Thursday, 18 Apr 2024
Florida Gov. Ron DeSantis spreekt tijdens een Iowa GOP-receptie in Cedar Rapids, Iowa, op 13 mei 2023. (Stephen Maturen/Getty Images)

DeSantis lanceert campagne 2024 op Twitter met Elon Musk

Gouverneur Ron DeSantis van Florida zal op 24 mei zijn presidentiële campagne voor 2024 lanceren in een Twitter Spaces-interview met Elon Musk, zo heeft The Epoch Times bevestigd.

Het nieuws over de lancering van de campagne volgt op maanden van speculatie over de formele toetreding van de gouverneur van Florida tot de race van 2024. DeSantis springt in het groeiende GOP-veld dat momenteel wordt gedomineerd door oud-president Donald Trump.

Bryan Griffin, de perschef van de DeSantis-campagne, bevestigde de plannen in een sms aan The Epoch Times. Fox News meldde het verhaal als eerste. Elon Musk retweette een bericht van een verslaggever van Fox News die het verhaal bracht.

Trump, de koploper in het GOP-veld, heeft wekenlang DeSantis aangevallen in Truth Social berichten en advertenties op de nationale televisie. De advertenties vallen DeSantis onder meer aan omdat hij in het Congres een nationale verkoopbelasting heeft gesteund. DeSantis heeft zich grotendeels onthouden van aanvallen op Trump.

Het aankondigingsevenement vindt woensdag om 18.00 uur plaats op Twitter Spaces. Met de Spaces-functie kan een grote groep mensen deelnemen aan een spraakgesprek. De huidige versie van de functie laat geen video toe.

In een gemiddelde van peilingen van RealClearPolitics ging Trump op 23 mei aan de leiding met 56,3 punten. DeSantis volgde op een verre tweede plaats met 19,4 punten. Andere belangrijke kandidaten zijn ondernemer Vivek Ramaswamy, voormalig VN-ambassadeur Nikki Haley, senator Tim Scott (R-S.C.), voormalig Arkansas gouverneur Asa Hutchinson en de conservatieve talkshowhost Larry Elder.

De aankondiging van DeSantis komt dagen na de officiële lancering van de campagne door Scott. Trump, die zich heeft onthouden van het aanvallen van andere kandidaten dan DeSantis, wenste Scott “veel succes” in een bericht op Truth Social. Het bericht suggereerde dat Trump het groeiende veld ziet als netto negatief voor DeSantis.

“Het loopt snel vol met veel mensen, en Tim is een grote stap omhoog van Ron DeSantis, die totaal niet verkiesbaar is. Ik heb Opportunity Zones voor elkaar gekregen met Tim, een grote deal die zeer succesvol is geweest,” schreef Trump.

Een aantal andere Republikeinen zijn ook bezig met een bod, waaronder voormalig gouverneur van New Jersey Chris Christie en voormalig vicepresident Mike Pence.

De keuze van het lanceringsmedium voor DeSantis is een nieuwe wending in een tumultueus jaar voor het medialandschap. Weken eerder nam Fox News afscheid van Tucker Carlson, de populairste presentator op kabeltelevisie. Carlson zei later dat hij van plan was zijn show naar Twitter te brengen.

Na de aankoop van Twitter voor 44 miljard dollar in oktober vorig jaar, heeft Musk geprobeerd Twitter te definiëren als een alternatief voor de gevestigde nieuwsmedia. Na zijn overname overhandigde de miljardair-CEO interne Twitter-bestanden aan onafhankelijke journalisten die hun bevindingen vervolgens op Twitter publiceerden.

Musk had eerder gesuggereerd dat hij geneigd is op DeSantis te stemmen.

In een evenement gehost door The Wall Street Journal op dinsdag, zei Musk dat hij DeSantis zou interviewen als onderdeel van de aankondiging van de lancering, en het Twitter-platform zou gebruiken om vragen uit het publiek binnen te trekken.

“Ja, ik zal Ron DeSantis interviewen en hij heeft een hele aankondiging te doen,” zei Musk.

President Joe Biden is de vermoedelijke Democratische kandidaat in 2024. Robert F. Kennedy, een advocaat en activist voor de veiligheid van vaccins, en Marianne Williamson, een auteur, lanceerden beide long-shot uitdagingen voor de zittende president.

Het nieuws over de aanstaande formele aankondiging van DeSantis kwam er toen de wetgevende macht van Florida nog een stuk wetgeving op het bureau van de gouverneur van Florida moest bezorgen dat hem in staat zou stellen zich kandidaat te stellen voor het presidentschap zonder ontslag te nemen uit het gouverneursambt.

Of DeSantis onder het huidige statuut zou moeten aftreden is een twistpunt, waarbij sommigen aanvoeren dat kandidaat zijn voor de Republikeinse nominatie niet betekent dat hij zich “kwalificeert” voor de verkiezing, zoals beschreven in de huidige wet. Het wetsontwerp dat een einde maakt aan de verwarring, SB 7050, wordt wet, met of zonder handtekening van de gouverneur, 15 dagen nadat het op het bureau van de gouverneur is bezorgd.

Nanette Holt, Dan Berger en John Haughey hebben aan dit verslag bijgedragen.

Gepubliceerd door The Epoch Times (23 mei 2023): DeSantis to Launch 2024 Campaign on Twitter With Elon Musk

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.