Wednesday, 12 Jun 2024
De koning en zijn familie zaten in het midden van de bovenverdieping van de kapel, terwijl de hofdames in de zijgalerijen zaten. De rest van het hof en het publiek zaten in het schip beneden. (Thomas Garnier/Château de Versailles)

De koninklijke kapel van Château de Versailles: een goddelijk baken geschikt voor een zonnekoning

Groter dan het leven: kunst die ons inspireert door de eeuwen heen

De Koninklijke Kapel van Versailles heeft na een drie jaar durende restauratie haar grandeur teruggevonden.

In de 17e eeuw gaf de Zonnekoning, Lodewijk XIV, persoonlijk leiding aan de bouw van deze grootse kapel. Daarmee legde hij een verbinding tussen de hemel, de Franse monarchie en dus het Franse volk voor de komende generaties.

In 1687 begon de architect van de koning, Jules Hardouin-Mansart, met de bouw van de kapel. Na zijn dood werd het gebouw in 1710 voltooid door zijn zwager, de architect Robert de Cotte.

De kapel is hoger dan de omringende paleisgebouwen en herinnert iedereen eraan dat het goddelijke ook de koning regeert.

De hoofdmuren, versierd met Korinthische pilasters (architectonische gevelelementen die op zuilen lijken), vormen het lichaam van het gebouw en ondersteunen de bovenverdieping, die wordt omzoomd door een balustrade en 30 standbeelden. Zestien verschillende beeldhouwers maakten deze beelden, die christelijke figuren of allegorieën van christelijke deugden uitbeelden – allemaal om de mens te inspireren.

Achter de standbeelden staan gotische steunberen, bekroond met eeuwige fakkels, die naar de hemel toe omhoog buigen. De steunberen ondersteunen het steile leien dak dat typisch is voor de Franse architectuur. En vleugjes bladgoud accentueren het sierlijke loodwerk op het dak van de kapel.

Het zonlicht valt de kapel binnen door grote ramen in gotische stijl, een combinatie van helder en gebrandschilderd glas.

Binnenin de kapel trekken de zachte verticale lijnen van de bogen en zuilen zachtjes de aandacht. De aandacht wordt geleid van de vloer van de kapel via de zuilen op de tussenverdieping naar het spectaculaire gewelf dat bedekt is met schilderingen die de Heilige Drie-eenheid voorstellen.

Voor meer informatie over de restauratie van de Koninklijke Kapel van het kasteel van Versailles kunt u terecht op ChateauVersailles.fr

Binnen in de pas gerestaureerde Koninklijke Kapel in het Château de Versailles op 20 april 2021. De restauratie begon in de herfst van 2017. (Pascal Le Segretain/Getty Images)
De Koninklijke Kapel vóór de drie jaar durende restauratie. (Didier Saulnier/Château de Versailles)
De pas gerestaureerde Koninklijke Kapel van Versailles. De kapel is hoger dan de omringende gebouwen om het belang van de kerk en de goddelijke heerschappij van de koning te benadrukken. Het met goud afgezette dak glinstert als ware het de kroon van Versailles en van Frankrijk. (Christian Milet/Château de Versailles)
Ambachtslieden vergulden het sierlijke loodwerk terug in zijn oorspronkelijke staat. (Didier Saulnier/Château de Versailles)
“Een kunstenaar verguldt aandachtig de loden beelden in het kader van het restauratieproject van de Koninklijke Kapel. (Thomas Garnier/Château de Versailles)
De zuidkant van de gerestaureerde kapel. Bovenaan zijn eeuwige fakkels te zien, en daaronder beelden: Christelijke figuren en allegorieën van Christelijke deugden. (Thomas Garnier/Château de Versailles)
Gerestaureerde beelden van de H. Gregorius de Grote (L) en de H. Ambrosius. (Thomas Garnier/Château de Versailles)
Een steenhouwer herstelt het steenwerk in zijn oude glorie. (Didier Saulnier/Château de Versailles)
Het harmonieuze interieur van de Koninklijke Kapel wordt gevormd door een combinatie van zuilengalerijen en de vele ramen die de gewijde ruimte vullen met een bijna hemels licht. (Thomas Garnier/Château de Versailles)
Een detail van de sierlijke vergulding in de Koninklijke Kapel. (Pascal Le Segretain/Getty Images)
De duif die de Heilige Drievuldigheid voorstelt en de gouden Fleur d’Lis van de Franse monarchie zijn enkele van de rijke motieven die te zien zijn in de gebrandschilderde ramen van de Koninklijke Kapel om eraan te herinneren dat het recht om te heersen een geschenk is van God. (Didier Saulnier/Château de Versailles)
Een detail van een van de elegante glas-in-loodramen, omgeven door prachtige gouden fresco’s. (Didier Saulnier/Château de Versailles)
De koning en zijn familie zaten in het midden van de bovenverdieping van de kapel, terwijl de hofdames in de zijgalerijen zaten. De rest van het hof en het publiek zaten in het schip beneden. (Thomas Garnier/Château de Versailles)
Colonnades van Korinthische zuilen strekken zich uit tot aan het prachtige beschilderde plafond dat de Heilige Drievuldigheid voorstelt. In het midden is “God de Vader in Zijn Glorie” door Antoine Coypel, in de apsis is “De Verrijzenis” door Charles de La Fosse, en boven de Koninklijke Galerij is “De Neerdaling van de Heilige Geest” door Jean Jouvenet. (Thomas Garnier/Château de Versailles)

Origineel gepubliceerd door The Epoch Times (16 mei 2021): The Royal Chapel at Château de Versailles: A Divine Beacon Fit for a Sun King

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.