Saturday, 25 May 2024
Toenmalig procureur-generaal William Barr spreekt op het ministerie van Justitie in Washington, op 5 maart 2020. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

De onderdrukking van Hunter Biden laptopverhalen had ‘zeker’ invloed op de 2020 verkiezingen: Barr

De wijdverspreide actie tegen verhalen over e-mails en ander materiaal van een laptop waarvan gedacht wordt dat hij eigendom is van de zoon van president Joe Biden, heeft gevolgen gehad voor de verkiezingen van 2020, zei voormalig procureur-generaal William Barr op 17 maart.

Nadat de New York Post over het materiaal berichtte, blokkeerde Twitter de verspreiding van het verhaal en andere media twijfelden aan de waarheidsgetrouwheid of weigerden over de ontwikkelingen te berichten, waarbij ze onder meer beweerden dat de vrijgave deel uitmaakte van een Russische desinformatiepoging of er niet toe deed.

“Dat heeft zeker invloed gehad op de verkiezingen, het onderdrukken van dat nieuws,” zei Barr, die deel uitmaakte van de regeringen van Trump en George H. W. Bush, op Fox News.

“En het gaat er niet om of het strafbaar was of niet. Alleen al de feiten waren beschamend. En de meeste Amerikanen zouden onmiddellijk zien wat er aan de hand was en hoe weerzinwekkend het was, en het zou een effect hebben gehad. De kwestie van criminaliteit is een andere kwestie,” voegde Barr eraan toe.

Uit een enquête die in de nasleep van de verkiezingen werd gehouden, bleek dat 17 procent van de Biden-stemmers niet op hem gestemd zou hebben als ze op de hoogte waren geweest van het Hunter Biden-verhaal of andere soortgelijke verhalen die werden gebagatelliseerd of genegeerd door de traditionele media en Big Tech.

Twitter-leidinggevenden zeiden later dat ze een fout hadden gemaakt door het Post-verhaal te bestempelen als gebaseerd op gehackt materiaal en dat ze de verspreiding ervan niet hadden mogen stopzetten. Sommige nieuwskanalen hebben hun berichtgeving over het materiaal op de laptop drastisch gewijzigd; de New York Times, een van de nieuwskanalen die de Russische desinformatiebenadering doordrukte, meldde deze week dat zij het materiaal had geverifieerd.

The Post zei dat het een kopie van de harde schijf van de laptop had gekregen van de advocaat van voormalig president Donald Trump, Rudy Giuliani, en verstrekte materiaal waaruit blijkt dat de FBI de computer in beslag heeft genomen. Hunter Biden heeft de directe vragen over de laptop niet willen beantwoorden en de perschef van het Witte Huis, Jen Psaki, die in 2020 beweerde dat er Russen bij betrokken leken te zijn, weigerde donderdag in te gaan op de nieuwe berichtgeving.

Psaki behoorde tot degenen die een brief pushten die werd aangeboden door een groep voormalige inlichtingenfunctionarissen, waaronder voormalig directeur van de nationale inlichtingendienst James Clapper, die zei dat de timing van de vrijgave en andere factoren wezen op een Russische poging om de verkiezingen van 2020 te beïnvloeden. Het eerste rapport werd gepubliceerd ongeveer twee maanden voordat de kiezers naar de stembus gingen.

John Ratcliffe, de toenmalige directeur van de nationale inlichtingendienst (DNI), zei dat de inlichtingengemeenschap “geen inlichtingen” had verkregen die het Russische desinformatie-idee ondersteunden en de FBI zei dat het niets had toe te voegen aan de verklaring van Ratcliffe.

“Zodra deze brief van deze zogenaamde inlichtingenspecialisten naar buiten kwam, kwamen zowel de DNI, John Radcliffe destijds, als de FBI, die voor mij werkte, naar buiten en zeiden dat dit niet het resultaat was van desinformatie, Russische desinformatie,” zei Barr donderdag. “De media negeerden dat volledig en gingen gewoon door met het verhaal over desinformatie.”

Nick Shapiro, die ooit werkte als een top adjudant van John Brennan toen Brennan aan het hoofd van de CIA stond, en die de brief in kwestie aan nieuwskanalen heeft verstrekt, reageerde niet op een verzoek om commentaar.

Richard Grenell, de waarnemend DNI onder Trump, zei dat in het licht van de recente ontwikkelingen, de Republikeinen hoorzittingen moeten houden met alle ambtenaren die de brief hebben ondertekend als de partij de controle over het Congres in de komende tussentijdse verkiezingen omdraait.

“Ze zeiden allemaal dat de laptop van Hunter Biden Russische desinformatie was. En ze hadden geen enkel stukje informatie om dat te suggereren,” schreef hij op Twitter. “Houd mensen verantwoordelijk voor het manipuleren van inlichtingen voor politiek gewin!”

Gepubliceerd door The Epoch Times op 18 maart 2022: Suppression of Hunter Biden Laptop Stories ‘Definitely’ Impacted 2020 Election: Barr

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.