Sunday, 16 Jun 2024
De Chinese leider Xi Jinping en de Franse president Emmanuel Macron in gesprek tijdens hun bezoek aan de tuin van de residentie van de gouverneur van Guangdong op 7 april 2023. (JACQUES WITT/POOL/AFP via Getty Images)

De misstap van Emmanuel Macron over Taiwan: “Het slechtst mogelijke moment om een signaal van onverschilligheid af te geven”

In een op 9 april gepubliceerd interview met de krant Les Echos heeft de Franse president Emmanuel Macron er bij Europa op aangedrongen de Verenigde Staten en China niet te “volgen” in de kwestie Taiwan. Een zeer onhandige verklaring net op een moment dat het Chinese regime een militaire oefening begon met een “totale omsingeling” van het eiland.

Terwijl het diplomatieke bezoek van Frankrijk aan China op een wrange manier eindigde, begon Peking aan drie dagen van militaire manoeuvres rond Taiwan. Het regime wilde de kleine democratie op het eiland Formosa en haar 23 miljoen inwoners intimideren als vergelding voor de ontmoeting tussen de Taiwanese president Tsai Ing-wen en de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy.

Sinds 1979 heeft Taiwan een status quo waardoor het als onafhankelijke staat kan functioneren, een onafhankelijkheid die officieel door 14 landen wordt erkend. Maar Peking beschouwt Taiwan als een afvallige provincie die het niet heeft weten te herenigen met het vaste land sinds het einde van de Chinese burgeroorlog in 1949, toen de Chinese Communistische Partij in China aan de macht kwam.

Onhandige en slecht getimede verklaringen

De oproep van Emmanuel Macron na zijn bezoek aan Xi Jinping om afstand te houden in de kwestie Taiwan en om op het gebied van defensie “minder afhankelijk te zijn van de Amerikanen” heeft veel kritiek en vraagtekens opgeroepen.

“Macron maakt alleen de Verenigde Staten verantwoordelijk voor de spanningen en niet China, wiens doel het is om de controle over Taiwan over te nemen, om de status quo te veranderen”, twitterde de onderzoeker Antoine Bondaz, een specialist in internationale betrekkingen en Chinese kwesties, waarbij hij verschillende communicatiefouten van het staatshoofd aanwees.

Verschillende Amerikaanse politici, zoals de Republikeinse senator Marc Rubio uit Florida, waren verbaasd over deze diplomatieke ommezwaai na slechts “zes uur bezoek”. “We moeten nagaan of Macron voor Macron spreekt, of dat hij voor Europa spreekt. We moeten het snel weten, want China is bijzonder enthousiast over wat hij heeft gezegd”, reageerde hij op Twitter.

De Inter-Parliamentary Alliance on China (Ipac), een collectief van Europese en internationale parlementariërs dat waarschuwt voor de expansionistische ambities van Peking in het Aziatisch-Pacifisch gebied, reageerde in een verklaring die door tientallen parlementariërs was ondertekend.

Zij zeggen “ontzet” te zijn over de onhandigheid van de verklaringen van Emmanuel Macron op een moment dat Chinese militaire operaties de vrede in de regio bedreigen: “Nu Peking de militaire oefeningen in de Zuid-Chinese Zee opvoert en aanhoudende steun betuigt aan de Russische agressie in Oekraïne, is dit het slechtst mogelijke moment om een signaal van onverschilligheid tegenover Taiwan af te geven. De misplaatste opmerkingen van president Macron gaan niet alleen voorbij aan de vitale plaats van Taiwan in de wereldeconomie, maar ondermijnen ook de decennialange inzet van de internationale gemeenschap om de vrede in de Straat van Taiwan te handhaven.”

De tekst werd ondertekend door Franse parlementariërs waaronder senator André Gattolin, een specialist in mensenrechtenkwesties over China.

Binnenkort opnieuw een delegatie van Franse volksvertegenwoordigers in Taiwan?

In september 2022 bezochten vijf Franse senatoren Taipei al in de marge van het bezoek van Nancy Pelosi en na Chinese militaire manoeuvres in augustus. “Taiwan is een partner voor stabiliteit in de Indo-Pacifische regio”, zei senator Cyril Pellevat, die de delegatie leidde.

Na recente verklaringen van Emmanuel Macron zou een nieuwe delegatie van Franse parlementariërs “zeer binnenkort” Taiwan kunnen bezoeken, zo heeft Politico begrepen, na een verklaring van de Taiwanese minister van Buitenlandse Zaken. Dergelijke diplomatieke delegaties hebben altijd plaatsgevonden en zijn bedoeld om de steun van Europa voor de democratie van Taiwan te tonen en het belang voor de handhaving van de vrede in de regio te onderstrepen.

Het is niet bekend om welke Franse parlementsleden het gaat, aangezien de Franse Nationale Vergadering en Senaat nog geen verklaring hierover hebben afgegeven.

Gepubliceerd door The Epoch Times (11 april 2023): Faux pas d’Emmanuel Macron sur Taïwan: « Le pire moment possible pour envoyer un signal d’indifférence »

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.