Friday, 19 Apr 2024
Links: (Daniel Leppens/Shutterstock); Rechts: (Sergey Dzyuba/Shutterstock)

Deze astronomische klokkentoren toont wonderen van het heelal – en er gebeurt telkens iets verbazingwekkends om 12 uur ‘s middags

Verborgen in een mooi Belgisch stadje staat een buitengewoon mooie en merkwaardige klokkentoren. Hij werd aan de stad geschonken door autodidact Louis Zimmer en bevindt zich in de muur van een grote toren. Er zijn maar liefst tien wijzerplaten en twee wereldbollen te zien die rond een centrale klok zijn geplaatst, versierd met blauw en goud.

De beste tijd om een van de meest indrukwekkende klokkentorens ter wereld te bezoeken is ‘s middags. Niet alleen laat deze spectaculaire creatie in Lier van alles zien, van maanstanden en de dierenriem tot getijdenbewegingen en de tijd op verschillende continenten, maar wanneer de gewone klok 12 uur slaat, gebeurt er iets leuks.

Zoals een meer geavanceerde versie van een koekoeksklok springt er een carrousel uit een deur die een stoet van Belgische koningen, burgemeesters van de stad en wapenschilden onthult, bedoeld als een ode aan de geschiedenis. Daarboven staan vier bewegende automaten die de vier levensfasen voorstellen, in de vorm van personages uit de Belgische faam en folklore.

De beroemde Zimmer-klokkentoren in de stad Lier, België. (Daniel Leppens/Shutterstock)

De heer Zimmer, een plaatselijke horlogemaker die klokkenmaker werd voor de koning van België, was een uitgesproken royalist. Nadat hij een fascinatie voor astronomie had ontwikkeld, begon hij aan een vijf jaar durend project om zijn jubileumklok te bouwen. Nadat deze opmerkelijke klok in 1930 aan Lier geschonken werd ter gelegenheid van 100 jaar Belgische onafhankelijkheid, wilde hij ook de wereld kennis laten maken met de wonderen van de astronomie.

De creatie van de heer Zimmer, ook wel bekend als de Eeuwfeestklok, bevindt zich in de oude stenen muur van een middeleeuwse toren en domineert het kleine stadsplein. Inwoners en bezoekers kunnen buiten een café zitten en mijmeren over de schat aan informatie die wordt weergegeven, waaronder complexe concepten zoals de tijdsvereffening: het verschil in tijd zoals gemeten door de zon en onze klokken, die niet gelijk zijn; en het huidige jaar van de zonnecyclus.

Een detail van de Zimmertoren met een draaiende wereldbol. (Daniel Leppens/Shutterstock)

Een grote wereldbol draait elke 24 uur éénmaal rond; het zichtbare deel laat zien op welk deel van de aarde op gelijk welk moment van de dag. Grote symbolen die overeenkomen met goden en godinnen worden gebruikt om de zeven dagen van de week weer te geven, terwijl een andere wijzerplaat de maand aangeeft. Charmante illustraties op een aparte wijzerplaat geven de vier seizoenen aan: lente, zomer, herfst en winter. De zorg die de heer Zimmer besteedde aan het toevoegen van ongelooflijke details en precisie aan zijn werk blijkt uit het gebruik van Arabische cijfers om het aantal dagen in een bepaald seizoen aan te geven en uren in Romeinse cijfers.

De klok toont ook de getijden, de seizoenen, de maanstanden en zelfs de leeftijd van de maan. Ook de afmetingen van bepaalde planetoïden worden onthuld.

De revolutionaire horlogemaker was niet tevreden met de voltooiing van de prachtige jubileumklok en ging verder met het ontwerpen en vervaardigen van zijn beroemde Wonderklok. Deze klok, die is ondergebracht in een museum naast de Zimmertoren, is bijna 2 meter hoog, weegt 2 ton en heeft 93 wijzerplaten en 14 automaten.

De Zimmertoren staat op een pittoresk plein in Lier, België. (Sergey Dzyuba/Shutterstock)
De Zimmertoren heeft zowel tijd- als astronomische facetten. (Daniel Leppens/Shutterstock)
De vele facetten van de Zimmertoren in Lier, België. (Kevin Eaves/Shutterstock)

De Wonder Clock werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1935 in Brussel en werd later tentoongesteld in New York. Hij heeft de langzaamst bewegende mechanische wijzer ter wereld: één omwenteling om de 25.800 jaar, wat overeenkomt met de axiale precessiecyclus van de aarde. De snelste wijzers draaien één keer rond de wijzerplaat in een ongelofelijke honderdste van een seconde. Albert Einstein, tijdgenoot van de heer Zimmer, die de klok persoonlijk zag, was gefascineerd door de werking ervan.

Een borstbeeld van Louis Zimmer, de maker van de Zimmertoren in Lier, België. (Publiek domein)
Een luchtfoto van de Zimmertoren tijdens een zonnige namiddag in de stad Lier, België. (Chedko/Shutterstock)

De astronomische studio van de uitvinder bevindt zich ook in het museum naast de Zimmertoren. Zimmer was zich bewust van het gebrek aan kennis over astronomie bij het publiek en installeerde daarom draaiende schijven aan het plafond om de bewegingen van de planeten te illustreren. De studio was klaar in 1932, slechts twee jaar na de levering van de jubileumklok. De heer Zimmer overleed op 12 december 1970, zes maanden nadat hij tot ereburger van Lier was uitgeroepen.

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (15 november 2023): This Astronomical Clock Tower Tells Wonders of the Universe—And an Amazing Thing Happens at Noon.

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.