Wednesday, 17 Jul 2024
(Illustratie door The Epoch Times, Getty Images, Shutterstock)

De marxistische onderstroom wakkert anti-Israël haat aan op Amerikaanse universiteitscampussen

Diversiteits-, gelijkheids- en inclusiemaatregelen op universiteitscampussen hebben geleid tot het idee van Israëlische 'onderdrukking' in een marxistisch kader.

Een wilde wirwar van emoties waart tegenwoordig door het hoofd van de Joodse studente Keren Binyamin—een mix van terreur, verontwaardiging en vastberadenheid.

Aan de Universiteit van Maryland heeft ze gezien hoe wat begon als vreedzame pro-Palestijnse protesten, veranderde in bijeenkomsten die ziedende woede uitstralen.

Het is een fenomeen dat uitbarst op universiteitscampussen in het hele land.

Deskundigen zeggen dat de woedende pro-Palestijnse demonstraties niet alleen een reactie zijn op de oorlog tussen Israël en Hamas. Dat conflict begon nadat de terreurgroep Hamas, gevestigd in Gaza, op 7 oktober de grens met Israël overstak om op brute wijze 1200 burgers te vermoorden en meer dan 200 gijzelaars mee te nemen.

Een luchtfoto toont enkele van de honderden voertuigen die werden vernietigd bij de aanslag van 7 oktober 2023 door terroristen van Hamas, nadat ze waren verzameld en vervoerd buiten de stad Netivot in het zuiden van Israël op 1 november 2023. (JACK GUEZ/AFP via Getty Images)

Veel tegenstanders van Israël geven Israël nu de schuld van de aanval. Ze noemen Israël een “onderdrukkende” natie.

Het is dezelfde manier waarop marxisten tegen de Verenigde Staten aankijken.

En dat is volgens sommige deskundigen de oorzaak van de plotselinge toename van gewelddadige retoriek en acties. Zij geven de schuld aan de diversiteit, gelijkheid en inclusie (DEI) ideologie voor het snel om zich heen grijpende anti-Israël sentiment.

“Ik denk dat wat we zien—de protesten ter ondersteuning van Hamas op universiteitscampussen en tegen Israël—duidelijk verband houden met DEI,” zei Sherry Sylvester, een senior fellow bij de Texas Public Policy Foundation.

Palestijnse studentengroepen hebben gemarcheerd met borden die opriepen tot het einde van de Israëlische “bezetting” van Palestijns land en die Joden beschuldigden van het koloniseren van Gaza. De anti-Israëlische protesten zijn steeds agressiever geworden.

De demonstranten echoën dezelfde ideologie van de DEI-programma’s, -lessen en -retoriek die instellingen voor hoger onderwijs over de hele wereld hebben geïnfiltreerd. Maar achter dit alles zit marxisme, zeggen sommige experts.

De aanwezigheid van DEI—een uitloper van het marxisme—op campussen heeft een “vervormde, lelijke, haatdragende cultuur” gecreëerd, aldus Sylvester.

Wat deze emotionele uitingen van haat ook aanwakkert, het resultaat is chaos en het gevoel dat het gevaar toeneemt, vertelden studenten aan The Epoch Times.

Mevrouw Binyamin herinnerde zich de intense angst die haar beving toen ze ongeveer 300 medestudenten anti-Israël leuzen en steun voor Palestina op de campus zag scanderen. Boos schreeuwden ze om een opstand tegen de Joden.

Studenten nemen deel aan een protest ter ondersteuning van Palestina buiten de campus van Columbia University in New York City op 15 november 2023. De universiteit heeft twee studentenorganisaties, Students for Justice in Palestine en Jewish Voices for Peace, geschorst wegens het schenden van universitair beleid. (Spencer Platt/Getty Images)

“Ik was op dat moment doodsbang om de woede en de haat in hun stemmen te horen toen ze opriepen tot ‘Eén oplossing, intifada revolutie’,” vertelde ze aan The Epoch Times.

Intifada verwijst naar aanvallen tegen Israël als vergelding voor wat Palestijnen beschouwen als de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. “Eén oplossing’ verwijst naar het wegvagen van de natie Israël zodat de Palestijnen “van de [Jordaan]rivier tot de [Middellandse] zee” kunnen bezetten.

Mevrouw Binyamin zei dat ze zag hoe Palestijnse demonstranten met krijt de woorden “[scheldwoord] Israël” en “Holocaust 2.0” op de wandelpaden van de campus krabbelden.

Het was een beangstigend gezicht voor haar en haar medestudenten, zei ze.

Maar mevrouw Binyamin heeft gezworen haar angst in te slikken en zich uit te spreken tegen de vloedgolf van antisemitisme waarvan ze uit de eerste hand getuige is.

Ze zal zich sterk houden, zei ze, zelfs als haar universiteitskrant over de Palestijnse protesten schrijft zonder melding te maken van het geweld en zelfs als online commentaren de protesten steunen.

Mevrouw Binyamin zal niet wankelen als mensen snauwende opmerkingen maken over lege stoelen die staan opgesteld om gijzelaars van Hamas voor te stellen, zelfs als Palestijnse supporters zeggen dat als er stoelen staan opgesteld om de doden in Gaza voor te stellen, ze er nog veel meer nodig zouden hebben.

Stoelen, één voor elke gijzelaar die Hamas-terroristen uit Israël hadden gehaald, staan op de binnenplaats van het Plaza of the Americas aan de Universiteit van Florida in Gainesville op 7 november 2023. (Natasha Holt voor The Epoch Times)

Het anti-Israëlische, anti-Amerikaanse sentiment dat heerst binnen haar generatie verbaast haar niet. Klassen op de campus worden onderwezen door een lens van kritische theorieën, zei ze.

Kritische theorieën—waaronder de DEI-ideologie—omvatten neomarxistische denkwijzen die ras, geslacht of identiteitsgroepen vervangen door wat bekend stond als “klassenstrijd” in het traditionele marxisme. Het promoot ook “racisme bestrijden” met doelbewuste discriminatie van mensen die gezien worden als “onderdrukkers.”

De Democratische Socialisten van Amerika hebben onlangs een verklaring uitgegeven waarin ze Hamas steunen. Black Lives Matter (BLM) deed dat ook.

“BLM plaatste iets als ‘Wij steunen onze Palestijnse broeders en zusters’,” zei mevrouw Binyamin. “En de afbeelding die ze kozen om te gebruiken was iemand die aan het paragliden was, zoals hoe Hamas Israël binnenkwam.”

Ze woonde een Joodse bijeenkomst bij in Washington op 14 november. Met ongeveer 250.000 deelnemers was het een menselijke zee van eenheid, zei ze. Amerikaanse vlaggen wapperden naast Israëlische vlaggen. Christenen waren aanwezig om de Joden te steunen.

Duizenden mensen wonen de Mars voor Israël bij op de National Mall in Washington op 14 november 2023. (Drew Angerer/Getty Images)

Maar wanneer mevrouw Binyamin de pro-Palestijnse protesten ziet, zijn Amerikaanse vlaggen afwezig, zegt ze, tenzij ze worden verbrand.

“Ze zijn als de bolsjewieken van 1917,” zei ze over haar generatie.

Ze denken dat ze vechten voor een betere wereld met “idealistische ideeën” maar een “losse greep op de realiteit en de ware feiten van de geschiedenis,” aldus mevrouw Binyamin.

Joodse studenten in het hele land zijn getuige geweest van de verbijsterend snelle escalatie van haatdragende retoriek en agressieve demonstraties.

Aan de Cornell University werd op 31 oktober een junior gearresteerd op beschuldiging van online bedreigingen aan het adres van Joodse studenten. Patrick Dai, een student bouwkunde, dreigde naar verluidt een eetzaal voor Joodse studenten overhoop te schieten, volgens een verklaring van het U.S. Attorney’s Office for the Northern District of New York.

“In een andere post dreigde meneer Dai naar verluidt Joodse mannen die hij op de campus ziet ‘neer te steken’ en ‘de keel door te snijden’, Joodse vrouwen te verkrachten en van een klif te gooien, en Joodse baby’s te onthoofden,” luidt de verklaring.

In The Cooper Union, een privé-universiteit in New York, werden Joodse studenten vorige maand voor hun veiligheid opgesloten in de bibliotheek van de school. Op videobeelden die op YouTube zijn geplaatst, is een menigte Palestijnse demonstranten te zien die langs een veiligheidscontrolepost zijn gekomen en op de deuren van de bibliotheek begonnen te slaan.

En op 10 november werden twee Joodse studenten aan de Ohio State University in het gezicht geslagen in de buurt van de campus nadat ze door twee mannen gevraagd waren of ze Joden waren. De campuspolitie zei dat het incident wordt onderzocht als een haatmisdaad.

Mensen groeten elkaar bij de ingang van het Center for Jewish Living aan de Cornell University, waar een Unity Shabbat diner werd gehouden, in Ithaca, N.Y., op 3 november 2023. De universiteit annuleerde lessen nadat een student werd beschuldigd van gewelddadige antisemitische bedreigingen. (Matt Burkhartt/Getty Images)

De link met DEI

Aangezien DEI op de meeste universiteitscampussen wordt onderwezen, komt het geweld niet als een verrassing, aldus experts tegen The Epoch Times. De DEI-ideologie leert studenten dat de Verenigde Staten een racistische, koloniserende natie is. Haar bondgenoten, zoals Israël, zijn dat ook, zeggen DEI-aanhangers.

De aanhangers van de DEI-ideologie beschuldigen Westerse landen ervan land te stelen van inheemse volken die “onderdrukt” worden.

Ze zeggen dat DEI-maatregelen nodig zijn om de fouten recht te zetten van vorige generaties blanke Amerikanen die minderheden discrimineerden. Ze hebben het over blanken die hun “witte suprematie” en “witte privileges” gebruiken ten nadele van “gemarginaliseerde groepen.”

Maatregelen die zullen helpen om dergelijke misstanden recht te zetten zijn onder andere het aannemen van mensen op basis van huidskleur, etniciteit of seksuele geaardheid, zeggen ze.

Sommige linkse politici zeggen dat boete doen voor de zonden van de Verenigde Staten zou moeten bestaan uit herstelbetalingen aan minderheden en het teruggeven van land dat “gestolen” is van inheemse Amerikanen.

Mevrouw Sylvester beschouwt die denkwijze als die van een sekte. En het is als zodanig ontmaskerd door het recente geweld, zegt ze.

“Het heeft echt de sluier opgelicht van de sekte die op onze campussen heerst,” vertelde ze aan The Epoch Times.

Mevrouw Sylvester, een expert in politieke communicatie, wees op recente grote protesten aan de Universiteit van Texas en andere campussen als bewijs van marxistische DEI broedplaatsen.

Op 12 november hielpen studentengroepen bij het organiseren van een massaal pro-Palestijns protest in Austin, Texas, volgens de studentenkrant van de Universiteit van Texas.

Ongeveer 10.000 pro-Palestijnse demonstranten marcheerden op 12 november naar het Capitool van de staat en protesteerden tegen zowel Republikeinen als Democraten voor hun hulp aan Israël in de oorlog tegen Hamas.

Een demonstrant houdt een fakkel en een Palestijnse vlag vast tijdens een demonstratie bij het Texas State Capitol in Austin, Texas, op 12 november 2023. (SUZANNE CORDEIRO/AFP via Getty Images)

The Epoch Times vroeg het kantoor van de Republikeinse gouverneur Greg Abbott uit Texas naar de demonstratie.

Woordvoerder Andrew Mahaleris van het kantoor van de gouverneur zei: “Gouverneur Abbott veroordeelt afschuwelijke daden van geweld en onmenselijkheid tegen Israël en zijn volk door meedogenloze terroristen, en we staan klaar om onze volledige steun te bieden aan de Israëlische en Joodse gemeenschappen. Texas zal altijd achter Israël staan en achter onze Joodse buren hier thuis en over de hele wereld.”

De verspreiding stoppen

De beste manier om de negatieve effecten van DEI op campussen te stoppen, is volgens Sylvester dat donoren en staatswetgevers hun fondsen intrekken bij universiteiten die DEI blijven promoten. De rode staten Texas en Florida hebben anti-DEI wetgeving aangenomen die het niet toestaat in instellingen voor hoger onderwijs.

Maar een nationale inspanning is nodig, zegt ze.

“Er heeft altijd een enorme antisemitische stroming door het marxisme gelopen … vanwege het wantrouwen tegen hard werken, ondernemend succes,” zei Sylvester.

Israël wordt gezien als een voorpost van de Westerse beschaving waar cultuurmarxisten tegen zijn, zei ze.

Degenen die nu tegen Israël protesteren zijn dezelfde groepen die protesteren uit naam van sociale rechtvaardigheid met betrekking tot rassen- en LGBT-kwesties, aldus Sylvester.

Die ironie is niet verloren gegaan aan komiek Bill Maher, die onlangs de spot dreef met een bord met “Queers for Palestine” tijdens een bijeenkomst op een campus. Homoseksualiteit is verboden in veel culturen in het Midden-Oosten. In die samenlevingen worden homo’s vaak geëxecuteerd.

Een gast in de show van de komiek, journalist James Kirchick, vervolgde met: “Heb je gehoord [over] hun zusterorganisatie, Zwarten voor de KKK?”

Presentator Bill Maher spreekt op het podium tijdens een benefiet in Los Angeles op 14 januari 2012. (Alberto E. Rodriguez/Getty Images for J/P Haïtian Relief Organization en Cinema For Peace)

Krachten bundelen met marxisten

William Jacobson, een klinisch professor aan de Cornell Law School, riep de Cornell Board of Trustees op om de DEI-initiatieven van de universiteit opnieuw te evalueren nadat collega professor Russell Rickford zei dat hij “opgewonden” was door de Hamas-aanval.

De heer Rickford verontschuldigde zich later voor zijn woordkeuze en nam verlof, nadat er om zijn ontslag werd gevraagd.

Op de vraag of de universiteit van plan is om de DEI-maatregelen op de campus opnieuw te onderzoeken, verwees een woordvoerster The Epoch Times naar een verklaring van universiteitsvoorzitter Martha Pollack. Daarin staat dat de DEI-programmering van de school verbeterd moest worden om antisemitisme te bestrijden.

De school sloeg de plank mis, vertelde Mr. Jacobson aan The Epoch Times.

“De hele DEI-structuur is het probleem,” zei hij. “Je kunt die structuur niet genezen door de Joodse gemeenschap een bot toe te werpen.”

De heer Jacobson zei dat hij al jaren alarm slaat tegen DEI en CRT.

“We zijn een hele website begonnen, CriticalRace.org, om de diepe penetratie van de critical race theory in zijn verschillende incarnaties te documenteren, inclusief diversiteit, gelijkheid en inclusie,” zei hij.

Het idee is om het conflict tussen Hamas en Israël te racialiseren door Israëli’s in de categorie “blank” te plaatsen, zei meneer Jacobson.

Het gebruik van ras als splijtzwam was succesvol in 2020 na de dood van George Floyd, een zwarte man die stierf terwijl hij in hechtenis was genomen door blanke agenten.

De sociale rechtvaardigheidsgroep BLM, opgericht door zelfbenoemde “getrainde marxisten”, was vanaf het begin verbonden met Palestijnse groepen, zei Jacobson. De groep werd steeds bekender nadat een blanke politieagent Michael Brown doodschoot in Ferguson, Missouri, in 2014.

Demonstranten heffen hun vuisten terwijl er brand ontstaat op straat na botsingen met de politie bij het East Precinct van het politiebureau van Seattle op 8 juni 2020. Politie en demonstranten raakten slaags tijdens de aanhoudende Black Lives Matter-demonstraties na de dood van George Floyd. (David Ryder/Getty Images)

Tijdens de protesten die op de schietpartij volgden, hebben Palestijnse groepen leden van BLM geleerd hoe ze met traangas om moeten gaan, volgens afgevaardigde Cori Bush (D-Mo.), die lid is van BLM.

Mike Gonzalez, een medewerker van The Heritage Foundation die schrijft over identiteitspolitiek, is het ermee eens dat pro-Palestijnse groeperingen banden hebben met BLM in de Verenigde Staten.

Tijdens rellen na de moord op de heer Brown ondertekenden Palestijnse groepen een verklaring waarin ze zeiden dat ze de strijd van de zwarte revolutionaire beweging tegen het “supremacistische systeem dat het land regeert” steunden.

Dhr. Gonzalez vertelde The Epoch Times dat Israël, de enige democratie in het Midden-Oosten, vreemd genoeg wordt afgeschilderd als de onderdrukker van Hamas, een terroristische groep die burgers vermoordt.

Karl Marx, die in 1848 voor het eerst zijn filosofieën uiteenzette in “Het Communistisch Manifest”, geloofde in de totale vernietiging van de ene klasse door de andere.

“En daar gaat het hier om,” zei Gonzalez. “Het is gewoon pure, onvervalste Marx.”

“Het Communistisch Manifest”, een publicatie geschreven door Karl Marx en Friedrich Engels, wordt afgebeeld in een boekhandel in Istanbul op 5 januari 2013. (BULENT KILIC/AFP via Getty Images)

Aanklacht tegen Amerikaanse scholen

David Closson, directeur van het Centrum voor Bijbels Wereldbeeld bij de Family Research Council, zegt dat hij de anti-Israël retoriek op universiteitscampussen ziet als een aanklacht tegen het Amerikaanse onderwijssysteem.

Leraren hebben een generatie van strijders voor sociale rechtvaardigheid aangemoedigd, door het onderwijs in de klas te doordrenken met ideeën die te maken hebben met cultureel marxisme in plaats van met fundamentele kennis. Nu plukt het land de vruchten daarvan, aldus de heer Closson.

“Al onze tijd in de klas besteden aan dragqueenverhalen en gender queer theorie en feministische theorie heeft lezen, schrijven, rekenen en geschiedenis verdrongen”, vertelde hij aan The Epoch Times.

Dus nu lijken veel studenten “historisch analfabeet” te zijn over Israël, dat het huidige land werd in 1948 na een stemming door de Verenigde Naties, volgens de heer Closson.

“Raad eens wie er al 3000 jaar onafgebroken aanwezig is [in Israël]—dat zijn de Joden,” zei hij.

Joden bezetten het land waar Israël ligt, net als vele verschillende volkeren door de millennia heen, waaronder Arabieren, Babyloniërs, Perzen, Grieken, Romeinen en de Britten, zei Closson.

Linkse groepen hebben geprotesteerd tegen Israël, zei hij, maar ironisch genoeg beschouwen veel Joden zichzelf als liberalen.

Universiteiten komen in actie

De studentenafdelingen van de Nationale Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina (SJP) zijn op universiteiten steeds kritischer geworden vanwege hun steun voor Hamas.

Als reactie op het antisemitisme hebben grote donateurs van sommige instellingen publiekelijk aangekondigd dat ze hun bijdragen zullen stopzetten. En bedrijven hebben vacatures ingetrokken die ze hadden gedaan aan studenten die werden geïdentificeerd als pro-Hamas demonstranten.

Intimidatie gericht tegen Joodse studenten aan de Columbia Universiteit was voor de school aanleiding om SJP en de Jewish Voice for Peace, pro-Palestijnse studentengroepen, te schorsen.

Een voorstander spreekt tijdens een betoging ter ondersteuning van Palestina op de campus van Columbia University in New York City op 14 november 2023. (Spencer Platt/Getty Images)

De groepen overtraden het beleid van de campus, volgens een mededeling van de universiteit op 10 november. In de verklaring stond dat de groepen een ongeautoriseerd evenement hielden dat “ondanks waarschuwingen doorging en dreigende retoriek en intimidatie bevatte.”

“Het opheffen van de schorsing is afhankelijk van de inzet van de twee groepen om het universiteitsbeleid na te leven en op het niveau van het groepsleiderschap in overleg te treden met universiteitsfunctionarissen,” aldus de verklaring.

De groepen plaatsten een bericht op Instagram waarin ze opriepen tot een studentenuitloop en protest op 9 november onder de titel: “Shut It Down! Voor Palestina.” Het evenement werd beschreven als een “vreedzaam” kunstprotest.

Gelijkaardige demonstraties werden diezelfde dag gehouden op campussen in het hele land.

Op de Universiteit van Maryland krabbelden Palestijnse studenten “Holocaust 2.0” op een voetpad. De universiteit, die een aanzienlijke Joodse studentenpopulatie heeft, veroordeelde de antisemitische sentimenten die geuit werden tijdens de demonstratie georganiseerd door SJP.

Spanningen tussen aanhangers van Palestina en aanhangers van Israël nemen toe op universiteitscampussen, in New York City op 30 oktober 2023. (Spencer Platt/Getty Images)

In Florida riep gouverneur Ron DeSantis op om SJP in de staat te sluiten omdat ze Hamas steunt. In Massachusetts heeft Brandeis University, een particuliere, niet-sektarische Joodse universiteit, SJP verboden.

Dhr. Jacobson zei dat hij de acties van SJP al een decennium in de gaten houdt. Tot nu toe hebben universiteiten de agenda en tactieken van SJP genegeerd, zei hij.

“Sommige universiteiten nemen eindelijk de stap om te erkennen wat Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina is,” zei hij.

Volgens de heer Jacobson zijn Israëlische studenten zelden of nooit de agressors in de protesten op universiteiten.

“Je ziet gewoon niet het vitriool tegenover Palestijnen dat je ziet tegenover Israël.”

Gepubliceerd door The Epoch Times (4 december 2023): The Marxist Undercurrent Fueling Anti-Israel Hate on American College Campuses

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.