Thursday, 18 Jul 2024
Er is altijd een kans om iets positiefs te halen uit moeilijke momenten in het leven. (Biba Kayewich)

De zuurte omarmen: ‘Als het leven je citroenen geeft’.

Als het leven moeilijk wordt, hou dan vol en je kunt er nog steeds het beste van maken.

“Het leven gaf hem een citroen,

Zoals het leven soms doet.

Zijn vrienden keken meewarig toe,

Ervan uitgaande dat hij erdoor zat.

Ze kwamen hem later tegen,

Liggend in de schaduw,

In kalme tevredenheid,

Een glas limonade drinkend.”

(uit The Rotarian, tijdschrift van Rotary International, 1940)

Misschien eet jij citroenen graag puur, zonder iets erbij om hun zuurheid te temperen. Als dat zo is, complimenten voor jou – je kunt de bitterheid van het leven nemen zoals het is. Maar de meeste mensen drinken liever limonade. Vandaar de populariteit van het gezegde van vandaag: “Als het leven je citroenen geeft, maak dan limonade”.

In de afgelopen jaren is het onderwerp “grit” (lef, moed) een groot onderdeel geworden van populaire discussies, omdat er een groeiende bezorgdheid is over de verzachting van met name Amerikanen. (Een goed voorbeeld: als je op Amazon onder “Boeken” zoekt naar het woord “grit”, krijg je meer dan 10.000 resultaten). Het spreekwoord van vandaag is een optimistische manier om het concept van lef te omarmen, om door te zetten en een vork in al die citroenen te steken om het sap eruit te laten lopen. Weet dat er onbetwist bewijs is dat citroenen goed voor je zijn!

Dale Carnegie en een beetje geschiedenis

Dale Carnegie is vooral bekend om zijn historische boek “How to Win Friends and Influence People”. Als kind kromp ik ineen als ik de naam van dat boek hoorde, omdat ik dacht dat het ging over mogelijk onethische manieren om je weg te vinden in de wereld. Maar toen ik het boek zelf leerde kennen, realiseerde ik me dat Carnegie een zeer morele man was die voor een groot deel schreef over de rol van karakter bij het opbouwen van sterke relaties en het omgaan met interpersoonlijke moeilijkheden. Zijn boek gaat kortom over persoonlijke ontwikkeling, een van de moeilijkste en belangrijkste dingen in het leven.

Carnegie is, niet verrassend, de belangrijkste persoon die het gezegde van vandaag populair heeft gemaakt. Het verscheen in zijn andere uitstekende boek, “How to Stop Worrying and Start Living,” en luidt als volgt: “Als je een citroen hebt, maak limonade”.

Het gezegde verscheen, in verschillende vormen, in eerdere publicaties, zoals het zojuist geciteerde Rotary Magazine, maar ook in de “Auburn Seminary Record” uit 1916, waarin stond: “Een pessimist is iemand die zijn bittere pil slikt, de optimist is de man die limonade heeft gemaakt van de citroen die hem werd aangereikt. Een eerdere versie uit 1909 in “Literary Digest” luidt: “Een genie is een man die de citroenen neemt die het lot hem aanreikt en er een limonadekraam mee begint.”

Er is altijd een kans om iets positiefs te halen uit moeilijke momenten in het leven. (Biba Kayewich)

Sommigen herinneren zich misschien dat de zin voorkwam in een Super Bowl-reclame voor limonade frisdrank in 2020, waarin citroenen uit de lucht begonnen te vallen. Het thema van de commercial was: 2020 was een “citroenachtig jaar” vanwege de pandemie, dus daarom is er nu een nieuwe limonade verkrijgbaar – “limonade” die is gemaakt van al die citroenen.

Hier zijn een paar geweldige manieren om limonade te maken van de citroenen die het leven je toewerpt.

De citroen van gezondheidsproblemen

Ik heb bij mezelf en bij familieleden gemerkt dat gezondheidsproblemen vaak een goede manier zijn om een stap terug te doen en te kijken naar wat er moet veranderen in je leven. Een gezondheidsuitdaging kan immers betekenen dat je lichaam je iets probeert te vertellen. Het kan zijn: “Hé, doe eens wat rustiger!” of “Hé, geef me wat minder cafeïne zodat ik kan slapen!” of “Hé, neem de dingen wat minder serieus zodat je minder stress hebt,” of “Gun jezelf wat meer tijd in de natuur of met je gezin,” enzovoort.

En in deze gevallen is het geweldig om te beseffen dat deze citroen die het leven je geeft je echt kan helpen om het leven een beetje meer op limonade te laten lijken – een beetje zoeter, een beetje beter en een stuk leuker.

De citroen van financiële uitdagingen

Niemand heeft graag financiële problemen, maar laten we eerlijk zijn, het overkomt de meesten van ons wel eens in het leven. Dit kan wat moeilijker zijn om te accepteren, maar als financiële uitdagingen ons kunnen helpen bij het ontwikkelen van onze zelfbeheersing op het gebied van budgettering en levenskeuzes, en als dit iets is waar we onze kinderen een voorbeeld aan kunnen laten nemen, dan kan de limonade uit deze citroen mogelijk generaties lang vloeien.

Ik merk dat mijn man en ikzelf onze gewoonten op het gebied van geldbeheer direct van onze ouders hebben meegekregen – door een leven lang te observeren wat zij deden en ook hoe ze ons behandelden (of ze nu een toegeeflijke mentaliteit koesterden of niet). Als je op zoek bent naar een manier om een zinkend schip om te keren, lees dan de boeken van Dave Ramsey als je dat nog niet hebt gedaan: hij heeft veel mensen geholpen.

De citroen van giftige mensen

Er kunnen momenten zijn dat je thuiskomt van je werk en het moeilijk is om die moeilijke confrontatie met je baas of collega uit je hoofd te zetten. De negativiteit kan overslaan naar je gezinsleven. Dit kunnen momenten zijn om eens te kijken en te zeggen: “Ben ik omringd door genoeg positieve mensen? Optimistische en ondersteunende mensen?” Zo niet, dan is het misschien tijd om op zoek te gaan naar een positief ondersteunend netwerk, bijvoorbeeld door lid te worden van een kerkgroep, een boekengroep, een brei- of bowlingclub.

Terwijl we misschien niet in staat zijn om onze baan te veranderen – hoewel dat ook iets goeds kan zijn om naar te kijken – kunnen we misschien wel wat limonade uit de situatie halen.

Een moeilijke werk- of gezinsomgeving kan ook een mooie reden zijn om een dankbaarheidsdagboek te beginnen, om de goede dingen en de zegeningen te eren. Hoewel dit voor sommigen misschien gek klinkt, is het bewezen dat de emotie van dankbaarheid positieve effecten heeft op het lichaam.

De zin “Als het leven je citroenen geeft, maak dan limonade” klinkt misschien cliché, maar het kan ons echt helpen om moeilijke tijden door te komen en er bovenop te komen. Dale Carnegie verwoordde het zo goed: “Ontwikkel succes uit mislukkingen. Ontmoediging en mislukking zijn twee van de zekerste opstapjes naar succes.”

Dus geniet van die limonade. Het zou niet het heerlijke drankje zijn dat het is zonder het zure aan de basis.

Gepubliceerd door The Epoch Times (10 juni 2024): Embracing the Sourness: ‘When Life Gives You Lemons’

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.