Sunday, 23 Jun 2024
De Iraanse president Ebrahim Raisi begroet vertegenwoordigers van de media na een persconferentie in Teheran op 29 aug. 2023. (AFP via Getty Images)

De rol van het Iraanse regime in voortdurende terroristische aanvallen op Israël

Dagen voor de aanval riep de Iraanse Opperste Leider op tot de uitroeiing van het 'Zionistische regime', dat hij omschreef als een 'kankergezwel'

De islamitische terreurgroep die dit weekend de verrassingsaanval op Israël uitvoerde, ontvangt financiële middelen en uitrusting van Iran, een land dat in de loop der jaren miljarden dollars heeft gestuurd naar zijn terreurvolmachten met als doel de vernietiging van de Joodse staat.

Op 7 oktober voerde een militaire vleugel van het door Iran gesteunde Hamas een onuitgelokte aanval uit op Israël en infiltreerde het land. De schutters gingen urenlang tekeer en schoten burgers neer in steden, langs snelwegen en op een technomuziekfestival in de woestijn bij Gaza. Volgens Israëlische media werden meer dan 600 mensen gedood, duizenden gewond en een onbepaald aantal burgers en soldaten ontvoerd.

De Hamas-aanval volgde slechts enkele dagen nadat de Iraanse opperste leider, Imam Sayyid Ali Khamenei, opriep tot geweld tegen Israël.

“Imam Khomeini beschreef ooit het usurperende Zionistische regime als een kankergezwel”, zei hij in een bericht van 3 oktober op X, voorheen bekend als Twitter. “Deze kanker zal zeker worden uitgeroeid door toedoen van het Palestijnse volk.”

IQB deelde op 7 oktober videoclips waarop verschillende van haar strijders binnen Israëlische militaire terreinen te zien zijn. Het is de grootste en best uitgeruste Hamas-groep die actief is in Gaza en heeft deelgenomen aan verschillende oorlogen tegen Israël.

Hamas is een soennitische organisatie—een van de grootste sektes van de islam—die in 1988 werd opgericht als afsplitsing van de grotere Moslimbroederschap.

Iran gebruikt Hamas, dat zijn basis heeft in de Gazastrook, om aanvallen tegen Israël te lanceren. Met de hulp van Teheran heeft Hamas een lang netwerk van ondergrondse tunnels gebouwd in de regio en onder de grens tussen Israël en Gaza om wapens te verbergen en ontvoerde Israëlische burgers onder te brengen.

Saleh al-Arouri, plaatsvervangend hoofd van het politieke bureau van Hamas, vertelde Al Jazeera in een interview dat er genoeg Israëlische soldaten gevangen waren genomen bij de aanval van 7 oktober om de Israëlische autoriteiten te dwingen alle Palestijnse gevangenen vrij te laten.

“Onze gevangenen in [Israëlische] gevangenissen, hun vrijheid is in aantocht,” zei hij. “Wat we in handen hebben, zal al onze gevangenen vrijlaten. Hoe langer de gevechten duren, hoe groter het aantal gevangenen zal worden.”

Steun van Iran voor Hamas, Hezbollah

Iraanse leiders, die extreem vijandig staan tegenover Israël en herhaaldelijk hebben gezworen om het land van de kaart te vegen, hebben de afgelopen maanden tal van bijeenkomsten georganiseerd, waarbij ze opriepen tot hernieuwde en gezamenlijke actie tegen Israël, volgens de in Washington gevestigde non-profit Foundation for Defense of Democracies (FDD).

Aanvallers die met de vlag van terreurgroep Kataib Hezbollah zwaaien, verbranden eigendommen voor de compound van de Amerikaanse ambassade in Bagdad, Irak, op 31 dec 2019. (Khalid Mohammed/AP)

“Sinds 1992 heeft het regime in Iran miljarden dollars geïnvesteerd in het verstrekken van geld, wapens en training aan Hamas, dat zich openlijk heeft verbonden met het Iraanse leiderschap. De twee delen niet alleen een radicale islamistische ideologie, maar ook het geloof dat Israël moet worden vernietigd,” zei Hussain Abdul-Hussian, een onderzoeksmedewerker van de FDD, volgens een bericht van 7 oktober van de non-profit.

“De gebeurtenissen in het zuiden van Israël zijn het gevolg van de jarenlange levering van wapens en financiële middelen door het Iraanse regime aan Palestijnse terreurgroepen die opereren in de Gazastrook,” zei FDD-onderzoeksanalist Joe Truzman. “Iran heeft ook zijn steun verleend aan terroristische organisaties in verschillende andere regio’s, waaronder Libanon, de Westelijke Jordaanoever, Syrië, Irak en Jemen.

Na de Hamas-aanval op Israël richtte Hezbollah, de door Iran gesteunde militante groep in Libanon, het vizier op Israëlische militaire posities in het betwiste Shebaa Farms-gebied, waarbij ze verklaarden dat de actie werd ondernomen “uit solidariteit” met het Palestijnse volk. De Israel Defense Forces (IDF) reageerde door Hezbollah-doelen in Libanon aan te vallen.

Hezbollah is een sjiitische—een andere grote islamitische sekte—militante organisatie. Ze werd opgericht tijdens de Libanese burgeroorlog van 1975–1990 en in 1982 door de Iraanse Revolutionaire Garde om haar islamistische ideologie uit te breiden en de Israëlische troepen te bestrijden die Libanon binnenvielen.

Op 7 oktober zei Hezbollah dat het in “direct contact” stond met leiders van “verzetsgroepen” in Palestina, en noemde de aanval van Hamas in Israël een “beslissend antwoord op de voortdurende bezetting door Israël en een boodschap aan degenen die streven naar normalisatie met Israël”, aldus Reuters.

“Iran heeft een netwerk opgebouwd van ten minste 19 gewapende groepen aan de Israëlische grenzen, waaronder in Gaza, de Westelijke Jordaanoever, Libanon en Syrië”, beweert FDD op basis van haar tracker.

De grootste van deze organisaties zijn Hamas en Hezbollah. FDD beweert dat Iran jaarlijks ongeveer $100 miljoen naar Hamas en $700 miljoen naar Hezbollah stuurt.

De rol van de Biden regering

De aanval van Hamas op Israël werd veroordeeld door president Joe Biden.

“De Verenigde Staten veroordelen ondubbelzinnig deze afschuwelijke aanval op Israël door Hamas-terroristen vanuit Gaza,” zei hij in een verklaring.

“Israël heeft het recht zichzelf en zijn volk te verdedigen. De Verenigde Staten waarschuwen tegen elke andere partij die Israël vijandig gezind is en voordeel wil halen uit deze situatie. De steun van mijn regering voor de veiligheid van Israël is rotsvast en standvastig.”

Het Israëlische Iron Dome raketafweersysteem onderschept raketten die vanuit de Gazastrook worden gelanceerd, gezien vanuit Ashkelon in het zuiden van Israël, op 8 oktober 2023. (Amir Cohen/Reuters)

Ondertussen gaf voormalig president Donald Trump het beleid van president Biden de schuld van de aanslag.

“Joe Biden heeft Israël verraden,” vertelde hij een grote menigte op 7 oktober in Cedar Rapids, Iowa. “Ik voorspelde oorlog in Israël onmiddellijk nadat werd aangekondigd dat Joe Biden de 6 miljard dollar aan Iran gaf.”

President Trump drong erop aan dat de Verenigde Staten en Israël “een zeer sterk partnerschap” nodig hadden.

De $6 miljard waar president Trump naar verwees, zijn Iraanse fondsen die in Zuid-Korea worden bewaard. Sinds 2019 worden de fondsen in het Aziatische land bewaard nadat de Verenigde Staten sancties tegen Teheran hadden ingesteld. De Biden regering sloot onlangs een overeenkomst met Iran om Teheran toegang te geven tot de $6 miljard, in ruil voor de vrijlating van vijf Amerikaanse gijzelaars.

“Deze beslissing zal extreem dodelijk zijn. Biden geeft $6 miljard aan ‘s werelds grootste staatsponsor van terrorisme. … Biden’s losgeldbetaling zal onmiddellijk worden gebruikt om geweld, bloedvergieten en chaos aan te wakkeren in het Midden-Oosten en over de hele wereld, wat talloze onschuldige levens zal kosten,” had president Trump in augustus gewaarschuwd.

In de nasleep van de dodelijke aanslag wordt de stap van president Biden om de 6 miljard dollar aan Iraanse tegoeden vrij te geven zwaar bekritiseerd.

“Een maand geleden voorspelde Trump dat de $6 miljard die Biden aan Iran gaf, gebruikt zou worden voor terreuraanslagen in het hele Midden-Oosten en specifiek voor ontvoeringen,” zei de conservatieve tv-presentator Jack Posobiec in een post van 7 oktober op X. “Dit is precies wat we vanochtend in Israël zien.”

“Israël wordt nu aangevallen door Hamas-terroristen die door Iran worden gesteund,” zei Florida Gov. Ron DeSantis in een post op X van 7 oktober. “Iran heeft geholpen om deze oorlog tegen Israël te financieren en het beleid van Joe Biden, die het Iran gemakkelijk heeft gemaakt, heeft geholpen om hun schatkist te vullen.”

Volgens FDD heeft het beleid van de Biden regering het regime in Iran “versterkt en aangemoedigd.” Terwijl functionarissen van Biden beweren dat de $6 miljard alleen voor humanitaire doeleinden kan worden gebruikt, heeft de Iraanse president Ebrahim Raisi gezegd dat het land het geld zal uitgeven zoals het dat nodig acht.

“Hoe dan ook, geld is vervangbaar, dus het geld dat Iran ontvangt maakt andere budgettaire middelen vrij om terrorisme te sponsoren,” aldus FDD.

De invalshoek van Saoedi’s en China

De aanval van Hamas, die ertoe leidde dat Israël verklaarde in oorlog te zijn, bemoeilijkt de inspanningen van de VS om een deal te sluiten tussen Saoedi-Arabië en Israël.

Mensen beoordelen de schade in een straat in Tel Aviv, nadat deze werd getroffen door een raket die werd afgevuurd door Palestijnse militanten vanuit de Gazastrook op 7 oktober 2023. (Jack Guez/AFP via Getty Images)

In een verklaring na de aanval nam Saoedi-Arabië een pro-Palestijnse houding aan en verklaarde dat de situatie in de regio zou kunnen escaleren “als gevolg van de voortdurende bezetting, de ontneming van de legitieme rechten van het Palestijnse volk en de herhaling van systematische provocaties tegen zijn heiligheden”, aldus The Times of Israel.

Joost Hiltermann, directeur Midden-Oosten van de International Crisis Group, vertelde Barron’s in een interview dat de Hamas-aanval gedeeltelijk kan zijn veroorzaakt door bezorgdheid over de “dreigende verdere marginalisering van de Palestijnse zaak in Palestijnse ogen” als de Saudisch-Israëlische normalisatie zou plaatsvinden.

Als Israël krachtig reageert, kunnen Arabische staten zich verplicht voelen om een harder standpunt in te nemen tegen Israël om het publieke sentiment te ondersteunen, zei hij.

“Als dat allemaal gebeurt, dan voorzie ik een scenario waar, net zoals we een koude vrede hebben tussen Israël en Jordanië, tussen Israël en Egypte, we eindigen met een afkoeling van de relatie tussen Israël en de Emiraten en waarschijnlijk een vertraging, op zijn minst, van elke soort deal tussen Israël en Saoedi-Arabië,” zei hij.

Ondertussen heeft een verklaring van het Chinese regime over de aanval Israëlische functionarissen geërgerd.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken drong er op 7 oktober bij de twee partijen op aan om kalm te blijven en benadrukte dat voor het oplossen van het conflict “de uitvoering van de tweestatenoplossing en de oprichting van een onafhankelijke staat Palestina” nodig kan zijn, aldus Reuters.

In reactie daarop zei Yuval Waks, een hoge ambtenaar op de Israëlische ambassade in Peking, dat ze van China een “sterkere veroordeling” van Hamas verwachtten.

“Wanneer mensen worden vermoord, afgeslacht in de straten, is dit niet het moment om op te roepen tot een tweestatenoplossing,” zei de heer Waks.

Gepubliceerd door The Epoch Times (10 oktober 2023):ANALYSIS: Iranian Regime’s Role in Ongoing Terrorist Attacks on Israel

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.