Saturday, 25 May 2024
Gasten dragen maskers zoals vereist voor het bijwonen van de officiële heropening van het Magic Kingdom in Walt Disney World in Lake Buena Vista, Fla, op, 11 juli 2020. (Joe Burbank/Orlando Sentinel via AP)

Disney heeft 34 miljard dollar aan waarde verloren sinds het een cultuuroorlog startte met de staat Florida

De beurswaarde van Disney is met bijna 34 miljard dollar gekrompen sinds het bedrijf zich met luide stem uitsprak tegen een wet in Florida die onderwijs over genderidentiteit en seksuele geaardheid in openbare scholen verbiedt van de kleuterschool tot en met het derde leerjaar.

De wetgevers van Florida keurden in maart HB 1557 goed, door tegenstanders de “Don’t Say Gay”-wet genoemd, die op 28 maart door Florida Gouverneur Ron DeSantis werd ondertekend.

Diezelfde dag mengde Disney zich in de controverse door een verklaring uit te geven waarin het bedrijf zich zeer kritisch uitliet over HB 1557 en zei dat het de doelstelling van het bedrijf was om deze wet te laten intrekken. Vanaf 28 maart, de dag dat het bedrijf de verklaring uitbracht, tot 22 april, is de marktwaarde van Disney met ongeveer 33,9 miljard dollar gedaald.

Voorstanders van de wetgeving zeggen dat het ouders meer macht geeft om te beslissen hoe en wanneer onderwerpen met betrekking tot LGBT-kwesties aan hun kinderen kunnen worden geïntroduceerd. Het geeft ouders ook de mogelijkheid om schooldistricten aan te klagen voor schendingen van de regels die in de wetgeving zijn vastgelegd.

“Klassikale instructie door schoolpersoneel of derden over seksuele geaardheid of genderidentiteit mag niet plaatsvinden in de kleuterklas en in de eerste drie leerjaren of op een manier die niet leeftijd- of ontwikkelingsgeschikt is voor leerlingen in overeenstemming met de staatsnormen,” luidt de maatregel (pdf).

DeSantis zei op de dag dat hij de wetgeving ondertekende dat “ouders het volste recht hebben om te worden geïnformeerd over diensten die hun kind op school worden aangeboden en moeten worden beschermd tegen scholen die klassikale instructie gebruiken om hun kinderen vanaf 5 jaar te seksualiseren”.

Op de dag dat DeSantis de maatregel ondertekende, gaf Disney een verklaring uit waarin het zei dat “Florida’s HB 1557, ook bekend als de ‘Don’t Say Gay’-wet, nooit had mogen worden aangenomen en nooit had mogen worden ondertekend in de wet.”

Disney merkte op dat het bedrijf ernaar streeft “dat deze wet door de wetgever wordt ingetrokken of door de rechter wordt verworpen”.

Disney’s verklaring van verzet tegen de wet zette sommige oudergroepen ertoe aan op te roepen tot een boycot van de producten, films, pretparken en shows van het bedrijf.

Op basis van 1,82 miljard uitstaande aandelen en de aandelenkoers van $136,90 op 28 maart, bedroeg de marktkapitalisatie van Disney ongeveer $249,2 miljard. Nu de aandelen op 22 april tot $118,27 zijn gedaald, is de waarde van Disney, gemeten naar marktkapitalisatie, gedaald tot $215,3 miljard, een daling van $33,9 miljard.

Op 22 april ondertekende DeSantis een door de wetgevende macht goedgekeurde maatregel om de zelfbestuurlijke status van Walt Disney World in Florida op te heffen, met mogelijke fiscale gevolgen voor het bedrijf.

DeSantis verwees op 22 april naar de belofte van Disney om HB 1557 te laten intrekken.

“Ik heb heel duidelijk gezegd: ‘Mij ga je niet beïnvloeden. Ik sta sterk hier,” zei hij. “Ongelooflijk, ze zeggen: ‘We gaan werken om de rechten van ouders in Florida in te perken’.

“En ik denk bij mezelf, jullie zijn een bedrijf gevestigd in Burbank, Californië, en jullie gaan jullie economische macht aanwenden om de ouders van mijn staat aan te vallen. Wij zien dat als een provocatie, en we gaan daar tegen vechten.”

Vertegenwoordigers van Disney’s hoofdkantoor en Walt Disney World hebben niet gereageerd op verzoeken om commentaar tegen de tijd van publicatie van dit artikel.

Gepubliceerd door The Epoch Times (23 april 2022): Disney Has Lost $34 Billion in Value Since Embarking on Culture War With Florida

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.