Sunday, 16 Jun 2024
Vergeving ontkracht de greep van de overtreding op je en stelt je in staat om naar innerlijke vrede, geluk en genezing te gaan. (Biba Kayewich)

De kunst van het vergeven

Auteur Kelly Browne biedt inzicht in de kracht van echte vergeving om je hart te genezen

Verontschuldigen en vergeven kunnen voor mensen twee van de moeilijkste handelingen zijn. Het vereist de bereidheid om trots te laten varen en emoties als woede en pijn los te laten. Maar je fouten toegeven en anderen echt vergeven kan de sleutel zijn tot zelfbevrijding.

Auteur Kelly Browne’s nieuwe boek, “101 manieren om Mindful Vergeving te creëren: A Heart-Healing Guide to Forgiveness, Apologies, and Mindful Tools for Peace,” leert de lezers hoe ze de handelingen van verontschuldigen en vergeven kunnen omarmen. Ik vroeg haar om haar advies voor mensen die worstelen in dit opzicht. Hier is wat ze zei.

Kelly Browne, bestsellerauteur en go-to dankbaarheidsexpert, publiceerde onlangs een nieuw boek over vergeving. (Met dank aan Kelly Browne)
“101 Manieren om Mindful Vergeving te creëren: A Heart-Healing Guide to Forgiveness, Apologies, and Mindful Tools for Peace” door Kelly Browne leert de lezers hoe ze de handelingen van verontschuldigen en vergeven kunnen omarmen.

The Epoch Times: Wat inspireerde je om “101 Manieren om Mindful Vergeven” te schrijven?

Kelly Browne: Ongeveer zeven jaar geleden was ik van plan een boek te schrijven over hoe je je goed kunt verontschuldigen. Ondanks mijn inspanningen bleef ik het neerleggen omdat er iets ontbrak—het cruciale element van vergeving. Niet alleen “Het spijt me” en “Ik vergeef je,” maar de mindful helende energie achter wat het betekent om vergeving te creëren, niet alleen voor anderen, maar voor jezelf.

Pas toen ik zelf een ondraaglijk trauma had meegemaakt dat me fysiek ziek maakte, begreep ik plotseling hoe cruciaal “mindful vergeven” was voor mijn eigen zelfzorg. Het delen van deze hart-helende tools was zo ongelooflijk belangrijk voor mij om andere mensen te helpen die gebeurtenissen hebben doorstaan die hen hebben gekwetst. Het boek bevat hulpmiddelen, meditaties en gebeden die ik leerde, ontdekte en omarmde om mijn reis naar vergeving te ondersteunen.

The Epoch Times: Waarom gelooft u dat het vermogen om te vergeven soms zo moeilijk kan zijn?

Ms. Browne: Hoewel velen van ons een snelle oplossing zoeken voor hun persoonlijke problemen, kunnen onze gevoelens niet zomaar worden uitgeschakeld. We kunnen trouw het gezegde “vergeven en vergeten” herhalen, maar wij kunnen het niet. Onze ouders en verzorgers kunnen ons aanmoedigen om verder te gaan, erop aandringen dat we sorry zeggen of er overheen komen, maar dat doen we niet, vooral niet als de verontschuldiging onoprecht was. Elke keer dat die persoon of gebeurtenis in je gedachten opkomt, brengt het je terug naar dat ondraaglijke moment van pijn.

Die traumatische gedachten kunnen zich manifesteren in ons lichaam en fysieke kwalen worden die ons ziek maken. De realiteit is dat vergeving niet betekent dat je het kwaad dat je is aangedaan door de vingers ziet, noch dat je die persoon vrijstelt van schuld, ooit. Vergeving staat niet toe dat die persoon je schade blijft berokkenen of met je blijft sollen. Je kunt ervoor kiezen iemand te vergeven voor je eigen zelfzorg en lichamelijke gezondheid. Jij, en alleen jij, kunt beslissen of je een relatie met die persoon verbreekt of voortzet. Vergeving is een keuze die alleen jij hebt, de macht om te creëren in je hart en geest, in je eigen tijd, wanneer je er klaar voor bent.

The Epoch Times: Voor iemand die dit leest en die wrok koestert jegens een ander, hoe raadt u hem aan te beginnen met vergeving?

Ms. Browne: Vasthouden aan bitterheid en wrok over de manier waarop iemand je kwaad heeft gedaan, blijft je alleen maar pijn doen. Waarom? Omdat de energie die je in je lichaam creëert telkens als je aan dat moment, die gebeurtenis of die persoon denkt, een negatief lichamelijk effect op je heeft, wat nadelige gevolgen heeft.

Sta even stil bij hoe het mentaal geketend zijn aan een gebeurtenis je emoties opslokt. Misschien besef je niet eens hoe deze momenten uit het verleden je heden, je angsten en je relaties met andere mensen kleuren. Mindful vergeven is uw mentale beslissing om bewust te kiezen om wrok te ontkrachten door energetisch loslaten van het incident van je gedachten, het machteloos maken, en het verplaatsen naar innerlijke vrede voor uw geluk en genezing.

The Epoch Times: Aan de andere kant kan het net zo moeilijk zijn om je fouten toe te geven en je te verontschuldigen. Wat zijn enkele tekenen dat men zich moet verontschuldigen?

Ms. Browne: Eerst en vooral, wanneer je erkent dat je een fout hebt gemaakt, is het onmiddellijk nemen van verantwoordelijkheid door je te verontschuldigen voor je ondoordachte woorden of daden de sleutel tot het herstellen van een relatie. Wat je zegt en doet weerspiegelt het soort persoon dat je werkelijk bent. Als je je leven leeft met een bewustzijn van mindful of bedachtzaam zijn in hoe je met anderen omgaat, wil je waarschijnlijk blijven leren hoe je een beter mens kunt zijn in je persoonlijke en zakelijke relaties. Het is ook belangrijk om een bewustzijn te hebben over de mensen die je kiest om in je leven te hebben op een dagelijkse basis of vriendenkring. Als iemand onnodig drama blijft veroorzaken of consequent oneerlijk is, kun je ervoor kiezen hem los te laten.

De Epoch Times: Wat zijn de beste manieren om je te verontschuldigen?

Ms. Browne: Uitgedrukt in de geest van oprechtheid, hebben deze drie woorden—het spijt me—de kracht om verdeelde naties te herstellen, het hart te genezen, of zelfs een leven te redden. Omgekeerd, als een ondoordacht woord of daad eindeloze pijn en lijden heeft veroorzaakt voor jou of iemand anders, is het aanvaarden van een verontschuldiging—ik vergeef je—net zo essentieel. Hoewel je de uitkomst van een verontschuldiging niet kunt bepalen, of iemand die zal aanvaarden of niet, is het altijd een goede methode om de zes V’s van verontschuldigen uit mijn nieuwe boek, “101 manieren om Mindful Vergeving te creëren” in gedachten te houden: beseffen, berouw, reageren, verantwoordelijkheid, restitutie en oplossing.

De Epoch Times: Moderne communicatie vindt steeds meer plaats in een digitale ruimte. Is het ooit gepast om vergeving of excuses aan te bieden via e-mail of tekst?

Ms. Browne: Verontschuldigingen en vergeving zijn altijd het beste in persoon, via videochat of zelfs via de telefoon, wanneer je in real time contact kunt maken met de andere persoon en elkaars stem kunt horen. Nu we digitale communicatie omarmen, vooral in het bedrijfsleven, zijn excuses per e-mail gebruikelijk en geaccepteerd. Tussen vrienden, familie en de mensen van wie we houden, heeft sms’en de overhand gekregen als een onmiddellijke manier om contact te maken; je kunt echter niet de geest van de intentie van die persoon voelen. Een verontschuldiging per sms of het aanbieden van vergiffenis kan het ijs tussen jullie breken, maar een telefoontje of ontmoeting om de lucht te klaren is het beste, zodat jullie beiden kunnen beslissen of jullie de relatie willen voortzetten.

The Epoch Times: Wat zijn de grootste voordelen van het beheersen van de vaardigheden van verontschuldigen en vergeven?

Ms. Browne: Het grootste voordeel van vergeving is dat het de gekwetste gevoelens die je niet langer dienen energetisch loslaat. Je hebt één leven op deze aarde. Kiezen om van jezelf te houden en dankbaar te zijn voor je gezondheid is het meest essentiële. Laat al het andere los, laat het lijden over aan een hogere bron, of zoals mijn moeder zou zeggen: “Leg het in Gods handen.” Vergeet niet te ademen als je moeilijke momenten tegenkomt—je adem is je levenskracht. Het geven of aanvaarden van een verontschuldiging wist nooit het verleden uit of verandert de pijnlijke gebeurtenis niet, maar het opent beide partijen voor vergeving, de mogelijkheid van restitutie, en het helende vermogen om die boze gevoelens los te laten, zodat jullie beiden in vrede verder kunnen.

Gepubliceerd door The Epoch Times (14 maart 2023): The Art of Forgiveness

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.