Thursday, 18 Jul 2024
John Kerry, speciaal presidentieel gezant van de VS voor het klimaat, spreekt tijdens de Energy Session in het Al Waha Theater tijdens dag twee van het hoge segment van de UNFCCC COP28 Klimaatconferentie in Expo City Dubai in Dubai, Verenigde Arabische Emiraten, op 2 december 2023. (Stuart Wilson/COP28 via Getty Images)

De niet-zo-schrikwekkende waarheid over klimaatverandering

Commentaar

De speciale presidentiële gezant van de Verenigde Staten voor het klimaat John Kerry zegt dat er triljoenen dollars nodig zijn om de klimaatverandering “op te lossen.” Daarna zegt hij: “Er is in geen enkel land ter wereld genoeg geld om dit probleem op te lossen.

Kerry heeft weinig verstand van geld of hoe het wordt gecreëerd. Hij is multimiljonair omdat hij getrouwd is met een rijke vrouw. Nu wil hij nog meer van jouw geld afpakken om te doen alsof hij de klimaatverandering kan beïnvloeden.

Bjorn Lomborg wijst erop dat er betere dingen zijn waar de maatschappij geld aan zou moeten uitgeven.

Lomborg erkent dat een warmer klimaat problemen met zich meebrengt. “Als de temperatuur stijgt, zet het zeewater uit, zoals alles. Dus de zeespiegel zal misschien wel een meter stijgen. Dan zeggen ze: ‘Dus iedereen die op minder dan een meter van de zeespiegel woont, moet verhuizen! Nou, nee. Als je kijkt naar wat mensen doen, dan bouwen ze dijken zodat ze niet hoeven te verhuizen.”

Mensen in Nederland deden dat jaren geleden. Een derde van Nederland ligt onder zeeniveau. In sommige gebieden ligt het 20 meter onder de zeespiegel. Toch floreert het land. Dat is de manier om met klimaatverandering om te gaan: je eraan aanpassen.

“Minder mensen zullen elk jaar onder water komen te staan, ondanks de veel hogere zeespiegelstijging. De totale kosten voor Nederland over de afgelopen halve eeuw zijn ongeveer $10 miljard,” zegt Lomborg. “Niet niets, maar erg weinig voor een geavanceerde economie over 50 jaar.”

Omdat hij dit soort dingen zegt, wordt Lomborg bestempeld als “de duivel.”

“Het probleem hier is regelrechte bangmakerij,” antwoordt hij. “Uit een nieuw onderzoek blijkt dat 60 procent van alle mensen in rijke landen nu denkt dat het waarschijnlijk of zeer waarschijnlijk is dat een ongebreidelde klimaatverandering zal leiden tot het einde van de mensheid. Dit krijg je als je constant angstzaaierij in de media hebt.”

Sommige mensen zeggen geen kinderen te willen omdat ze ervan overtuigd zijn dat klimaatverandering de wereld zal vernietigen. Lomborg wijst erop hoe contraproductief dat zou zijn: “We hebben jullie kinderen nodig om ervoor te zorgen dat de toekomst beter is.”

Hij erkent dat mensen zullen sterven door de opwarming van de aarde.

“Als de temperaturen stijgen, zullen er waarschijnlijk meer mensen sterven door de hitte. Dat is absoluut waar. Dat hoor je voortdurend. Maar wat onderbelicht blijft, is het feit dat negen keer zoveel mensen sterven aan kou. … Als de temperaturen stijgen, zullen er minder mensen sterven aan kou. In de afgelopen 20 jaar zijn er door temperatuurstijgingen ongeveer 116.000 meer mensen gestorven aan hitte. Maar 283.000 minder mensen sterven van de kou.”

Dat komt zelden in het nieuws.

Als de media zich niet druk maken over sterfgevallen door hitte, grijpen ze naar andere mogelijke bedreigingen.

CNN beweert: “Klimaatverandering wakkert extremisme aan.”

De BBC zegt: “Een veranderend klimaat katalyseert besmettelijke ziekten.”

U.S. News and World Report zegt: “Klimaatverandering zal de geestelijke gezondheid van kinderen schaden.”

Lomborg antwoordt: “Het is erg makkelijk om te beweren dat alles veroorzaakt wordt door klimaatverandering als je niet het volledige plaatje kent.”

Hij wijst erop dat we zelden horen over positieve effecten van klimaatverandering, zoals mondiale vergroening.

“Dat is goed! We krijgen meer groen spul op de planeet. Mijn argument is niet dat klimaatverandering geweldig of over het algemeen positief is. Het is gewoon dat het, net als elk ander ding, plussen en minnen heeft. … Alleen rapporteren over de minnen, en alleen de slechtste uitkomsten benadrukken, is geen goede manier om mensen te informeren.”

Opvattingen in dit artikel zijn meningen van de auteur en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs de opvattingen van The Epoch Times.

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.