Thursday, 20 Jun 2024
Aanhangers van de presidentskandidaat Ko Wen-je van de Taiwan People's Party (TPP) wachten op de uitslag van de presidentsverkiezingen in het TPP-hoofdkwartier in Xinzhuang in New Taipei City op 13 januari 2024. (I-Hwa Cheng/AFP via Getty Images)

De wereld feliciteert Taiwan met de presidentsverkiezing

Ondanks waarschuwingen van het communistische regime in China hebben de kiezers in Taiwan Lai Ching-te gekozen als hun volgende president.

De Verenigde Staten en andere democratieën over de hele wereld hebben Taiwan zaterdag gefeliciteerd nadat vicepresident Lai Ching-te ondanks de politieke druk vanuit Beijing de presidentsverkiezingen had gewonnen.

“De Verenigde Staten feliciteren Dr. Lai Ching-te met zijn overwinning in de Taiwanese presidentsverkiezingen. We feliciteren ook het Taiwanese volk voor het opnieuw aantonen van de kracht van hun robuuste democratische systeem en verkiezingsproces,” zei minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken in een verklaring die werd uitgegeven kort nadat de heer Lai zijn overwinningstoespraak had gehouden.

Ondanks waarschuwingen van het communistische regime van China kozen de kiezers in Taiwan zaterdag de heer Lai, die door Beijing als een “separatist” wordt bestempeld, als hun volgende president. Zijn belangrijkste rivaal in de oppositie, Hou Yu-ih van de Peking-gezinde Kuomintang, gaf zich kort na 20.00 uur lokale tijd over.

Met bijna alle stembureaus meegerekend, heeft de heer Lai 40 procent van de stemmen behaald, met de heer Hou op 33 procent, aldus de centrale verkiezingscommissie van Taiwan.

In een reactie op de overwinning van Lai zei de voorzitter van het Amerikaanse Huis, Mike Johnson (R-La.), dat hij samen met de voorzitters van de relevante congresorganen een delegatie naar Taipei zou sturen om de inauguratieceremonie van de heer Lai in mei bij te wonen.

“Om de voortdurende betrokkenheid van het Congres bij veiligheid en democratie te onderstrepen, zal ik de voorzitters van de relevante commissies van het Huis vragen om een delegatie naar Taipei te leiden na de inauguratie van de heer Lai in mei,” zei hij in een verklaring.

“Ik heb goede hoop dat de Verenigde Staten en Taiwan samen de principes van vrijheid, kansen en veiligheid zullen blijven bevorderen voor alle vrijheidslievende landen en onze partners in de Indo-Pacific regio.”

Reactie van President Biden

President Joe Biden werd door verslaggevers gevraagd naar de reactie op de Taiwanese verkiezingen van zaterdag. “We steunen geen onafhankelijkheid,” zei hij.

De Verenigde Staten hebben, net als de meeste andere landen, geen formele banden met Taiwan, maar zijn wel de belangrijkste internationale geldschieter en wapenleverancier van het eiland.

Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken verklaarde dat Washington zich “inzet voor de handhaving van vrede en stabiliteit tussen China en Taiwan en de vreedzame oplossing van geschillen, zonder dwang en druk”.

Aanverwante verslaggeving: Speciale verkiezingsuitzending Taiwan 2024: China in Focus

In zijn overwinningstoespraak toonde de heer Lai zich bereid om de dialoog te hervatten met het buurland van Taiwan, China, waarvan de regerende Communistische Partij de zelf geregeerde democratie als haar eigen grondgebied beschouwt en het gebruik van geweld nooit heeft uitgesloten.

“Zolang er sprake is van waardigheid en een gelijkwaardige relatie tussen de twee kanten van de straat, is Taiwan zeer bereid om de dialoog met China aan te gaan,” zei hij zaterdag tijdens de persconferentie buiten het hoofdkwartier van zijn campagne in Taipei.

Sinds Tsai Ing-wen in 2016 de presidentsverkiezingen won, heeft Beijing het formele contact met Taipei bevroren en geprobeerd het eiland op het internationale toneel te isoleren. Maar ondanks de politieke druk van Beijing heeft de regering Tsai de banden met de Verenigde Staten en andere democratieën in de wereld aangehaald.

De heer Lai zei dat hij de weg van Tsai zou volgen en zou proberen de status quo van de Straat van Taiwan te handhaven. Maar tegelijkertijd benadrukte Lai dat hij “vastbesloten is om Taiwan te beschermen tegen bedreigingen en intimidatie vanuit China”.

De reactie van China

Het Chinese regime reageerde terughoudend op de verkiezing van Taiwan en noemde de heer Lai zelfs niet eens bij naam. In een verklaring die zaterdag laat werd vrijgegeven, eiste een ambtenaar van China’s ministerie van Buitenlandse Zaken dat de internationale gemeenschap het idee zou omarmen dat er maar “één China” is en erkende hij de soevereiniteitsaanspraak van het regime op het door hemzelf bestuurde eiland,

“De kwestie Taiwan is een interne aangelegenheid van China. Wat er ook verandert in Taiwan, het basisgegeven dat er maar één China is in de wereld en dat Taiwan deel uitmaakt van China, zal niet veranderen,” zei de Chinese regering.

In de aanloop naar de belangrijke verkiezingen heeft de Chinese Communistische Partij (CCP) de druk op Taiwan opgevoerd door dagelijks oorlogsvliegtuigen en oorlogsschepen naar het eiland te sturen en online desinformatie te verspreiden. Terwijl Taiwanese kiezers zaterdag hun stem uitbrachten, zei het ministerie van Defensie van het eiland dat het 8 Chinese vliegtuigen en 6 schepen had waargenomen die rond het eiland opereerden.

Ondanks Lai’s herhaalde oproepen tot vrede en beloften dat hij de “status quo” in de betrekkingen tussen China en Taiwan zou handhaven, heeft de CCP mensen gewaarschuwd niet op hem te stemmen, omdat de verkiezing van Lai “confrontaties en conflicten tussen China en Taiwan zou kunnen uitlokken”.

Reactie van Amerikaanse wetgevers

In Washington werd de druk van de CCP zaterdag beantwoord met overwegend kritisch commentaar op Capitol Hill. De voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken van het Huis, Michael McCaul (R-Texas) en het vooraanstaande lid van de commissie, Rep. Gregory Meeks (D-N.Y.), samen met afgevaardigde Young Kim (R-Calif.) en afgevaardigde Ami Bera (D-Calif.), veroordeelden de pogingen van het Chinese regime om “de verkiezingen te beïnvloeden door middel van desinformatie en militaire druk”, terwijl ze “het volk van Taiwan toejuichten voor het hooghouden van de democratische idealen”.

De groep zei uit te kijken naar samenwerking met de regering van Lai om de economische, culturele en defensiebetrekkingen tussen de Verenigde Staten en Taiwan te verbeteren.

Afgevaardigde Mike Gallagher (R-Wis.), die voorzitter is van de House Select Committee on the Chinese Communist Party, en afgevaardigde Raja Krishnamoorthi (D-Ill.), de hoogste afgevaardigde van de commissie, feliciteerden de heer Lai met zijn overwinning in de presidentsverkiezingen en noemden Taiwan “een stralende representatie van een bloeiende democratie en een symbool van moed tegenover bijna-constante autoritaire druk”.

Meer dan twaalf Amerikaanse wetgevers van beide zijden van het gangpad feliciteerden Taiwan ook en velen riepen op om de niet-officiële banden met het democratisch bestuurde eiland aan te halen.

Afgevaardigden Gerry Connolly (D-Va.), Mario Diaz-Balart (R-Fla.), Ami Bera (D-Calif.) en Andy Barr (R-Ky.), covoorzitters van de Congressional Taiwan Caucus, noemden de verkiezingen van zaterdag “opnieuw een levendig bewijs van de bloeiende democratie in Taiwan”.

“In het licht van de escalerende bedreigingen voor de democratie en veiligheid van Taiwan, is het noodzakelijk dat de Verenigde Staten standvastig blijft in het steunen van de bevolking van Taiwan en onze gedeelde toewijding aan democratische waarden,” zeiden ze in een verklaring.

Senator Thom Tillis (R-N.C.) was het hiermee eens.

“Amerika moet er alles aan doen om Xi Jinping en de Chinese Communistische Partij terug te dringen en onze volledige steun te geven aan een democratisch en vrij Taiwan,” zei hij in een verklaring.

Reacties uit de rest van de wereld

De Europese Unie (EU), het Verenigd Koninkrijk, Japan en wetgevers in andere democratische landen stuurden ook hun formuleringen naar Taiwan nadat de heer Lai was gekozen.

De EU verklaarde “verheugd” te zijn over de presidentsverkiezingen in Taiwan en feliciteerde “alle kiezers die aan deze democratische procedure hebben deelgenomen”.

“De EU blijft bezorgd over de toenemende spanningen in de Straat van Taiwan en verzet zich tegen elke eenzijdige poging om de status quo te veranderen”, aldus een woordvoerder van het hoofd van de diplomatieke dienst van de EU in een verklaring.

Japan heeft ondertussen beloofd de samenwerking met Taiwan verder te verdiepen.

“De regering van Japan feliciteert de soepele uitvoering van de democratische verkiezingen en de heer Lai met zijn overwinning”, zei de Japanse minister van Buitenlandse Zaken Yoko Kamikawa in een verklaring, waarin ze Taiwan “een uiterst belangrijke partner en een belangrijke vriend” van het land noemde.

“We verwachten dat de kwestie rond Taiwan vreedzaam zal worden opgelost door middel van dialoog, en zo zal bijdragen aan vrede en stabiliteit in de regio.

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (13 januari 2024): World Congratulates Taiwan on Presidential Election

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.