Saturday, 25 May 2024
Na zijn aantreden legt de Britse premier Rishi Sunak een eerste verklaring af voor zijn ambtswoning in Downing Street, Londen, op 25 oktober 2022. (Dan Kitwood/Getty Images)

De nieuwe Britse premier Rishi Sunak zegt dat hij de ‘fouten’ van zijn voorganger zal herstellen en voor stabiliteit zal zorgen

De nieuwe Britse premier Rishi Sunak heeft gezworen de “fouten” van zijn voorganger Liz Truss te zullen rechtzetten en de economische stabiliteit en het vertrouwen te herstellen.

Sunak, 42, werd de jongste premier in meer dan 200 jaar na zijn benoeming in Buckingham Palace door koning Charles III op 25 oktober.

In Downing Street zei de nieuwe premier dat het Verenigd Koninkrijk wordt geconfronteerd met een “diepe economische crisis” als gevolg van de nasleep van de COVID-19 pandemie en de Russische invasie in Oekraïne.

Koning Charles III verwelkomt Rishi Sunak tijdens een audiëntie op Buckingham Palace, in Londen op 25 oktober 2022, waar hij de nieuweleider van de Conservatieve Partij heeft verzocht premier te worden en een nieuwe regering te vormen. (Aaron Chown – WPA Pool/Getty Images)

Sunak bracht hulde aan zijn voorganger, die moest aftreden nadat haar plan om belastingverlagingen te financieren met overheidsleningen onrust veroorzaakte op de financiële markten. Hij zei dat ze “niet verkeerd” was door economische groei na te streven.

Maar hij zei ook dat er “fouten” waren gemaakt in haar poging dat te doen, en dat hij was gekozen tot leider van de Conservatieve Partij en premier “deels om ze te herstellen”.

Niet ontmoedigd

Sunak suggereerde dat zijn regering “moeilijke beslissingen” zal nemen om de staatsschuld terug te dringen.

“Ik zal economische stabiliteit en het vertrouwen centraal stellen op de agenda van deze regering. Dit betekent dat er moeilijke beslissingen moeten worden genomen,” zei hij.

“De regering die ik leid, zal de volgende generatie, uw kinderen en kleinkinderen, niet opzadelen met een schuld die wij zelf niet kunnen betalen”, voegde hij eraan toe.

Sunak beloofde dat zijn regering “integriteit, professionaliteit en verantwoordelijkheid op elk niveau” zal tonen en hij beloofde dat hij het vertrouwen van het Britse publiek zal terugwinnen.

Hij zei dat hij “niet ontmoedigd” is door de taak die hem wacht en dat hij “klaar is om het land naar de toekomst te leiden”.

“Ik besef hoe moeilijk het is en ik begrijp ook dat ik moet werken aan het herstel van het vertrouwen na alles wat er is gebeurd”, zei hij. “Ik kan alleen maar zeggen dat ik niet bang ben. Ik ken het hoge ambt dat ik heb aanvaard en ik hoop aan de eisen ervan te voldoen.”

Blitzcarrière

Sunak werd in 1980 in Southampton geboren uit Punjabische ouders. Zijn vader was huisarts en zijn moeder runde een apotheek, waar hij hielp met de boekhouding.

Na een privéopleiding aan het Winchester College en een graad in filosofie, politiek en economie (PPE) in Oxford, volgde hij een MBA aan de Stanford University in Californië, waar hij zijn vrouw, Akshata Murty, de dochter van de zesde rijkste man van India, ontmoette.

Minister van Financiën Rishi Sunak en zijn vrouw Akshata Murty wonen een receptie bij ter ere van de British Asian Trust in het British Museum in Londen op 9 februari 2022. (Ian West/PA Media)

Een succesvolle zakencarrière, waarbij hij werkte voor Goldman Sachs en als hedgefondsmanager, zorgde ervoor dat hij toen hij rond zijn dertigste besloot de politiek in te gaan al schatrijk was.

In 2015 werd hij parlementslid voor het kiesdistrict Richmond in North Yorkshire en onder Theresa May diende hij als onder-staatssecretaris in het ministerie van Huisvesting, Gemeenschappen en Lokaal Bestuur. Door Boris Johnson werd hij gepromoveerd tot staatssecretaris bij het ministerie van Financiën.

In februari 2020 werd hij op 39-jarige leeftijd minister van Financiën, toen zijn voorganger Sajid Javid ontslag nam.

Sunak heeft er slechts zeven jaar over gedaan van parlementslid tot premier. Geen enkele andere Britse politicus in de moderne geschiedenis heeft hetzelfde traject afgelegd in zo’n korte periode.

PA Media heeft bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (25 oktober 2022): New UK Prime Minister Rishi Sunak Vows to Fix Predecessor’s ‘Mistakes,’ Ensure Stability

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.