Sunday, 23 Jun 2024
(Met dank aan M.S. Rau, News Orleans)

Dit bureau, eigendom van een koning uit de 19e eeuw, zit vol geheime compartimenten – zo ziet het er van binnen uit

Hier staat de schrijftafel van een mysterieuze koning die in de 19e eeuw verwikkeld was in politieke intriges. De weelderige buitenkant straalt nog steeds royalty uit, terwijl het clandestiene interieur ooit de geheimen van de eigenaar verborgen hield.

Koning Carlo Alberto van Sardinië (1798-1849), sympathisant van rebellie in een tijdperk van monastieke tegenstand, liet dit bureau speciaal voor zijn doeleinden maken. Het staat vol met geheime compartimenten, want hij kan er correspondentie in hebben bewaard die hij voor nieuwsgierige ogen wilde verbergen.

Door een speling van het lot belandde dit juweel van een bureau echter in New Orleans, bij veilinghuis M.S. Rau, waar het binnenkort in handen komt van de hoogste bieder. Het kan misschien in het kantoor van een advocaat terechtkomen of het kroonjuweel worden van een luxueuze kamer als de toekomstige eigenaar de historische erfenis verder uitdraagt.

Zoals je je kunt voorstellen, kost dit koninklijk bureau , gemaakt rond 1840, meer dan wat zakgeld; het bieden begint vanaf $266.500.

De schrijftafel en fauteuil die toebehoorden aan koning Carlo Alberto van Sardinië (1798-1849). (Met dank aanM.S. Rau, News Orleans)
Een geheim vakje komt tevoorschijn uit het midden van het bureaublad van de schrijftafel. (Met dank aanM.S. Rau, News Orleans)

Geen enkel onderdeel van deze koninklijke schrijftafel en bijpassende fauteuil blijft onversierd. Gravures en ingelegd hout liggen verspreid over het gepolijste oppervlak. Het is gemaakt van het beste Cubaanse mahonie-, satijn- en buxushout. Ingewikkelde krullen en bladerversieringen sieren het geheel, terwijl er aan de buitenkant uitgesneden rozen zijn met bijpassende rozen aan de binnenkant, die het koningschap symboliseren. Leeuwenmaskers sieren de stoelarmen, terwijl uitgehouwen leeuwenpoten aan de basis rusten. Zelfs de leeuwenklauwen zijn ingelegd met buxushout.

Toch blijft een groot deel van de complexiteit van dit stuk onopgemerkt, verwijzend naar het mysterie van die Sardijnse koning. Op elk deel van het bureau bevinden zich geheime lades en ontgrendelingsknoppen. Met een sleutelbeweging komen aan de voorzijde twee identieke compartimenten vrij, die elk architecturale facades onthullen. Eén toont een houten buste van Socrates, omgeven door verborgen laden, vermomd als gebeeldhouwde zuilen.

Met compartimenten in compartimenten – we telden er 35 in totaal – lijken de geheimen eindeloos.

De schrijftafel, gemaakt van het fijnste Cubaanse mahoniehout, ingelegd met buxushout, straalt koninklijke majesteit uit. (Met dank aanM.S. Rau, News Orleans)
Een schrijfhelling komt tevoorschijn met een druk op de knop. (Met dank aanM.S. Rau, News Orleans)
In een van de geheime compartimenten staat een buste van Socrates. (Met dank aanM.S. Rau, News Orleans)
Er zijn nog meer geheime compartimenten binnenin, die elk worden vrijgegeven door een reeks knopmechanismen. (Met dank aanM.S. Rau, News Orleans)
De geheime compartimenten zijn versierd met leeuwen. (Met dank aanM.S. Rau, News Orleans)

“Tientallen hoekjes zijn verborgen in de prachtige structuur van dit bureau, alleen toegankelijk met een sleutel en de juiste kennis,” vertelde Kristin Core van M.S. Rau aan The Epoch Times. “Koning Carlo Alberto orkestreerde veel politieke acties, wat betekent dat er nooit een tekort was aan vertrouwelijke correspondentie en plannen die moesten worden opgeborgen.”

Een ander nieuw kenmerk van dit bureau is een charmant “mini-bureau” dat tevoorschijn komt uit het midden van het sierlijk ingelegde bureaublad. De kleinste van de twee eenheden heeft zelfs zijn eigen kleine lades verborgen achter deurtjes die met een druk op de knop opengaan. Zelfs de fauteuil heeft opbergvakjes onder de zitting en in het hele frame.

“Je kunt hem voorzichtig of paranoïde noemen, maar aangezien het feit dat hij veel werknemers in zijn omgeving had, wilde hij zeker gevoelige documenten verborgen houden,” zei mevrouw Core. “De vele verborgen vakken waren dus een ingenieuze oplossing voor zijn privacyzorgen.”

Een veilingmeester van M.S. Rau drukt op een verborgen knop in de verborgen laden om meer geheime vakken vrij te geven. (Met dank aan M.S. Rau, News Orleans)
Meer geheime laden. (Met dank aanM.S. Rau, News Orleans)
Met een druk op de knop komt er een miniatuurbureau tevoorschijn uit het midden van het bureaublad. (Met dank aanM.S. Rau, News Orleans)
Het miniatuurbureau heeft zijn eigen verborgen lades. (Met dank aanM.S. Rau, News Orleans)

Toen het veilinghuis het bureau en de stoel voor het eerst kreeg, zei de vorige eigenaar alleen dat er “veel verborgen vakjes” waren; er was geen “instructievideo”, zei mevrouw Core. Als experts in antiek meubilair konden de veilingmeesters echter al snel alle geheimen van het bureau ontsluieren, voor zover zij weten.

“Het kostte onze kunstbehandelaars een paar weken om alle vakken te vinden!” zei mevrouw Core. “Gelukkig zijn ze een energieke groep probleemoplossers, dus het was niet al te lastig.”

De ervaren veilingmeesters kunnen het bureau nu in een paar minuten volledig openen. Ze demonstreerden enkele van de hoogtepunten en het volledig geopende bureau in een filmpje dat ze online hebben gezet.

De koning achter het bureau

Het leven van koning Carlos Alberto is complex, aangezien hij leefde in turbulente tijden. Zijn daden als monarch varieerden van revolutionair tot absolutistisch. Als aanhanger van de Europese liberalistische beweging werd hij geassocieerd met de eerste Italiaanse grondwet en vocht hij ter ondersteuning van de constitutionele monarchie. Later trok hij zijn steun in en sloot zich aan bij de royalistische expansie tegen de Spaanse liberalen.

Koning Carlo Alberto was verantwoordelijk voor het leiden van Sardinië in de Eerste Onafhankelijkheidsoorlog (1848-1849), waarin Italië haar eerste stappen naar eenwording zette. Na de nederlaag tegen het absolutistische Oostenrijk in 1849 deed de koning echter afstand van de troon aan zijn zoon, Victor Emmanuel II. Hij vertrok vervolgens in ballingschap naar Porto, Portugal, waar hij hetzelfde jaar overleed.

(Links) Een detail van de schrijftafel van koning Carlo Alberto van Sardinië (Met dank aanM.S. Rau, News Orleans); (Rechts) Een portret van koning Carlo Alberto van Sardinië (1798-1849) geschilderd circa 1831-1833. (Public domain)
In de buitenkant van het bureau zijn sierlijke bloemmotieven en rozen gegraveerd. (Met dank aanM.S. Rau, News Orleans)
Op de basis van het bureau staan leeuwenpoten waarvan de klauwen zijn ingelegd met buxushout. (Met dank aanM.S. Rau, News Orleans)
Bill Rau van M.S. Rau toont het bureau van koning Carlo Alberto met de geheime vakken volledig geopend en tentoongesteld. (Met dank aanM.S. Rau, News Orleans)

Over hoe het bureau van koning Carlo Alberto in de handen van de laatste eigenaren terechtkwam, kon mevrouw Core alleen maar zeggen: “We zouden willen dat we alle mysteries van dit bureau kenden!” Ze vertelde ons wat ze wel weten, namelijk dat “het rond 1840 voor koning Carlo Alberto van Sardinië werd vervaardigd en een hele tijd in het bezit van de nakomelingen van de koning bleef.”

De Sardijnse koning heeft kosten noch moeite gespaard voor dit bureau. Hoewel een groot deel van de geschiedenis ons vandaag de dag ontgaat, blijft één ding duidelijk: de majesteit, het vakmanschap en het denkproces achter het geheel konden alleen bedoeld zijn voor royalty.

Gepubliceerd door The Epoch Times (7 augustus 2023):    VIDEO: This Desk Owned by an 1800s King Is Full of Secret Compartments—Here’s How It Looks Inside

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.