Sunday, 23 Jun 2024
"De beer en de bijen," geïllustreerd door Milo Winter, uit "De Aesop voor kinderen," 1919. (PD-US)

Deze arme beer kon zichzelf alleen redden door in een plas water te duiken

Een beer die door het bos zwierf op zoek naar bessen, stuitte op een omgevallen boom waarin een zwerm bijen hun honing hadden opgeslagen.

De beer begon heel voorzichtig rond de stam te neuzen om uit te vinden of de bijen thuis waren. Precies op dat moment kwam een van de zwermen thuis van het klaverveld met een lading snoepjes. Radend waar de Beer op uit was, vloog de bij op hem af, stak hem scherp en verdween toen in de holle boomstam.

“De beer en de bijen,” geïllustreerd door Milo Winter, uit “De Aesop voor kinderen,” 1919. (PD-US)

De beer verloor in een oogwenk zijn kalmte en sprong met tand en klauw op de boomstam om het nest te vernietigen. Maar dit bracht alleen de hele zwerm naar buiten.

De arme beer moest vluchten en kon zichzelf alleen redden door in een plas water te duiken.

Het is verstandiger om een enkele verwonding in stilte te dragen dan er duizend uit te lokken door woedend te worden.

Deze fabel is overgenomen uit The Project Gutenberg eBook van “The Aesop for Children” (1919).

Aesop (ca. 620-564 v. Chr.) was een Griekse verhalenverteller aan wie een aantal fabels worden toegeschreven die nu gezamenlijk bekend staan als de “Fabels van Aesop.” Zijn verhalen, met hun morele waarde, hebben onze cultuur en beschaving lang beïnvloed en hebben niet alleen bijgedragen aan de opvoeding en morele karaktervorming van kinderen, maar ook, met hun universele aantrekkingskracht, aan de zelfreflectie van volwassenen die ervoor hebben gekozen om de deugden te omarmen of de waarschuwingen in zich op te nemen.

Gepubliceerd door The Epoch Times (28 september 2023): Aesop’s Fables: This Poor Bear Could Save Himself Only by Diving Into a Pool of Water

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.