Thursday, 18 Apr 2024
COVID-19 patiënten op ziekenhuisbedden liggen in de lobby van het Chongqing No. 5 People's Hospital in China's zuidwestelijke stad Chongqing op 23 dec. 2022. (AFP via Getty Images)

Deskundigen voorspellen een nieuwe COVID-besmettingsgolf in China

China heeft sinds december 2022 te maken gehad met een enorme COVID-19 golf in het hele land, met besmettingspercentages die worden geschat op meer dan 80 procent. Deskundigen voorspellen nu dat een nieuwe golf van besmettingen op komst is.

De Staatsraad van het Chinese communistische regime verklaarde tijdens een persconferentie op 30 januari dat de algemene toestand in het land een laag epidemisch niveau heeft bereikt en dat het aantal gevallen op verschillende plaatsen gestaag is gedaald.

Het gebrek aan transparantie van het regime heeft echter twijfel gezaaid over de vrijgegeven informatie over COVID-19

Patiënten op bedden in het atrium van een druk ziekenhuis in Shanghai worden verzorgd door familieleden en medisch personeel, op 13 januari 2023. (door Kevin Frayer/Getty Images)

Volgens Chinese media op het vasteland zijn in China de meer besmettelijke Omicron subvarianten van het SARS-CoV-2 virus ontdekt, zoals CH.1.1, XBB.1.5, BQ.1.1, BQ.1, en XBB.

Zhang Wenhong, China’s topviroloog en directeur van China’s Medical Center for Infectious Diseases, voorspelde dat de piek van de volgende golf van COVID-19 in China in mei en juni zal zijn. Hij schatte dat het besmettingspercentage van de volgende golf ongeveer 25 tot 50 procent zal bedragen en dat de symptomen minder ernstig kunnen zijn dan bij de huidige golf.

Xing Mingyou, een medisch deskundige van de Huazhong Universiteit voor Wetenschap en Technologie in China, voorspelde eveneens een nieuwe golf. Hij vertelde de Yangtze River Daily dat de piek van de volgende golf van infecties tussen maart en mei kan komen en dat het aantal infecties en de ernst van de ziekte zwakker zullen zijn dan die van de vorige golf.

2 groepen met een verhoogd risico

Lu Mengji, een Chinese Duitse viroloog, vertelde China News Weekly op 1 februari dat verwacht wordt dat vanaf eind maart, naarmate de immuniteit van de bevolking terug zal afnemen, het risico van besmetting opnieuw zal toenemen. Hij voorspelde ook een nieuwe COVID-19 golf in mei en juni.

Lu zei dat veel ouderen die al besmet zijn geweest en mensen met een slechte lichamelijke conditie ernstigere symptomen kunnen ondervinden als zij opnieuw worden besmet.

Dr. Jonathan Liu, professor aan een college voor traditionele Chinese geneeskunde in Canada en directeur van de Kangmei Traditional Chinese Medicine Clinic, vertelde The Epoch Times op 31 januari dat de COVID-19 epidemie in China gecompliceerd is.

“De uitspraak van het Chinese regime die zegt dat de epidemie een ‘laag epidemisch niveau’ heeft bereikt, is een beetje te optimistisch en te vroeg,” zei hij. “Het risico van het grote aantal mensen dat reist kan niet lichtvaardig worden opgevat, en in plattelandsgebieden kunnen de risico’s groter zijn. De kans op hoge sterftecijfers is groter onder de ouderen.”

Een man draagt een gezichtsbescherming terwijl hij een familielid op een brancard bijstaat in de gang van een druk ziekenhuis in Shanghai op 14 januari 2023. (Kevin Frayer/Getty Images)

De vaccinatiegraad van COVID-19 onder ouderen in China is extreem laag.

De Epoch Times heeft een intern document van het stadsbestuur van Hezhou in de provincie Guangxi van 19 januari in handen gekregen waaruit blijkt dat de oudere bevolking in de stad niet gevaccineerd wil worden.

Veel mensen in China zijn bezorgd dat Chinese vaccins ongewenste bijwerkingen kunnen hebben en hebben hun ouderen niet aangemoedigd zich te laten vaccineren.

Liu zei dat de COVID-19 infecties op het Chinese vasteland voornamelijk worden veroorzaakt door de BA.5 subvariant van de Omicron-variant; de XBB.1.5 subvariant, die zich over de hele wereld heeft verspreid; en de CH.1.1 subvariant, die zorgwekkender is.

“Sommige mensen noemen het ‘Orthrus’, de tweekoppige hond uit de Griekse mythologie, vanwege zijn groot vermogen in het omzeilen van het immuunsysteem en [omdat het] zeer overdraagbaar is. Vaccinatie en booster shots zijn nutteloos. De volgende golf van besmettingen kan binnenkort het vasteland bereiken, en er kan zelfs nog een derde golf komen,” zei hij.

Li Yun en Fang Xiao hebben bijgedragen aan het verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (6 februari 2023): Experts Predict Another Wave of COVID Infections in China

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.