Wednesday, 17 Jul 2024
(Illustratie door The Epoch Times, Getty Images, Bobby Sanchez voor The Epoch Times)

De VN is betrokken bij de chaos aan de grens tussen de VS en Mexico, zegt voormalig verantwoordelijke voor de grensbewaking in Panama

De voormalige directeur van SENAFRONT in Panama zegt dat de V.N. en haar non-profit partners de massale migratie vanuit landen zoals Panama alleen maar erger hebben gemaakt.

De migratieagenda van de Verenigde Naties ligt ten grondslag aan de chaos aan de zuidgrens van de Verenigde Staten en de partners van de V.N. maken de situatie erger in plaats van beter, zei Oriel Ortega, die tot voor kort aan het hoofd stond van de Panamese grenspatrouilles.

Dhr. Ortega, die nu veiligheids- en defensieconsultant is van de Panamese president Laurentino Cortizo, zei tijdens een interview op 22 februari aan The Epoch Times dat hij in 2016, op hetzelfde moment dat er een duidelijke stijging werd geconstateerd van het aantal niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) in Panama, hij ook een toename in de migratie zag.

Die toename werd duidelijk na de ‘Global Compact for Safe, Orderly, and Regular Migration’ van de V.N. in 2016. Twee jaar later werd de overeenkomst goedgekeurd door 152 landen, waaronder Panama. Het doel van de overeenkomst was om de wereldwijde migratie te beheren. De Verenigde Staten stemden tegen.

Maar onder de V.N. is het migratieproces allesbehalve ordelijk verlopen, zei dhr. Ortega.

“Het is nu compleet het tegenovergestelde,” zei hij via een tolk.

In 2023 reisden een recordaantal van 500.000 migranten door de dichte jungle die bekend staat als de Darien Gap van Colombia naar Panama, zo blijkt uit documenten. Migranten van over de hele wereld vliegen naar Zuid- en Midden-Amerika om van daaruit hun reis te beginnen, omdat landen als Suriname en Ecuador geen visum nodig hebben om het land binnen te komen. Hun eindbestemming is de Verenigde Staten.

Het boek “Weapons of Mass Migration: Forced Displacement, Coercion, and Foreign Policy”, geschreven door Kelly Greenhill, suggereert dat zwakkere landen migratie gebruiken om hun machtigere tegenstanders te destabiliseren.

Joseph Humire, directeur van het Center for a Secure Free Society en een expert op het gebied van onconventionele oorlogsvoering, vertelde aan The Epoch Times dat hij gelooft dat dat is wat Amerikanen nu zien gebeuren aan de Amerikaanse zuidgrens.

“Dit is geen complottheorie”, zei hij; de “invasie” aan de Amerikaanse zuidgrens is een “strategisch georganiseerde migratie”.

Ortega was het ermee eens dat de NGO’s de massale migratieproblemen hebben “verergerd”.

“In plaats van te helpen, maken ze deel uit van het probleem,” zei hij. “Het zijn niet de migranten zelf die een nationale bedreiging vormen; het is de georganiseerde misdaad en het zijn deze internationale organisaties.”

In het Lajas Blancas kamp in Panama krijgen migranten een aantal grote kaarten te zien die gedetailleerde migratieroutes naar de Verenigde Staten tonen. Eén van die kaarten werd uitgewerkt door HIAS, een NGO opgericht als de Hebrew Immigrant Aid Society, die onlangs 11 miljoen dollar ontving van de Verenigde Staten in de vorm van twee subsidies voor Latijns-Amerikaanse migranten.

Migranten uit Venezuela staan in de rij voor registratie in het kamp Bajo Chiquito in de Darien Gap, Panama. (Bobby Sanchez voor The Epoch Times)

De HIAS-kaart toont de migratieroute van Colombia naar Costa Rica, inclusief gedetailleerde informatie over bushaltes, temperaturen en locaties van “migratiekiosken”.

De Epoch Times bezocht vorige week vier migrantenkampen in de Darien Gap en sprak met migranten uit China, Somalië, Venezuela, Ecuador, Colombia en nog anderen die vanuit de verraderlijke jungle van Colombia naar Panama trokken.

Velen leden aan infecties en verwondingen zoals loopgraafvoeten en gebroken ledematen. Velen klaagden ook dat het water in de kampen verontreinigd was en dat er een gebrek was aan basisvoorzieningen zoals luiers.

De NGO’s zouden migranten moeten inlichten en helpen in hun eigen land, niet in Panama, zei dhr. Ortega

De migranten vertelden aan The Epoch Times ook dat het personeel van deze NGO’s, waarvan er verschillende worden gefinancierd met geld van de Amerikaanse belastingbetaler, slechts enkele uren per dag aanwezig zijn in de kampen.

“Ik weet niet waar het geld naartoe gaat”, zei Ortega over de NGO’s toen hij hoorde over de klachten van migranten. “Het geld moeten worden gebruikt om de migranten te helpen.”

De enige NGO-medewerkers die tijdens het weekend van 17 en 18 februari werden aangetroffen, waren van het Rode Kruis, die een tijdelijke accommodatie aan het bouwen waren voor hun werknemers, en ook Artsen zonder Grenzen, waarvan de medische staf met migranten sprak.

De NGO’s zouden migranten in hun eigen land moeten inlichten en helpen, niet in Panama, zei Ortega.

Oriel Ortega, voormalig directeur van SENAFRONT, Panama, spreekt met The Epoch Times in Panama City, op 22 februari 2024. (Bobby Sanchez voor The Epoch Times)

In plaats van de massale migratie in te perken, maken ze het juist gemakkelijker, zei hij.

Internationale organisaties hebben zelfs een rechtszaak aangespannen tegen Panama, waarin ze beweren dat ze de mensenrechten schenden omdat er 2.500 migranten uit Haïti worden vastgehouden. Maar Ortega zei dat de migranten alleen werden vastgehouden “vanwege de onveilige toestand”, maar hij ging er niet verder op in.

Hoewel de V.N. al tientallen jaren hulp biedt aan migranten, is de reikwijdte van de operatie drastisch uitgebreid nu het aantal illegale immigranten die de Verenigde Staten binnenstromen sterk toeneemt.

Volgens een database met overheidsuitgaven werd in 2023 bijna 1,3 miljard dollar aan Amerikaans belastinggeld uitgegeven aan de V.N. en andere agentschappen die deze migranten bijstaan.

SENAFRONT zou niet degene moeten zijn die alles verwerkt, hen bijstaat en voor hen zorgt.
Oriel Ortega, voormalig directeur van SENAFRONT, Panama

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), de migratietak van de V.N., betaalt voor de uitbreiding van de kampen, waaronder één in de buurt van de Darien Gap, één in Lajas Blancas en nog een nieuwe faciliteit in de buurt van kamp Bajo Chiquito, zei Ortega.

Het is aan de NGO’s om hun activiteiten in stand te houden, zei hij. De grenspatrouille van Panama, SENAFRONT, die hij ooit leidde, zou er alleen voor de veiligheid moeten zijn, vertelde hij.

Een migrant zit onder een gedetailleerde migratiekaart die door een NGO is verstrekt, in een migrantenkamp in de Darien Gap, Panama. (Darlene McCormick Sanchez/De Epoch Times)

Ortega zei dat hij erop aandrong dat de NGO’s verantwoordelijk zouden zijn voor “hun eigen problemen die werden veroorzaakt door de wereldwijde migratie”.

“SENAFRONT zou niet degene moeten zijn die alles verwerkt, hen bijstaat en voor hen zorgt,” zei hij.

Panama heeft tevergeefs geprobeerd om regeringen in Zuid-Amerika zover te krijgen dat ze persoonlijke informatie verstrekken over de migranten die door de verschillende landen trekken op weg naar de VS, zei hij.

“Er is geen sprake van samenwerking omdat het Global Compact nu eenmaal niet functioneert,” zei meneer Ortega.

De migranten vluchten vanwege problemen in hun eigen land, zoals onstabiele regeringen of kartelvorming, zei hij.

“Er zijn een hele reeks dingen aan de gang in de centrale delen van het continent waardoor mensen uit hun land worden verdreven zodat ze naar de Verenigde Staten kunnen migreren,” zei hij.

Hij merkte op massale migratie al voor problemen heeft gezorgd in veel landen, waaronder ook de Verenigde Staten.

“Zoals we in New York recentelijk hebben kunnen zien, arriveren in New York nu heel wat mensen met slechte bedoelingen,” zei hij.

“Ze veroorzaken veel schade en veel problemen voor de Amerikaanse overheid.”

IOM en HIAS reageerden niet op verzoeken voor een interview.

Gepubliceerd door The Epoch Times (27 februari 2024): Former Panama Border Chief: UN Is Behind the Chaos at US–Mexico Border

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.