Friday, 19 Apr 2024
Voorzitter van de Senaats Chuck Schumer (D-N.Y.) spreekt tijdens een nieuwsconferentie in het Amerikaanse Capitool in Washington op 2 augustus 2022. (Anna Moneymaker/Getty Images)

Democraten houden controle over Senaat

De Democraten zullen naar verwachting de controle over de Senaat behouden na overwinningen in enkele belangrijke staten, waardoor de hoop van de Republikeinen om zowel het Huis van Afgevaardigden alsook de Senaat te controleren is vervlogen.

Hoewel de Republikeinen naar verwachting nog steeds de controle over het Huis van Afgevaardigden zullen verkrijgen, behielden de Democraten de Senaat na een overwinningen in Arizona, Nevada en Pennsylvania.

“Democraten hebben weer een meerderheid in de Senaat! Deze verkiezing is een overwinning en een rechtvaardiging voor de Democraten, onze agenda en onze prestaties, en voor Amerika en het Amerikaanse volk,” zei Senate Majority Leader Chuck Schumer (D-N.Y.) in een verklaring nadat de race in Nevada eind november 12 november was beslist.

Democraten zullen ten minste 50 zetels hebben in de kamer met 100 zetels. Vicepresident Kamala Harris is voorzitter van de Eerste Kamer, wat haar de mogelijkheid geeft om beslissende stemmen uit te brengen. De senaatsverkiezingen in Georgia zijn gepland voor december.

In Arizona heeft senator Mark Kelly (D-Ariz.) volgens de prognoses Blake Masters afgehouden. In Nevada versloeg senator Catherine Cortez Masto (D-Nev.) de voormalige procureur-generaal van Nevada, Adam Laxalt. En in Pennsylvania won Lt. Gov John Fetterman van Dr. Mehmet Oz.

Republikeinen wonnen een aantal erg spannende wedstrijden. Senator Ron Johnson (R-Wis) versloeg Wisconsin Lt. Gov. Mandela Barnes. Schrijver J.D. Vance versloeg Rep. Tim Ryan (D-Ohio). En afgevaardigde Ted Budd (R-N.C.) versloeg voormalig rechter Cheri Beasley van het Hooggerechtshof van North Carolina.

Maar de Republikeinen hadden meer overwinningen nodig voor de controle over de Senaat, die de Democraten momenteel controleren. Doordat het 50-50 is geworden werd beslissende stem van Harris doorslaggevend.

De uiteindelijke uitslag betekent vanaf nu dat Schumer voorzitter blijft wanneer het volgende Congres in januari 2023 aantreedt. De verwachting is dat Mitch McConnell (R-Ky.) zijn positie zal behouden, hoewel sommige senatoren hebben aangegeven dat hij beter een stap opzij kan zetten omdat er geen meerderheid is.

Andere verkiezingen

De Republikeinen hoopten zetels te veroveren in een aantal belangrijke staten, waaronder Nevada en New Hampshire, maar slaagden er niet in munt te slaan uit de lage waarderingscijfers voor president Joe Biden.

In New Hampshire behield Sen. Maggie Hassan (D-N.H.) haar zetel op gepensioneerd U.S. leger Generaal Don Bolduc.

De Republikeinen behielden de controle over veel zetels die al in handen waren van GOP senatoren, waarvan vijf – waaronder Sens. Richard Burr (R-N.C.), Rob Portman (R-Ohio), en Sen. Pat Toomey (R-Pa.) – met pensioen gaan.

John Fetterman won de zetel die vrijkomt door Toomey.

Eric Schmitt, Republikeins procureur-generaal van Missouri, won de zetel van Roy Blunt (R-Mo.). Blunt koos eveneens niet voor een nieuwe termijn.

Peter Welch (D-Vt.) won de verkiezing om Sen. Patrich Leahy (D-Vt.) op te volgen, de enige Democraat die met pensioen gaat.

Een speciale verkiezing voor de zetel die Sen. Jim Inhofe (R-Okla.) halverwege zijn termijn verlaat, werd gewonnen door Rep. Markwayne Mullin (R-Okla.).

Zittende partijen hielden ook stand in andere nauwe verkiezingsuitslagen.Senator Marco Rubio (R-Fla.) won van Val Demings (D-Fla.). Senator Mike Lee (R-Utah) versloeg voormalig CIA-officier Evan McMullin.

Andere senatoren die de herverkiezing wonnen zijn John Boozman (R-Ark.), Alex Padilla (D-Calif.), Michael Bennet (D-Colo.), Richard Blumenthal (D-Conn.), Brian Schatz (D-Hawaii), Mike Crapo (R-Idaho), Tammy Duckworth (D-Ill.), Todd Young (R-Ind.), Chuck Grassley (R-Ind.) en Todd Young (R-Ind.). ), Chuck Grassley (R-Iowa), Jerry Moran (R-Kan.), Rand Paul (R-Ky.), John Kennedy (R-La.) Chris Van Hollen (D-Md.), Schumer, John Hoeven (R-N.D.), James Lankford (R-Okla.), Ron Wyden (D-Ore.), Tim Scott (R-S.C.), John Thune (R-S.D.) en Patty Murray (D-Wash.).

In Alaska zijn de voormalige Alaska Department of Administration commissaris Kelly Tshibaka, een Republikein, en Sen. Lisa Murkowski (R-Alaska) de twee belangrijkste kandidaten voor de zetel die Murkowski momenteel inneemt. De winnaar is nog niet aangewezen.

Gepubliceerd door The Epoch Times (12 november 2022): Democrats Keep Control of Senate After Emerging Victorious in Key Races

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.