Thursday, 18 Jul 2024
Een illustratie ontworpen door The Epoch Times met beeldmateriaal van Shutterstock

De ossen en het geklaag van de wielen

Een paar ossen trokken een zwaar beladen wagen over een modderige landweg. Ze moesten al hun kracht gebruiken om de wagen te trekken, maar ze klaagden niet.

De wielen van de wagen waren van een andere soort. Hoewel het werk dat ze moesten doen heel licht was vergeleken met dat van de ossen, kraakten en kreunden ze bij elke draai.

(Illustratie – ArtMari/Shutterstock)

De arme ossen, die met al hun kracht de wagen door de diepe modder trokken, hoorden het luide geklaag van de wielen. En dit, zoals je je wel kunt voorstellen, maakte hun werk zo veel moeilijker te verdragen.

“Stilte!” riepen de ossen, hun geduld ten einde. “Wat hebben jullie Wielen om zo luid over te klagen? Wij trekken al het gewicht, niet jullie, en we doen het ook nog eens in stilte.”

Degenen die het minst lijden, klagen het meest.

Deze fabel is overgenomen uit het Project Gutenberg eBook van “The Aesop for Children” (1919).

 Aesop (ca. 620-564 v. Chr.) was een Griekse verhalenverteller aan wie een aantal fabels wordt toegeschreven die nu gezamenlijk bekend staan als de “Fabels van Aesop”. Zijn verhalen met morele waarde hebben onze cultuur en beschaving lang beïnvloed. Ze hebben niet alleen bijgedragen aan de opvoeding en morele karaktervorming van kinderen, maar met hun universele aantrekkingskracht hebben ze ook bijgedragen aan de zelfreflectie van volwassenen die ervoor hebben gekozen om de deugden te omarmen of de waarschuwingen in zich op te nemen.

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (22 maart 2024): Oxen Drawing a Loaded Wagon Hear Wheels Complaining at Every Turn—Teach Them a Life Lesson

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.