Sunday, 23 Jun 2024
"De pauw," geïllustreerd door Milo Winter, uit "De Aesop voor kinderen," 1919. (PD-US)

De Pauw: Offer je vrijheid niet op voor pracht en praal

Men zegt dat de pauw eerst niet de prachtige veren had waar hij nu zo trots op is.

Juno, wiens lieveling hij was, schonk hem deze op een dag toen hij haar smeekte om een reeks veren om hem te onderscheiden van de andere vogels. Uitgedost in zijn mooie kleren, glimmend van smaragd, goud, paars en azuurblauw, paradeerde hij trots tussen de vogels. Iedereen keek jaloers naar hem. Zelfs de mooiste fazant kon zien dat zijn schoonheid werd overtroffen.

“De pauw,” geïllustreerd door Milo Winter, uit “De Aesop voor kinderen,” 1919. (PD-US)

Op een gegeven moment zag de pauw een adelaar hoog in de blauwe lucht zweven en hij voelde een verlangen om te vliegen, zoals hij gewend was te doen. Hij tilde zijn vleugels op en probeerde van de grond te komen. Maar het gewicht van zijn prachtige sleep hield hem tegen.

In plaats van op te vliegen om de eerste stralen van de ochtendzon te begroeten of te baden in het rozige licht tussen de drijvende wolken bij zonsondergang, zou hij meer belast en onderdrukt over de grond moeten lopen dan een gewoon hoenderras.

Offer je vrijheid niet op omwille van pracht en praal.

Deze fabel is overgenomen uit The Project Gutenberg eBook van “The Aesop for Children” (1919).

Aesop (ca. 620-564 v. Chr.) was een Griekse verhalenverteller aan wie een aantal fabels worden toegeschreven die nu gezamenlijk bekend staan als de “Fabels van Aesop.” Zijn verhalen, met hun morele waarde, hebben onze cultuur en beschaving lang beïnvloed en hebben niet alleen bijgedragen aan de opvoeding en morele karaktervorming van kinderen, maar ook, met hun universele aantrekkingskracht, aan de zelfreflectie van volwassenen die ervoor hebben gekozen om de deugden te omarmen of de waarschuwingen in zich op te nemen.

Gepubliceerd door The Epoch Times (16 augustus 2023): The Peacock: Do Not Sacrifice Your Freedom for the Sake of Pomp and Show

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.