Sunday, 19 May 2024
Een Chinese bankmedewerker telt Amerikaanse dollarbiljetten bij een bankloket in Nantong in China's oostelijke provincie Jiangsu op 6 aug. 2019. (STR/AFP via Getty Images)

Gevaarlijke wereldwijde verschuiving van de dollar onder invloed van CCP en VS-beleid

Deskundigen waarschuwen dat de CCP en de Amerikaanse beleidsmakers de status van de Amerikaanse dollar als mondiale reserve ondermijnen, met mogelijk catastrofale gevolgen voor de Amerikanen

De trend om de Amerikaanse dollar in de wereldhandel en -financiën te laten vallen, versnelt in hoog tempo nu de inflatie aanhoudt, de overheidsschuld explodeert en de Chinese Communistische Partij (CCP) over de hele wereld onderhandelt over deals in andere valuta.

De economische en politieke gevolgen van het mogelijke verlies van de dollar als wereldreservemunt zijn volgens deskundigen moeilijk te overschatten.

In feite zou een dergelijke ontwikkeling—indien en wanneer die zich voordoet—catastrofaal kunnen zijn voor de Amerikaanse consumenten omdat hun koopkracht verdampt, zo waarschuwen economen te midden van onderhandelingen over het schuldenplafond die de hele wereld hebben geschokt.

Talrijke analisten die met The Epoch Times spraken, waarschuwden dat de CCP en andere Amerikaanse tegenstanders actief werken aan de wereldwijde inspanning om de dollar te ondermijnen.

Huidige en voormalige Amerikaanse wetgevers en beleidsmakers legden echter ook een groot deel van de schuld bij de administratie van Biden, de Amerikaanse overheidsuitgaven en het monetaire beleid van de Federal Reserve.

“De dollar is duidelijk in gevaar door buitenlandse vijanden die de Amerikaanse macht willen uitdagen en binnenlandse dwazen die geloven dat de Amerikaanse creditcard geen grenzen heeft aan de uitgaven,” verklaarde Kevin Freeman, gastheer van de Economic War Room en een autoriteit op het gebied van economische oorlogvoering.

In zijn commentaar aan The Epoch Times wees Freeman, die briefings heeft gegeven aan Amerikaanse topmilitairen en beleidsmakers, op de sterke man van de CCP, Xi Jinping, en de Russische Vladimir Poetin als buitenlandse tegenstanders die de dollar willen ondermijnen.

De Saoedi’s en tal van mogendheden in Afrika en Latijns-Amerika hebben zich de afgelopen maanden aangesloten bij de “anti-dollar-cabal”, voegde hij eraan toe.

Maar de Amerikaanse regering verdient een deel van de schuld voor de ontwikkelingen, zei hij.

“Jammer genoeg maken we het hen gemakkelijk met een enorme schuldverhoging, een grillig buitenlands beleid en de arrogantie van Washington die de dreiging negeert,” zei Freeman, die ook werkzaam is als senior medewerker bij het Center for Security Policy.

Meerdere leden van het Congres die met The Epoch Times spraken, deelden de bezorgdheid over de rol van de Biden-administratie in de steeds snellere afbouw van de dollar.

Rep. Paul Gosar (R-Ariz.) wees op de president zelf. “Joe Biden’s oorlogszucht, op hol geslagen inflatie en onverantwoordelijke uitgaven hebben de waarde van onze munt bedreigd”, zei hij.

Een breed scala van deskundigen die met The Epoch Times spraken, waren verdeeld over wanneer en zelfs of de Amerikaanse dollar zijn status als wereldreservemunt zou kunnen verliezen, en wat dat zou kunnen betekenen voor de Amerikaanse economie en het Amerikaanse volk.

Terwijl velen waarschuwen voor onheil, zeggen sommigen zelfs dat er een “zilveren randje” zit aan het verlies van de Amerikaanse dollar.

Maar ongeacht wanneer of hoe de saga zich afspeelt, de betekenis van de trends rond de Amerikaanse dollar en zijn rol in de wereld zal diepgaand en op zijn minst zeer ontwrichtend zijn, aldus deskundigen.

De-dollarisering

Dankzij de onbetwistbare suprematie van de Verenigde Staten in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog en de nominale steun van de dollar door goud in die tijd, en later de steun van olie-exporteurs als de “petro-dollar”, heeft de Amerikaanse munt meer dan 70 jaar lang geheerst onder de munteenheden.

De dollar profiteert nog steeds van het zogenaamde “netwerkeffect” en van het feit dat de Amerikaanse kapitaalmarkten de diepste en meest liquide ter wereld zijn, aldus deskundigen tegenover The Epoch Times.

Maar als de huidige trend om de dollar te laten vallen en de politieke instabiliteit aanhoudt, kan de begeerde status van de Amerikaanse munt als wereldreserve volgens analisten worden aangetast of zelfs voorgoed verloren gaan. In feite is dat proces al aan de gang, waarschuwen sommige deskundigen.

Het aandeel van de dollar in de wereldreserves bedroeg twee decennia geleden nog ongeveer 75 procent, volgens deskundigen en analisten. Volgens schattingen ligt het nu onder de 50 procent en krimpt het snel.

Internationaal Monetair Fonds (IMF) directeur Kristalina Georgieva (L) praat met BlackRock voorzitter en CEO Laurence D. Fink tijdens een sessie op de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum (WEF) in Davos, op 23 januari 2020. (Fabrice Coffrini/AFP via Getty Images)

Kristalina Georgieva, hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), benadrukte de trend tijdens de Milken Institute Global Conference 2023.

“Er is een geleidelijke verschuiving van de dollar,” zei ze, eraan toevoegend dat de euro, het Britse pond en de yuan van de CCP allemaal terrein winnen.

Hoewel Georgieva zei dat ze geen onmiddellijke opkomst van een levensvatbaar alternatief verwachtte omdat “we misschien massaal migreren naar digitale valuta van centrale banken”, betekent dat niet dat het uiteindelijk niet zal komen.

Niet-westerse centrale banken kopen ook goud in recordhoeveelheden, en analisten verwachten dat die vraag sterk zal blijven.

“Wij denken dat deze trend van centrale bankaankopen waarschijnlijk zal aanhouden te midden van verhoogde geopolitieke risico’s en verhoogde inflatie,” zei de Zwitserse bank UBS in een nota.

“Het besluit van de VS om de Russische deviezenreserves te bevriezen in de nasleep van de oorlog in Oekraïne kan zelfs een langdurige impact hebben gehad op het gedrag van de centrale banken.”

Zelfs traditionele Amerikaanse bondgenoten hebben deals gesloten in niet-dollar valuta. Eind maart sloot de Franse regering bijvoorbeeld haar eerste grensoverschrijdende deal voor vloeibaar aardgas in Chinese yuan.

De Russische president Vladimir Poetin spreekt met de Chinese president Xi Jinping voor een uitgebreide vergadering van de hoofden van de lidstaten van de Shanghai Cooperation Organization top (SCO) in Samarkand, Oezbekistan op 16 september 2022. (Spoetnik/Sergey Bobylev/Pool via Reuters)

Ook in maart sloten de autoriteiten van Brazilië—een economische grootmacht die van oudsher nauwe betrekkingen met de Verenigde Staten onderhoudt—een overeenkomst met de CCP om in binnenlandse valuta in plaats van in dollar te handelen.

De trends versnellen. Volgens een recente nota van de prominente valuta-analist Stephen Jen van Eurizon SLJ verloor de dollar in 2022 10 keer zo snel marktaandeel als in de 20 jaar daarvoor—een trend die de meeste analisten volgens hem hebben gemist.

De snelheid waarmee dit gebeurt is ook dramatisch. “Gecorrigeerd voor deze prijsveranderingen heeft de dollar, volgens onze berekeningen, ongeveer 11 procent van zijn marktaandeel verloren sinds 2016 en het dubbele sinds 2008”, voegt Jen toe, die eerder bij Morgan Stanley werkte.

Veel van de recente versnelling heeft te maken met het Amerikaanse beleid inzake Oekraïne. “Deze erosie van de reservemuntstatus van de USD is sterk versneld sinds het begin van de oorlog in Oekraïne”, merkte Jen op, wijzend op “uitzonderlijke acties” tegen Rusland die grote reservehoudende landen “opschrikten”.

“Wat we zagen in 2022 was een soort ‘defund-the-global-police’ moment, waarbij veel reservebeheerders in de wereld het niet eens waren met het gedrag van zowel Rusland als de VS.”

De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva spreekt tijdens de inauguratieceremonie van de nieuwe president van de Banco do Brasil, Tarciana Medeiros, in Brasilia, Brazilië, op 16 januari 2023. (Adriano Machado/Reuters)

CCP Agenda

Oproepen voor een nieuw mondiaal monetair systeem en een reservemunt zijn echter niet nieuw. Tien jaar geleden al propageerde de CCP dit idee via haar propagandamachine.

“Wat ook kan worden opgenomen als een belangrijk onderdeel van een effectieve hervorming is de invoering van een nieuwe internationale reservemunt die moet worden gecreëerd om de dominante Amerikaanse dollar te vervangen, zodat de internationale gemeenschap permanent weg kan blijven van de spillover van de toenemende binnenlandse politieke onrust in de Verenigde Staten,” schreef Liu Chang in een opiniestuk voor Xinhua, een propaganda- en inlichtingenmachine van de CCP.

Analisten zeiden dat het artikel van Xinhua ongetwijfeld was goedgekeurd door hoge ambtenaren van de CCP en duidelijk de standpunten van Peking weergaf.

Een van de voordelen van een dergelijk beleid zou zijn dat “Washington wordt aangemoedigd een veel constructievere rol te spelen bij de aanpak van mondiale aangelegenheden”, aldus het CCP-stuk, waarin wordt opgeroepen tot een “gedé-Amerikaniseerde” zogenaamde “nieuwe wereldorde.”

Zhou Xiaochuan, gouverneur van de People’s Bank of China, woont een persconferentie bij van de vijfde zitting van het 11e Nationale Volkscongres over monetair beleid en financiële kwesties op 12 maart in Peking. (Feng Li/Getty Images)

Het was niet de eerste keer dat de CCP het idee aanprees. In een rapport uit 2009 van Zhou Xiaochuan, hoofd van de Volksbank van China, getiteld “Reform the International Monetary System”, riep de CCP op tot een “internationale reservemunt die losstaat van individuele landen en op lange termijn stabiel kan blijven”. De voorgestelde wereldmunt zou kunnen worden uitgegeven door het IMF, zei hij.

Met andere woorden, bijna 15 jaar geleden beraamden de hoogste echelons in Peking een wereldmunt om de dollar als wereldreserve te vervangen.

Toen de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner tijdens een bijeenkomst van de Council on Foreign Relations naar het idee werd gevraagd, schokte hij de waarnemers. “We staan er eigenlijk wel voor open,” zei hij, waardoor de dollar kelderde.

Veel van dezelfde beleidsmakers uit de Obama-administratie van 2009 die het idee steunden, bekleden nu nog steeds invloedrijke posities in de Biden-administratie.

En zoals The Epoch Times in 2021 tijdens de CCP-viruscrisis meldde, is het IMF die kant opgegaan met zijn speciale trekkingsrechten, een soort proto-mondiale valuta die door de mondiale financiële instelling wordt uitgegeven.

Timothy Geithner, minister van Financiën van de VS, kondigt de details aan van een plan voor financiële stabiliteit in het Amerikaanse ministerie van Financiën in Washington op 10 februari 2009. Het plan moet de bevroren kredietmarkten in de Amerikaanse economie aanpakken. (Win McNamee/Getty Images)

Kevin Moley, voormalig assistent-staatssecretaris voor internationale organisaties en een van de belangrijkste waarschuwers voor de agenda van de CCP, zei dat de verschuiving van de Amerikaanse dollar “een van de gevaarlijkste ontwikkelingen in het naoorlogse tijdperk” is.

Terwijl hij de administratie van Biden verweet de Amerikaanse bondgenoten boos te maken en van zich te vervreemden, wees hij op de CCP—de “grootste existentiële bedreiging voor de Republiek sinds 1776″—als de belangrijkste drijvende kracht achter de voortdurende verschuiving.

“Dit maakt allemaal deel uit van hun plan om de wereld te domineren,” zei hij. “Het is China’s bedoeling om de dominante supermacht van de 21e eeuw te worden.”

Belangrijke leden van de Biden-administratie hebben publiekelijk de groeiende rol van de CCP op het wereldtoneel gevierd.

De hoge diplomaat Bathsheba Crocker van de Biden-administratie, die tijdens de Obama-administratie assistent-staatssecretaris voor internationale organisatiezaken was, heeft bijvoorbeeld in de CCP-krant China Daily gezegd dat zij “bijzonder verheugd” is dat Peking meer verantwoordelijkheid neemt in de Verenigde Naties.

Vorige presidentiële regeringen, die volgens Moley “misleid” werden door hun eigen “arrogantie”, hebben ook bijgedragen aan de voortdurende drang van de CCP om de dollar te onttronen, zei hij.

Nu de Republikeinen van het Huis bewijs hebben onthuld dat geld van de CCP via verdachte transacties naar familieleden van Biden is gesluisd, blijven de vragen over de invloed van de CCP in Washington toenemen.

Binnenlandse oorzaken

Maar terwijl de CCP misschien hoopt dat de dollar wordt vervangen als wereldwijde reserve, zou dat veel moeilijker te realiseren zijn zonder het beleid van de federale regering en de federale reserve,” vertelden wetgevers aan The Epoch Times.

Gosar, bijvoorbeeld, vertelde The Epoch Times dat “oorlogszucht” door Biden samen met “op hol geslagen inflatie en onverantwoorde uitgaven” in belangrijke mate hebben bijgedragen tot de escalerende problemen van de dollar.

“Amerikanen hebben als vanzelfsprekend aangenomen dat de meeste landen zaken proberen te doen met Amerikaanse dollars,” zei hij. “Onze dollar wordt van oudsher gezien als stabiel, betrouwbaar en nuttig. Dit komt onze natie zeer ten goede.”

Nu wordt de financiële dominantie van de VS echter “bedreigd” door de “incompetentie” van Biden, vertelde de GOP-wetgever aan The Epoch Times.

“Landen als Rusland, China en India kijken nu naar het gebruik van andere valuta omdat Biden onze munt en ons banksysteem heeft misbruikt,” zei hij, wijzend op wetgeving die hij en anderen introduceerden om de dollar weer aan goud te koppelen als een manier om de problemen te beteugelen.

Voormalig Congreslid Ron Paul, al lange tijd voorstander van monetaire hervormingen, die in belangrijke posities in het Congres zat met betrekking tot valuta en het bankwezen, wees ook op het Amerikaanse beleid als een belangrijke oorzaak van de verschuiving weg van de dollar.

Hoewel het waar is dat buitenlandse regeringen en centrale banken op dit moment “samenzweren” tegen de dollar, vertelde Dr. Paul aan The Epoch Times dat een groot deel van de schuld bij de Amerikaanse beleidsmakers ligt.

“Andere regeringen dumpen de dollar omdat ons buitenlands beleid hen zoveel schade berokkent en ook ons oorlogsbeleid, dat niet gezond is voor de wereld of onze eigen vrede,” zei de ervaren wetgever en auteur van de bestseller “End the Fed”.

David Stockman, directeur van het Office of Management and Budget (OMB) in de Reagan-administratie, zei dat hij niet verbaasd was over de wereldwijde trend weg van de Amerikaanse dollar gezien het Amerikaanse financiële en monetaire beleid.

“Jarenlang heeft de Federal Reserve het financiële systeem overspoeld met dollars,” zei hij. “Als gevolg daarvan zoeken mensen naar alternatieven die een betere kans hebben om hun waarde op termijn te behouden.”

Het gebouw van de Federal Reserve in Washington op 19 maart 2019. (Leah Millis/Reuters/File Photo)

Een andere deskundige, vooraanstaand financieel voorspeller en economisch analist Charles Nenner, noemde zijn modellen en macrotrends om te suggereren dat de dreigende “grote de-dollarisatie” verband houdt met het einde van een 250-jarige “supercyclus”.

“De Verenigde Staten hebben zo’n groot tekort dat dit leidt tot het begin van inflatie op langere termijn,” zei de voormalige Goldman Sachs-analist, wiens Charles Nenner Research Center hedgefondsen, banken, makelaarskantoren, family offices en individuele klanten adviseert.

“De wereld heeft het vertrouwen in het leiderschap van de VS verloren,” voegde hij eraan toe.

Te midden van deze trends creëren de regeringen en centrale banken van de BRICS-landen—Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika—momenteel wat Nenner omschrijft als een “anti-dollareconomie”.

“Wij verwachten dat het grootste deel van de wereld de alternatieve munt zal volgen die de BRICS-landen proberen te ontwikkelen”, zei hij.

De voormalige hoofdeconoom van Goldman Sachs, Jim O’Neill, riep de BRICS-regeringen zelfs openlijk op om de dollar bewust tegen te gaan.

“De Amerikaanse dollar speelt een veel te dominante rol in de wereldwijde financiën,” schreef hij in het tijdschrift Global Policy.

Gevolgen

Deze verschuiving weg van de dollar zou kunnen leiden tot een enorme uitstroom uit de Amerikaanse obligatiemarkt, een “enorme stijging van de inflatie” en andere problemen voor de Amerikaanse economie, aldus Nenner.

Uiteraard zouden er ook grote gevolgen zijn voor de koopkracht van de dollar, als de kosten van importen en grondstoffen in dollars zouden stijgen.

Het zou ook de huidige wereldwijde verschuiving naar CBDC’s (Central Bank Digital Currencies) versnellen, aldus Nenner, die heeft gewerkt met tal van toonaangevende banken over de hele wereld.

Abstract van CBDC (Central Bank Digital Currency) (Comdas/Shutterstock).

Op het geopolitieke front, aldus Nenner, nadert de wereld wellicht snel het einde, niet alleen van de overheersing van de dollar, maar van de wereldwijde dominantie van de Verenigde Staten, waarbij de ineenstorting van de dollar slechts een symptoom is van een bredere trend.

Historisch gezien is de gemiddelde leeftijd van wereldrijken ongeveer 250 jaar, aldus Nenner, waarbij hij wijst op de opkomst en ondergang van het Romeinse, Nederlandse en Britse rijk als voorbeelden.

“De VS vertonen dezelfde symptomen als deze eerdere rijken vlak voor hun ondergang, inclusief het verlies van vertrouwen van andere naties,” zei hij.

Met andere woorden, het verlies van de status van de dollar lijkt een belangrijk onderdeel—en niet alleen een oorzaak—van een bredere geopolitieke herschikking met ingrijpende gevolgen voor de wereld.

Paul, een drievoudig presidentskandidaat die decennia lang waarschuwde voor wat er gebeurde met de Amerikaanse munt en voor wat hij zag als het gevaar van een interventionistisch buitenlands beleid, vertelde The Epoch Times in een uitgebreid interview dat de Verenigde Staten al te maken hadden met een “inflatoire depressie.”

Voormalig VS-vertegenwoordiger Ron Paul (R-TX) spreekt op de George Washington Universiteit 4 maart 2013 in Washington, DC. Paul heeft zich uitgesproken tegen wat hij een buitensporig gebruik van geweld vindt in de nasleep van de explosies bij de Boston Marathon. (Brandan Smialowski/AFP/Getty Images)

“En het zal nog erger worden als de dollar terrein blijft verliezen,” zei hij, met het argument dat de prijzen dramatisch zullen stijgen. “Er zal zoveel pijn en lijden zijn wanneer ze de dollar moeten opgeven.”

Terwijl veel analisten “kakelen” dat de trend mogelijk catastrofaal is voor Amerika, suggereerde Stockman dat het op de lange termijn niet noodzakelijk een slechte zaak is voor de Verenigde Staten, omdat het het Congres zou dwingen verantwoordelijker te handelen.

“Dit is gewoon een geschenk aan het Congres dat hen toestaat om uit te geven en uit te geven en de staatsschuld op te bouwen tot het punt dat we nu op 31 biljoen dollar zitten, tot het punt dat we een debat hebben over het betalen van onze rekeningen en niet over het snijden in de uitgaven,” zei hij, terwijl hij verbijsterd klonk.

Het zal zeer pijnlijk zijn en Amerikanen zullen een aanzienlijk lagere levensstandaard moeten accepteren, zei Stockman.

Maar het “zilveren randje” van het verlies van de Amerikaanse dollar als wereldreserve is dat “het de politici en beleidsmakers zal doen inzien dat we ver boven onze stand hebben geleefd en dat we de rekening zullen moeten betalen”, zei hij.

“Het wordt tijd dat we de feiten—de realiteit—onder ogen zien en het beleid drastisch veranderen,” voegde hij eraan toe.

In economische termen betekent het verlies van de status van wereldreserve dat de Amerikanen meer zullen moeten exporteren om dezelfde hoeveelheid te kunnen importeren, verklaarde Dr. Thorsten Polleit, hoofdeconoom bij Degussa, Europa’s grootste edelmetaalhandelaar.

In een commentaar aan The Epoch Times zei de ereprofessor economie aan de Universiteit van Bayreuth dat dit een daling van de levensstandaard betekent.

“Bovendien zou de instroom van kapitaal hoogstwaarschijnlijk ook afnemen, waardoor de investeringen en de economische groei in de VS zouden dalen,” zei hij.

Uiteindelijk kan de wereld zelfs verdeeld raken tussen een “dollarblok” en een “niet-dollarblok” naarmate er een meer “multipolair wereldvalutasysteem” ontstaat en andere munten zoals de yuan en de euro terrein winnen.

Deskundigen die met The Epoch Times spraken, hadden sterk uiteenlopende meningen over de vraag of de transformatie plotseling of geleidelijk zou plaatsvinden, en over de vraag hoe lang het zou duren voordat de dollar zijn gewaardeerde status zou verliezen.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën noch het IMF reageerden op verzoeken om commentaar.

Gepubliceerd door The Epoch Times (25 mei 2023): IN-DEPTH: Dangerous Global Shift From Dollar Driven by CCP and US Policy, Experts Say

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.