Saturday, 25 May 2024
Curtain call Shen Yun Performing Arts in het Orpheum Theater in Minneapolis op 3 dec. 2021. (Sam Wang/The Epoch Times)

De mysterieuze verjongende effecten van Shen Yun

Het hele geheim is te vinden in de muziek, waaruit wij een totaal ander therapeutisch systeem willen opbouwen.

-Nicolaus Lenau, een Oostenrijkse dichter en voorstander van muziektherapie in de jaren 1800

Vele jaren geleden vocht Vincent Cavarra tegen kanker toen hij een kaartje kocht voor een voorstelling van Shen Yun Performing Arts. Halverwege de klassieke Chinese dans- en muziekproductie vertelde de presentator dat in het oude China muziek als medicijn werd beschouwd en dat de twee Chinese karakters zelfs op elkaar lijken.

Dat idee raakte Cavarra, die meteen voor zichzelf opschreef, “muziek is voor genezing.”

“Ik was erg ziek, ik vocht tegen kanker. En toen ik dat hoorde, schreef ik het op. Vanaf dat moment luisterde ik meer en meer en meer”, zei Cavarra. Hij voelde een verandering in zichzelf en die avond toen hij naar huis ging, zocht hij online naar muziek die vergelijkbaar was met wat hij had horen uitvoeren door het orkest van Shen Yun uit New York. Het was het begin van zijn genezingsreis, zei hij.

Vijf jaar later bezocht hij weer een Shen Yun voorstelling en vertelde zijn verhaal aan een verslaggever. “Het is geen magie”, zei hij, “het is deze muziek.”

“Het helpt me met slapen, ik ben sterk geworden en ik kan staan, lopen en rennen”, zei hij. “Geen kanker meer, geen slecht hart.”

Cavarra had vrienden meegenomen om die avond in zijn geluk te delen.

“Normaal gesproken zou zijn vriend niet in staat zijn geweest om een twee uur durende voorstelling uit te zitten”, zei hij. “Maar die avond waren zijn ogen wijd open, zeer alert en heel scherp op wat hij zag.”

“Deze muziek brengt gezondheid, absoluut. Geen twijfel, geen twijfel in mijn gedachten”, zei hij. “Het brengt je naar een heel andere wereld, een betere wereld.”

Een eeuwenoude therapie

Muziektherapie is een eeuwenoud begrip, aanwezig in culturen van het Oosten tot het Westen en overal daar tussenin. Het menselijk lichaam werd beschouwd als een werk van heilige schepping, net als de natuur. Het in evenwicht brengen van het interne en externe door middel van muziek was een oefening in het beter begrijpen van het grote ontwerp van de Schepper.

De oude Grieken en later de middeleeuwse medische theorie onderwezen dat de vier temperamenten melancholisch, sanguinisch, cholerisch en flegmatisch respectievelijk overeenkwamen met de vier elementen aarde, lucht, vuur en water en de gezondheid van een individu bepaalden.

Volgens barokcomponisten en artsen uit de Verlichting konden ze met muzikale figuraties de lichaamssappen in evenwicht brengen.

De oude Chinese muziek en medische theorie waren nog directer. Chinese muziek is gebaseerd op een pentatonische toonladder met vijf hoofdtonen en elk van deze komt overeen met de vijf elementen – vuur, aarde, metaal, water en hout – die respectievelijk overeenkomen met de vijf belangrijkste inwendige organen – hart, milt, longen, nieren en lever.

Deze vijf tonen corresponderen verder met vijf emoties. De “jue” toon bijvoorbeeld, die correspondeert met hout en de lever, wekt woede op of verzacht deze bij de luisteraar, afhankelijk van hoe de muziek geschreven en uitgevoerd wordt.

Muziek is in harmonie met hemel en aarde. … Deugdzame, elegante muziek is in overeenstemming met de beweging van materie en met de principes van de menselijke gezondheid. Zij bezit een zuivere energie.

-Verslagen van de Grote Geschiedkundige, geschreven tijdens de Han Dynastie rond 94 v. Chr.

De componisten en musici van Shen Yun zijn zich bewust van deze theorie en het gezelschap legt vaak de filosofie achter haar muziek uit.

Zoals het op haar website uitlegt: “In het oude China was muziek niet alleen een vorm van vermaak, maar ook een manier van spirituele verheffing. Het verfijnen van iemands karakter en het zoeken naar harmonie met de hemel was een natuurlijk onderdeel van het artistieke proces.”

De artiesten van het gezelschap proberen nu hetzelfde te doen door deze traditie van zelfontplooiing en cultivatie in de kunst nieuw leven in te blazen.

De artiesten beoefenen allemaal meditatie, zijn spirituele zoekers en leven volgens de principes waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid.

Ik zou het jammer vinden als ik hen alleen maar zou entertainen; ik zou hen willen genezen. 

George Frederic Händel, misschien wel de meest succesvolle Barok componist

Muziek, water, leven

In 2004 publiceerde de Japanse zakenman Masaru Emoto “De verborgen boodschappen in water.” Zijn boek werd al snel een bestseller. Misschien heb je wel eens van zijn experiment gehoord: Emoto stelde gedestilleerd water bloot aan verschillende geluiden, waaronder klassieke muziek en heavy metal. Het water dat de vibraties van Mozart’s “Jupiter” symfonie had ervaren produceerde sierlijke, geometrisch perfecte kristallen.

Daarentegen kristalliseerde water dat aan heavy metal was blootgesteld in verwrongen vormen. Emoto concludeerde dat de zeshoekige kristallen die hij zag de levenskracht van Moeder Natuur vertegenwoordigden.

De mens, die voor een groot deel uit water bestaat, moet op dezelfde manier reageren op verschillende soorten geluid, dacht Emoto en daarom ging hij klinisch zieke patiënten behandelen met water dat hij had behandeld met trillingsinformatie.

“Ik geloof dat muziek gemaakt is om onze vibratie terug te brengen naar zijn intrinsieke staat. Het ligt in de aard van de mens om muziek te maken die de door de geschiedenis vervormde trillingen weer in balans brengt. Daarom ben ik er zo zeker van dat muziek een vorm van genezing is alvorens het een kunst is”, zei Emoto.

Hoop is een verheffing van de ziel of de geest; maar wanhoop is een neergang daarvan: allemaal dingen die heel natuurlijk met klank kunnen worden weergegeven, vooral wanneer de andere omstandigheden (tempo in het bijzonder) hun aandeel leveren. Op deze wijze kan men zich een gevoelig begrip vormen van alle emoties en dienovereenkomstig componeren.”

Johann Mattheson, barok componist en muziektheoreticus, diplomaat, en voorvechter van muziektherapie

Ze raakten mijn ziel

Muziek kan problemen met de hersenen oplossen.

-William Shakespeare

De Epoch Times heeft vanaf het begin verslag gedaan van Shen Yun, omdat het gelooft dat de onderneming van het gezelschap cultureel historisch is. Jaar na jaar geven publieksleden aan dat het een verjongende ervaring is, verfrissend en zelfs genezend voor lichaam, geest en ziel.

In 2016 zag Dennis Langevin, dominee en veteraan, een voorstelling in Waterbury, Connecticut, vooral om zijn nieuwsgierigheid naar deze voorstelling te stillen die hij alom geadverteerd had zien worden.

“Ik ben gepensioneerd militair en 100 procent invalide, dus breng ik veel tijd door met pijn. Terwijl ik op de stoel zat, realiseerde ik me ineens dat ik geen pijn meer had!”, aldus Langevin, die alle artiesten bedankte, met een speciaal woord van dank aan de orkestleden. “Na een twee uur durend optreden van hen, was mijn pijn weg.”

“Ik ben een marinier en wij staan bekend als stoere jongens. Nou, het bracht tranen in mijn ogen hier. Hoe zeg je dank je wel tegen iemand die dat voor je kan doen? Dus nogmaals, heel erg bedankt”, zei hij.

“Ik heb in Vietnam gevochten en er kwamen veel herinneringen bij mij naar boven”, zei hij. Vooral toen één van de verhalende dansen een gelovige toonde die opkwam voor zijn geloof in het hedendaagse China, in opstand tegen de atheïstische Chinese Communistische Partij. Shen Yun’s overtuiging voor gerechtigheid en geloof maakte op Langevin net zoveel indruk als hun vaardigheid en professionaliteit.

“Dat raakte als het ware mijn ziel. Wat er ook gebeurde, hij bleef standvastig in zijn geloof. … Meer mensen zouden zo moeten zijn. Het is gewoon prachtig, prachtig wat ze doen en nogmaals prachtig wat ze voor mij hebben gedaan. Heel, heel erg bedankt.”

“Ze raakten mijn hart en ze raakten mijn ziel. Er zijn maar weinig mensen die dat doen.”

Muziek kan iemand uit een depressie halen of ons tot tranen toe bewegen – het is een wondermiddel, een tonicum, sinaasappelsap voor het oor. Maar voor veel van mijn neurologische patiënten is muziek nog meer – het kan toegang geven, zelfs wanneer geen medicatie dat kan, tot beweging, tot spraak, tot leven. Voor hen is muziek geen luxe, maar een noodzaak.

-Dr. Oliver Sacks, professor in de neurologie, arts en auteur van bestsellers

De Epoch Times is een trotse sponsor van Shen Yun Performing Arts. Voor meer informatie kunt u terecht op ShenYunPerformingArts.org

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (2 januari 2022): Shen Yun’s Mysterious Rejuvenating Effects

 

 

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.