Sunday, 19 May 2024
Voormalig Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo beantwoordt vragen uit het publiek na het houden van een toespraak tijdens zijn vierdaagse reis naar Taiwan, in Taipei op 4 maart 2022. (Chiang Ying-ying/AP foto)

De VS moeten Taiwan formeel erkennen als vrij land: Pompeo

Dreiging van communistisch China

Washington moet Taiwan formeel erkennen als een soeverein land, zei voormalig minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo op 4 maart tijdens een toespraak in Taipei. Hij zei dat het een dringend noodzakelijke stap is die niet langer kan worden genegeerd, vermeden of behandeld als secundair.

“De regering van de Verenigde Staten moet onmiddellijk de noodzakelijke en al veel eerder genomen stappen ondernemen om het juiste en voor de hand liggende te doen, namelijk de Republiek China [Taiwan] Amerikaanse diplomatieke erkenning bieden als een vrij en soeverein land”, zei hij in een 20 minuten durende toespraak.

Pompeo, die de hoogste Amerikaanse diplomaat was onder voormalig president Donald Trump, was uitgenodigd door de Taiwanese denktank Prospect Foundation om vrijdag een toespraak te houden in het Grand Hyatt.

Hij kwam op 2 maart in Taiwan aan voor een vierdaags bezoek, terwijl een andere delegatie van vijf leden, gestuurd door president Joe Biden, een tweedaags bezoek afrondde na een ontmoeting met president Tsai Ing-wen.

Pompeo riep Washington op zijn beleid van “strategische tweeslachtigheid” te wijzigen, waarbij de Verenigde Staten noch openlijk bevestigen noch ontkennen dat zij Taiwan militair zullen beschermen.

“De Verenigde Staten moeten de betrekkingen met de Volksrepubliek China als soevereine regering voortzetten”, zei Pompeo, “maar de diplomatieke erkenning door Amerika van het 23 miljoen tellende vrijheidslievende volk van Taiwan en zijn wettige, democratisch verkozen regering kan niet langer worden genegeerd, vermeden of als secundair worden behandeld.”

“Dit gaat niet over de toekomstige onafhankelijkheid van Taiwan. Het gaat om de erkenning van een onmiskenbare, reeds bestaande realiteit. … Taiwan hoeft zich niet onafhankelijk te verklaren, want het is al een onafhankelijk land.”

Voormalig Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo houdt een toespraak tijdens zijn vierdaagse reis naar Taiwan, in Taipei op 4 maart 2022. (Chiang Ying-ying/AP foto)

Dezelfde mening werd door Tsai geuit in een eerder interview met BBC. “We zijn al een onafhankelijk land en we noemen onszelf de Republiek China”, zei ze.

De oproep van Pompeo strookt niet met het huidige officiële beleid van de VS. De Verenigde Staten hebben in 1979 de formele banden met Taiwan verbroken en diplomatieke erkenning verleend aan de Volksrepubliek China (VRC).

Toch zei Biden in oktober dat de Verenigde Staten Taiwan zouden verdedigen als het zelfbestuurde eiland door het Chinese regime zou worden aangevallen. Dergelijke opmerkingen werden gezien als een afwijking van een lang gekoesterde Amerikaanse houding van “strategische tweeslachtigheid”.

Pompeo’s opmerkingen maakten Peking boos.

“Pompeo is een voormalig politicus wiens geloofwaardigheid al lang failliet is gegaan. De onzin die zo iemand uitkraamt zal geen succes hebben”, zei de woordvoerder van het Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken Wang Wenbin vrijdag op een persbriefing in Peking.

De Chinese Communistische Partij (CCP) eist Taiwan op als haar eigen grondgebied en beschouwt het eiland als de meest gevoelige kwestie in haar betrekkingen met de Verenigde Staten. Peking heeft Taiwan stelselmatig lastig gevallen en gedreigd het zo nodig met geweld met het vasteland te verenigen.

“China’s sabelgevecht met Taiwan komt voort uit angst en paranoia”, zei Pompeo, die het democratische eiland een levend voorbeeld van succes van vrijheid en democratie noemde, dat in China, inclusief Hong Kong, wordt afgewezen.

“Zolang dit voortduurt”, zei hij, “ondermijnt het in ernstige mate de geloofwaardigheid en het gezag van de CCP, vooral bij het Chinese volk dat onder de duim zit.”

Toekomst van Taiwan en de VS verstrengeld

“Als het Chinese regime erin slaagt Taiwan in te nemen, zou dat het mondiale machtsevenwicht op de meest fundamentele manieren onmiskenbaar in het voordeel van de CCP veranderen”, zei Pompeo tijdens zijn vrijdag gehouden toespraak.

“De Volksrepubliek China gelooft dat zij sterker is dan het Westen en dat Amerika in verval is. We zagen dit toen Yang Jiechi een arrogante tirade hield over de Verenigde Staten en de verankering tijdens hun allereerste ontmoeting met de regering Biden.”

Pompeo verwees naar de eerste persoonlijke bilaterale ontmoeting op hoog niveau, in Alaska afgelopen maart, toen minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken een ontmoeting had met Yang, China’s hoogste diplomaat voor buitenlands beleid. Deze had kritiek op het buitenlands en handelsbeleid van Washington en beweerde dat de democratie faalt en minderheden in Amerika slecht worden behandeld.

Deze arrogantie, dit geloof dat het Westen zwak is, maakt Xi [Jinping] gevaarlijk”, zei Pompeo. “Alleen al het geloof dat de Volksrepubliek China zou kunnen zegevieren in een diplomatieke, economische en militaire confrontatie brengt onze vrienden in gevaar en maakt de conflicten veel groter.”

Aangezien Amerika de meest doorslaggevende verdediger is van de vrijheid van Taiwan tegen de agressie van China, zei Pompeo, is de toekomst van de twee naties nauw met elkaar verweven.

De Chinese delegatie onder leiding van Yang Jiechi (C), directeur van het Centraal Bureau van de Commissie Buitenlandse Zaken, en Wang Yi (2e L), China’s minister van Buitenlandse Zaken, spreken met hun Amerikaanse tegenhangers tijdens de openingssessie van de besprekingen tussen de VS en China in het Captain Cook Hotel in Anchorage, Alaska, op 18 maart 2021. (Frederic J. Brown/Pool/AFP via Getty Images)

Hij zei dat Peking ook de inbeslagneming van Taiwan beschouwt als het ultieme doel van zijn decennialange communistische ideologische inzet, en dat het falen daarvan “een grote smet” werpt op de reputatie van de CCP in eigen land.

“Onder Xi heeft de ideologische overmoed van de CCP nieuwe hoogten bereikt. De overname van Taiwan [als] noodzakelijke missie is dus niet alleen om Xi’s grootheidsclaim op te krikken, maar zelfs om die te verstevigen.”

De regering Trump had aangedrongen op wapenverkoop en wetten om Taiwan te helpen de druk van China het hoofd te bieden en op steun voor deelname van Taiwan aan belangrijke internationale organisaties.

Op 3 maart reikte Tsai aan Pompeo de Orde van de Schitterende Ster met Speciaal Groot Cordon uit als erkenning voor zijn bijdragen aan de bevordering van de betrekkingen tussen Taiwan en de VS.

Oekraïne

Na zijn toespraak zei Pompeo tegen journalisten dat Taiwan en Oekraïne vergelijkbare risico’s lopen, omdat ze elk te maken hebben met een autoritair regime dat agressief militair geweld wil gebruiken om kleinere naties te intimideren.

Voorafgaand aan de Russische invasie in Oekraïne had de Russische president Vladimir Poetin op 4 februari een ontmoeting met Xi, voorafgaand aan de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Peking. Na hun ontmoeting verklaarden de twee leiders een partnerschap “zonder grenzen”, volgens een gezamenlijke verklaring van 5.000 woorden.

Uit de verklaring blijkt ook dat de twee naties elkaars geopolitieke standpunten steunen: Moskou steunt de bewering van Peking dat Taiwan deel uitmaakt van China, terwijl Peking de uitbreiding van de NAVO afkeurt – een politieke rechtvaardiging voor Poetin om Oekraïne binnen te vallen.

De Russische president Vladimir Poetin en de Chinese leider Xi Jinping komen aan om te poseren voor een foto tijdens hun ontmoeting in Peking op 4 februari 2022. (Alexei Druzhinin/Sputnik/AFP via Getty Images)

De invasie van Rusland in Oekraïne heeft speculaties aangewakkerd dat het Chinese regime aangemoedigd zou kunnen worden om Taiwan binnen te vallen.

De gebeurtenissen in Oekraïne sinds het begin van de invasie hebben Xi nu misschien “grote aarzeling” gegeven over het lanceren van militaire actie tegen Taiwan, zei Pompeo, maar hij waarschuwde dat de CCP meer dan alleen maar een militaire dreiging vormt.

Veel van wat Xi de wereld aandoet is niet van militaire aard, maar van diplomatieke aard. Het is informatie oorlogsvoering. Het is economische oorlogsvoering”, legde hij uit.

“We moeten de Chinese Communistische Partij in alle opzichten confronteren.”

Hij bekritiseerde Xi omdat Peking zijn rol als lid van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties niet had gebruikt om Rusland te veroordelen voor het aanvallen van een soevereine staat.

“Ik denk niet dat we Xi Jinping enig respijt moeten geven, in de zin dat hij heeft geprobeerd het van twee kanten te spelen. Xi Jinping heeft niet de dingen gedaan die naties moeten doen wanneer andere naties worden aangevallen en het slachtoffer zijn van agressie”, zei hij.

Peking heeft gezegd dat het de soevereiniteit van Oekraïne respecteert, maar heeft geweigerd Rusland te veroordelen voor zijn agressie tegen zijn buurland of de aanval van Rusland een invasie te noemen. Op 25 februari onthield het communistische regime zich van stemming over een Amerikaanse resolutie over de nationale veiligheid waarin Moskou werd gevraagd zijn aanval op Oekraïne te staken en zijn troepen onmiddellijk terug te trekken.

Pompeo waarschuwde dat als Xi Poetin een economische hulplijn zou geven, dit gevolgen zal hebben voor China’s financiële sector.

“Ik hoop dat de wereld Xi Jinping duidelijk zal maken dat als hij een van deze sanctieregelingen overtreedt, de Chinese banken en de Chinese financiële instellingen als volgende aan de beurt kunnen zijn”, zei hij.

Hij voegde eraan toe: “En dit zal China ervan overtuigen om die zuurstof te ontzeggen, om Vladimir Poetin die brandstof te ontzeggen zodat het de middelen heeft om zijn campagne voort te zetten die diepe vertakkingen heeft voor hoe Rusland zou kunnen deelnemen, [indien] het geval zou zijn als Xi Jinping ooit zou besluiten om een agressieve militaire actie in Azië te ondernemen.”

Een eiland dat binnen het grondgebied van Taiwan ligt, is hier te zien met de Chinese stad Xiamen op de achtergrond op 4 februari 2021. (An Rong Xu/Getty Images)

Pompeo werd gevraagd om de mogelijkheid in te schatten dat Peking Taiwan zou kunnen binnenvallen in de “komende zes jaar“, een tijdlijn die werd voorgesteld door adm. Philip Davidson, die toen aan het hoofd stond van het Amerikaanse Indo-Pacific Command, tijdens een hoorzitting van het Congres in maart 2021.

Hij antwoordde: “Je kunt niet op een eenduidige manier zeggen hoe waarschijnlijk het is, omdat het [afhangt] van de bereidheid van de westerse wereld om te laten zien dat de kosten voor Xi Jinping om zich met dat soort activiteiten in te laten, gewoon te hoog zijn.”

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (4 maart 2022): US Should Formally Recognize Taiwan as a Free Country: Pompeo

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.