Wednesday, 17 Apr 2024
Een vrouw loopt op de blootgelegde rivierbedding van de Yangtze rivier op een hete dag in Chongqing, China, 17 aug. 2022. (Cnsphoto via Reuters)

De Yangtze rivier in China droogt voornamelijk op door beslissingen van de CCP

Sinds juli worden de zuidelijke provincies van China getroffen door hittegolven en aanhoudende droogte. Delen van de Yangtze-rivier staan droog, wat dramatische gevolgen heeft voor de landbouw, de productie en het leven van de plaatselijke bevolking.

De Yangtze is de langste rivier in China en de op twee na langste ter wereld.

De Yangtze ontspringt op het Plateau van Tibet, kronkelt oostwaarts langs steden als Chengdu, Chongqing, Wuhan en Nanjing en mondt uiteindelijk uit in de Oost-Chinese Zee bij Shanghai. Deze steden behoren tot de grootste van China en hun bevolking is goed voor bijna een derde van de nationale bevolking.

De zomer is gewoonlijk het natte seizoen voor het stroomgebied van de Yangtze. Volgens het Chinese Ministerie van Watervoorraden (CWRM) is het Chinese overstromingsseizoen in het zuiden officieel begonnen op 1 juni en bereidden de autoriteiten zich voor op de gebruikelijke overstromingen in juni van dit jaar.

Twee maanden geleden werden noodoefeningen gehouden op de Huanghu rivier, een zijrivier in de benedenloop van de Yangtze, die toen vol water stond met een breedte van 300 meter (328 yards), aldus CCTV, het belangrijkste propagandamondstuk van de Chinese Communistische Partij (CCP). Maar in augustus toonde een CCTV-video een opgedroogde Huanghu-rivier met de zanderige rivierbedding zichtbaar en wat gras dat door de bodem stak.

Droge delen van het Poyang meer in Jiujiang in China’s centrale provincie Jiangxi op 21 aug. 2022. (STR/AFP via Getty Images)

Meneer Ji, een inwoner van Wuhan City in de provincie Hubei, zei dat het waterpeil tot onder de modderhellingen is gedaald, wat in de zomer zeer zeldzaam is.

“Ik heb in mijn leven nog nooit zo’n laag waterpeil gezien,” vertelde Ji op 24 augustus aan de Chinese editie van The Epoch Times. “Oudere generaties van de familie hebben dit ook nog nooit meegemaakt.”

Een netizen genaamd HanDeSome, een fotograaf die zich richt op het leven en het landschap in Wuhan, plaatste foto’s van het waterpeil van de Yangtze in Wuhan in juni en augustus en zei dat het water in twee maanden tijd met zeven meter was gedaald.

Een groot deel van de rivierbedding ligt bloot bij de samenvloeiing van de Jialing-rivier en de Yangtze-rivier in de buurt van Chongqing City.

Wang Weiluo, een vooraanstaande Chinese hydroloog die nu in Duitsland woont, zei dat het weer een rol speelt bij de droogte.

“De eerste reden is weinig neerslag. De tweede reden is dat de hoge temperaturen de hoeveelheid verdamping verhogen,” vertelde Wang op 23 augustus aan de Chinese editie van The Epoch Times. “Het waterpeil van de rivier is wat lager mede door deze klimatologische omstandigheden.”

Hij wees er echter op dat de besluiten van de CCP de belangrijkste reden voor de droogte zijn.

China’s waterbeheersing op een geplande manier

Wang zei dat de huidige droogte in China een door de mens veroorzaakte ramp is, omdat het Chinese regime “wil dat het water zijn bevelen opvolgt.”

China vertrouwt nu op stuwdammen om de waterstroom van de rivieren te controleren, hetgeen wordt gecoördineerd door het Ministerie van Watervoorraden (MWR), aldus Wang. Sinds de Chinese Communistische Partij (CCP) in 1949 de macht overnam, heeft het regime 90.000 stuwdammen gebouwd, goed voor de helft van alle dammen ter wereld.

“Ieder jaar in juni geeft de MWR opdracht om water uit alle stuwdammen te lozen,” zei Wang. De waterautoriteiten geloven namelijk dat er in juni, juli en augustus overstromingen en regenval zullen zijn.

“Dit jaar hebben ze een verkeerde berekening en planning gemaakt. En dat is een van de belangrijkste redenen voor de droogte van dit jaar.”

Volgens de officiële website van de MWR zijn diens belangrijkste verantwoordelijkheden: zorgen voor de rationele ontwikkeling en het gebruik van watervoorraden; formuleren van nationale en transregionale langetermijnplannen voor vraag en aanbod van water, plannen voor de toewijzing van water en toezicht op de uitvoering daarvan; en toewijzing van watervoorraden in belangrijke stroomgebieden, regio’s en grote watertransferprojecten.

“Toen de MWR en het Ministerie van Emergency Management de water-, droogte- en rampomstandigheden in China dit jaar voorspelden, verwachtten zij geen ernstige droogte. Ze voorspelden eerder dat de Yangtze een grote overstroming zou kennen en dat de Gele Rivier, de Liaohe Rivier en de Haihe Rivier ook grote overstromingen zouden krijgen,” zei Wang.

Als reactie op de hoge temperaturen en de droogte heeft de Commissie voor Waterbeheer van de Yangtze rivier op 16 augustus opdracht gegeven om 500 miljoen kubieke meter water vanaf de Drieklovendam naar de midden- en benedenloop van de Yangtze-rivier te leiden.

Deze luchtfoto laat zien hoe water wordt vrijgelaten uit de Drieklovendam, een waterkrachtproject op de Yangtze rivier in Yichang, provincie Hubei, op 7 september 2020. (STR/AFP via Getty Images)

Stuwdammen vergroten echter het waterverlies, zei Wang.

Op 15 augustus waren 51 rivieren in Chongqing opgehouden te stromen en 24 stuwmeren opgedroogd, meldde Deutsche Welle (DW) op 18 augustus.

Stuwdammen verminderen de hoeveelheid water

China beheert zijn watersysteem door in verschillende delen van het land op alle Chinese rivieren een groot aantal stuwdammen te bouwen, maar stuwdammen veroorzaken overstromingen tijdens het natte seizoen, wat Wang vorig jaar aan de publicatie in detail heeft uitgelegd.

In droge seizoenen zijn de stuwmeren de belangrijkste oorzaak van de afname van het watervolume door verdamping en watergebruik.

“Er zijn gegevens die dit bewijzen: door de bouw van een groot aantal stuwmeren is het jaarlijkse debiet van de Yangtze rivier met 11 procent afgenomen. In Yichang, een stad in de provincie Hubei aan de benedenloop van de Yangtze, is het watervolume met bijna 40 miljard kubieke meter afgenomen,” vertelde Wang.

Een ooit ondergedompeld Boeddhabeeld zit bovenop het eilandrif van Foyeliang in de Yangtze rivier, dat tevoorschijn kwam nadat het waterpeil daalde door een regionale droogte in Chongqing, China, gezien op 20 aug. 2022. (Thomas Peter/Reuters)

Hij noemde als voorbeeld de Yongding rivier van Peking tijdens vroegere jaren.

In het verleden was Peking voor zijn watervoorziening hoofdzakelijk aangewezen op de Yongding-rivier, die een jaarlijks debiet had van 2 miljard kubieke meter.

“De CCP bouwde eerst de Guanting Dam en daarna de Cetian Dam in de bovenloop van de Yongding, en bouwde later in totaal bijna 500 stuwmeren. De verdamping van het water nam toe met elke dam die werd gebouwd en de Yongding droogde uiteindelijk op,” zei Wang, eraan toevoegend dat het water in de Yongding rivier nu wordt gestuurd vanuit de Gele Rivier.

Hij zei dat veel Chinese wetenschappers zich bewust zijn van het feit dat de neerslag in de Driekloven met 10 procent is afgenomen nadat de dam was gebouwd.

“Maar ze zijn bang om deze kwesties te bestuderen. Zelfs als ze een rapport over deze kwestie opstellen, zullen ze geen subsidie kunnen krijgen. Dus kiezen wetenschappers in China ervoor om ‘plat te liggen’, dat wil zeggen dat ze niets doen met dit onderwerp,” zei Wang.

Li Xin’an heeft bijgedragen aan het artikel.

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (27 augustus 2022): China’s Yangtze River Drying up Mainly Caused by CCP Decisions: Expert

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.