Thursday, 20 Jun 2024
Senator Mark Warner (D-Va.) in Washington op 30 januari 2020. (Samuel Corum/Getty Images)

Amerikaanse Democratische senator zegt dat ‘Trump gelijk had’ over TikTok, ouders moeten zich zorgen maken

Een vooraanstaande Democratische senator is van mening dat voormalig president Donald Trump gelijk had met het verbieden van TikTok en waarschuwt ouders voor de Chinese sociale media-app.

“Ik denk dat Donald Trump gelijk had. Ik bedoel, TikTok is een enorme bedreiging,” vertelde Sen. Mark Warner (D-Va.), de voorzitter van de Senate Intelligence Committee, aan Fox News. “Dus, als je een ouder bent, en als je kind op TikTok zit, zou ik zeer, zeer bezorgd zijn. Alle gegevens die je kind invoert en ontvangt worden ergens in Peking opgeslagen.”

Warner sluit zich aan bij een lijst van Amerikaanse functionarissen die waarschuwingen hebben geuit over TikTok, eigendom van ByteDance. Brendan Carr, Commissaris voor de ‘Federal Communications Commission’,  drong er onlangs op aan om de app in de Verenigde Staten te verbieden vanwege de bezorgdheid dat ByteDance zou samenwerken met de Chinese Communistische Partij (CCP) om inhoud te censureren en gegevens te verzamelen over de gebruikers van de app.

“Het gaat niet alleen om de inhoud die je uploadt naar TikTok, maar om alle gegevens op je telefoon, andere apps, al je persoonlijke informatie, gezichtsherkenning, zelfs waar je ogen kijken op je telefoon,” vertelde senator Tom Cotton (R-Ark.) zondag aan Fox News. Deze app is “een van de meest grootschalige monitoringprogramma’s ooit, vooral op Amerikaanse jongeren,” voegde hij eraan toe.

Ondertussen zei FBI-directeur Christopher Wray dat TikTok deel uitmaakt van de strategie van de CCP om gegevens over individuen wereldwijd te verzamelen.

“Uiteraard maken we ons, vanuit de FBI, met betrekking tot TikTok, zorgen over de nationale veiligheid,” zei Wray tijdens een getuigenis aan het Congres vorige week. “De mogelijkheid bestaat dat de [CCP] het zou kunnen gebruiken om gegevens van miljoenen gebruikers te verzamelen, of om het aanbevelingsalgoritme te controleren dat kan worden gebruikt voor beïnvloedingsoperaties als ze dat zouden willen, of om de software op miljoenen apparaten te kunnen controleren.”

Onder de regering Trump tekende de voormalige president een uitvoeringsbesluit om brede sancties op te leggen aan TikTok en ByteDance. Hij had geprobeerd alle transacties tussen ByteDance en Amerikanen te verbieden uit bezorgdheid over de nationale veiligheid.

Maar ongeveer een jaar later herriep president Joe Biden het decreet van Trump, hoewel hij erkende dat TikTok en de Chinese app WeChat “grote hoeveelheden informatie van gebruikers kunnen opvragen en verzamelen”. TikTok wordt intensief gebruikt door jongeren en zelfs tieners.

“Deze inzameling van data dreigt buitenlandse agressors toegang te geven tot die informatie”, zei Biden destijds, wat kritiek opleverde van sommige leden van het Congres.

In reactie op de verklaring, verklaarde en woordvoerder van TikTok  aan ABC News eerder deze maand dat Carr “geen rol heeft in de vertrouwelijke gesprekken met de Amerikaanse overheid met betrekking tot TikTok en hij lijkt standpunten te uiten die volledig buiten zijn bevoegdheid als FCC-commissaris vallen .”

“We zijn ervan overtuigd dat we tot een overeenkomst met de Amerikaanse overheid zullen komen die aan alle redelijke nationale veiligheidseisen zal voldoen,” vervolgde de woordvoerder.

Gepubliceerd door The Epoch Times (20 november 2022): Democrat Senator Concedes ‘Trump Was Right’ About TikTok, Parents Should be Concerned

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.