plezier zijn onder vrienden en familie.

Probeer nieuwe ervaringen. Stap uit je comfortzone en probeer activiteiten zoals karaoke, improvisatielessen of een lachyogales. Nieuwe ervaringen kunnen leiden tot onverwachte momenten van vrolijkheid en luchtigheid.

Houd een “vreugdedagboek” bij. Schrijf elke dag drie dingen op die je aan het lachen of glimlachen hebben gemaakt. Deze gewoonte bevordert niet alleen dankbaarheid, maar traint ook je hersenen om momenten van vreugde op te zoeken en te herkennen.

Vraag uw arts om een “lachvoorschrift” of schrijf er zelf een. Onderzoekers zijn begonnen om artsen aan te sporen om hun patiënten een voorschrift te geven om regelmatig te lachen. Het idee is dat patiënten bewust op zoek gaan naar mogelijkheden om te lachen om therapeutische redenen. Bovendien kost lachen niets en heeft het geen schadelijke bijwerkingen.

Omdat ik eerder al een spreekwoord aanhaalde, sluit ik af met nog één: “Voor de moedeloze brengt elke dag moeilijkheden; voor het gelukkige hart is het leven een voortdurend feest” (Spreuken 15:15).

Ik weet zeker dat jij net als ik wil dat het leven een voortdurend feest is. En lachen helpt ons daarbij.

Gepubliceerd door The Epoch Times (3 april 2024): The Healing Power of Laughter

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.