Wednesday, 17 Jul 2024
(Shutterstock: Enken/Marius Dobilas)

Deze 800 jaar oude middeleeuwse houten kerk in Noorwegen ziet eruit als een sprookje, maar werd gebouwd voor deze apostel

Deze middeleeuwse houten kerk is in zo’n uitstekende staat dat het moeilijk te geloven is dat ze meer dan 800 jaar geleden werd gebouwd. Als je de Borgund Stave Kerk in Noorwegen tegenkomt, zou je denken dat je op de set van een Tolkien-fantasiefilm of in een scène uit “Game of Thrones” bent beland.

Dit houten bouwwerk uit circa 1180 is een van de meest bezochte monumenten van Noorwegen en heeft zelfs drakenkoppen op het dak. Er zijn nog 28 staafkerken over van de meer dan 100 die ooit in het Scandinavische land bestonden, een teken van het Vikingerfgoed.

Ze ontlenen hun naam aan de Scandinavische traditie om te bouwen met hoekpalen, die worden gebruikt als uitgangspunt voor een raamwerk van hout. Grote hoeveelheden hout uit de omgeving werden gebruikt om elk onderdeel op een stenen fundament te plaatsen.

Borgund Staafkerk, in het dorp Burgund, Laerdal, West-Noorwegen. (Haidamac/Shutterstock)
Borgund Stave Kerk, nu in onbruik geraakt, is veranderd in een historische site. (Tino Bandito/Shutterstock)
Detail van de ingang van de Borgund Stave Kerk, gebouwd rond 1180 in Noorwegen. (pavels/Shutterstock)

Er zit meer dan een element van mythe en magie in hun wortels. Volgens de legende ontstonden deze betoverende plaatsen op heilige grond, waar Noorse gelovigen hun erediensten in de open lucht hielden. De staafkerken waren koud en donker, maar een verbetering ten opzichte van de barre noordelijke elementen.

Het Noorse geloof was polytheïstisch. De gelovigen aanbaden niet alleen verschillende goden en godinnen, maar geloofden ook in reuzen, dwergen en elfen, wat het zeer ongewone ontwerp van hun kerken verklaart. De 12e eeuw was ook een tijd van kruising tussen heidens geloof en christendom, vandaar de integratie van christelijke elementen, aangezien Noorse gelovigen zowel de oude goden als de christelijke God erkenden.

Een foto van Borgund Stave Kerk, in het dorp Burgund, Laerdal, Noorwegen, genomen rond 1880-1890. (Publiek domein)
Detail van de dakdraken van de Borgund Stave Kerk. (Enken/Shutterstock)
(Links) Borgund Stave Kerk in 1957. (Graphic House/Archive Photos/Getty Images); (Rechts) Detail van de Borgund Stave Kerk. (ABB Foto/Shutterstock)
Detail van het dak en de dakspanen van de Borgund Stave Kerk. (pavels/Shutterstock)

Het ongelooflijk gedetailleerde houtsnijwerk combineert christelijke en vikingsymbolen, zoals het christelijke kruis en de hamer van Thor. De staafkerk van Borgund, gelegen in de gemeente Lærdal in Vestland, is gewijd aan de apostel Andreas.

Een aspect dat bijdraagt aan het mysterieuze uiterlijk is het opvallend donkere hout, dat geteerd werd om het te beschermen tegen extreme weersomstandigheden. Het effect van het schuine dak, de torentjes en de toren tegen het groene landschap is sprookjesachtig. In de kerk zelf vertellen versierde portalen verhalen van oude volkeren en fabels.

Het interieur van de Borgund Stave Kerk. (Met dank aan Micha L. Rieser)
Het altaar in de Borgund Stave Kerk, gewijd aan St. Andrew. (CA Irene Lorenz/Shutterstock)
(Links) Naar boven kijkend in het interieur van de Borgund Stave Kerk (Guido Vermeulen-Perdaen/Shutterstock); (Rechts) Een achteraanzicht van de buitenkant van de kerk. (U. Gernhoefer/Shutterstock)
Uitzicht vanuit de kooromgang van de Borgund Stave Kerk in Noorwegen. (sjors evers/Shutterstock)
Deze foto toont de plafondstructuur net boven het altaar in de Borgund Stave Kerk in Noorwegen. (Guido Vermeulen-Perdaen/Shutterstock)

De namen en symbolen van de toenmalige lokale families werden in de zijkanten van de kerkbanken gekerfd, en zijn zelfs vandaag nog verbonden met mensen die in het dorp Borgund en omgeving wonen. Deze prachtige unieke kerken speelden ooit een vitale rol in de gemeenschap, maar aan het begin van de 19e eeuw waren de meeste verdwenen om plaats te maken voor warmere, lichtere gebouwen.

In 1851 werd een wet aangenomen die bepaalde dat gebedshuizen plaats moesten bieden aan ten minste een derde van de inwoners van het gebied, wat de definitieve doodsteek betekende voor de staafkerken. Gelukkig bleven er een handvol bewaard en zijn het nu belangrijke toeristische bestemmingen, met jaarlijks duizenden bezoekers aan dit fascinerende, eeuwenlang onaangetaste juweeltje.

Gepubliceerd door The Epoch Times (9 februari 2023): This 800-Year-Old Medieval Wooden Church in Norway Looks Like Fantasy—But Was Built for This Apostle

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.