Sunday, 16 Jun 2024
Novak Djokovic van Servië slaat een forehand tegen Daniil Medvedev van Rusland (niet op de foto) in de mannenenkelfinale op dag veertien van het US21 U.S. Open tennistoernooi in het USTA Billie Jean King National Tennis Center in Flushing, New York, op 12 september 2021. (Danielle Parhizkaran/USA TODAY Sports via Reuters)

Djokovic zegt dat hij niet tegen vaccinatie is, maar voor keuzevrijheid

Dhr. Djokovic kwam negatief in het nieuws nadat hij weigerde gevaccineerd te worden om mee te doen aan de Australian Open.

De nummer één van de wereld, de tennisser Novak Djokovic, heeft gezegd dat hij niet tegen vaccinatie is, maar alleen het recht wil hebben om van vaccinatie af te zien.

Begin 2022 raakte de heer Djokovic verwikkeld in een controverse over het COVID-19 vaccin. Op dat moment had hij een vrijstelling gekregen om mee te doen aan de Australian Open. Na een publieke verontwaardiging werd de tennisser echter uitgewezen en kon hij niet deelnemen aan de wedstrijd.

“Mensen probeerden me als anti-vax te bestempelen. Ik ben niet anti-vax. Ik ben ook niet pro-vax. Ik ben voor vrijheid om te kiezen,” zei Djokovic in een interview met 60 Minutes op 10 december.

Op de vraag hoe de controverse in Australië hem heeft beïnvloed, antwoordt hij dat hij “in principe tot schurk van de wereld is uitgeroepen.”

“Het grootste deel van de wereld [was] tegen me. Ik had zo’n ervaring op de tennisbaan met mensen die me misschien niet toejuichten. Maar deze specifieke ervaring heb ik nooit eerder in mijn leven gehad.”

Djokovic wees de suggestie van de hand dat hij de Australische cultuur verkeerd had ingeschat. “Het punt is dat het niet aan mij was om iemand te lezen. Ik kreeg de vrijstelling. Ik kreeg toestemming om het land binnen te komen. En zo escaleerde het natuurlijk naar het hoogste van de hoogste niveaus wereldwijd.”

Djokovic’s standpunt over vaccinatie heeft hem online veel lof opgeleverd. “Een van de weinige atleten met een ruggengraat,” zei Collin Rugg, mede-eigenaar van Trending Politics, in een bericht op X van 10 december.

“Links is UP IN ARMS over het standpunt van tenniskampioen Novak Djokovic over het vaccin. Ik ben niet anti-vax. Ik ben ook niet pro-vax. Ik ben pro-vrijheid om te kiezen. Wat is hier mis mee?!?!” zei komiek Chad Prather in een X post.

“Belangrijke herinnering: Djokovic heeft NOOIT gezegd dat hij tegen vaccins was. Hij bevestigde zelfs dat hij als kind alle vaccins heeft gehad, maar toen het ging om het gloednieuwe Covid-vaccin was hij een voorstander van keuzevrijheid en dat iedereen vrij moet zijn om zijn eigen beslissingen te nemen,” zei Pavvy G, een tennisblogger, in een bericht op 9 december op X.

In januari 2022 trok de Australische minister van immigratie, Alex Hawke, het visum van Djokovic in omdat hij bezorgd was dat, omdat hij een “high-profile niet-gevaccineerde persoon” was, dit ertoe zou kunnen leiden dat andere niet-gevaccineerde Australiërs “zouden weigeren de prik te krijgen, anti-vaxxers in hun mening zouden worden gesterkt en het aantal boosterdoses zou afnemen.”

Djokovic bannen

Na het verbod van de Australische regering voerden de advocaten van Djokovic aan dat er geen bewijs was dat zijn aanwezigheid een risico vormde voor de volksgezondheid en dat het intrekken van zijn visum anti-vaccinatie sentimenten in de hand zou werken.

Ze voerden ook aan dat de minister geen concreet bewijs had geleverd dat de heer Djokovic een “anti-vaccinatie” standpunt innam.

De rechtbank stelde de minister echter in het gelijk. “Het stond de minister duidelijk vrij om af te leiden dat de heer Djokovic ervoor had gekozen om zich niet te laten vaccineren omdat hij tegen vaccinatie was of niet gevaccineerd wilde worden,” schreven de rechters in hun beslissing.

“Zelfs als de heer Djokovic de Australian Open niet zou winnen, is de mogelijkheid dat zijn aanwezigheid in Australië tijdens het tennissen mensen aanmoedigt die hem zouden imiteren of op hem zouden willen lijken, een rationele basis voor het standpunt dat hij anti-vaccinatiesentimenten zou kunnen bevorderen.”

Greg Barns S.C., woordvoerder van de Australian Lawyers Alliance, noemde het visumverbod voor Djokovic destijds “verontrustend” in een samenleving die “zogenaamd toegewijd is aan vrijheid van meningsuiting en vrijheid van gedachte.”

Het visumverbod werd ingesteld voor drie jaar. In het vierde kwartaal van 2022 maakte de Australische regering het verbod echter ongedaan, waardoor Djokovic mocht spelen op de Australian Open van 2023.

Djokovic kon ook niet meedoen aan de U.S. Open in 2022 omdat hij als ongevaccineerde buitenlander niet naar de Verenigde Staten mocht vliegen. Hij nam wel deel aan de U.S. Open in augustus van dit jaar.

Atleten vaccineren

Djokovic’s standpunt tegen de COVID-19 vaccinatie kwam op een moment dat veel atleten gedwongen werden om de inentingen te nemen.

Een intercollegiaal getoetste brief uit december vorig jaar, geschreven door cardioloog Dr. Peter McCullough en structureel bioloog Panagis Polykretis, toonde aan dat er wereldwijd ten minste 1.616 hartstilstanden of andere belangrijke medische problemen waren gedocumenteerd bij gevaccineerde atleten tussen 2021 en 2022.

Van deze 1.616 gevallen waren er 1.114 met dodelijke afloop. Amerikaanse atleten vormden 279 van de dodelijke slachtoffers.

In Amerika sterven naar schatting 100 tot 150 atleten per jaar aan plotselinge hartdood. Uit de gegevens in de brief blijkt echter dat er alleen al in 2022 meer dan 190 Amerikaanse sterfgevallen waren door hartstilstanden en andere factoren.

De weigering van Djokovic om gevaccineerd te worden heeft hem ook op de “vaccine misinformation” watch list van Moderna gezet, volgens een recent exclusief rapport van onderzoeksjournalisten Lee Fang en Jack Poulson.

De misinformatie van Moderna noemde het nieuws rond de tennisser “hoog risico”. Djokovic had al natuurlijke immuniteit verworven toen hij in 2022 weigerde zich te laten vaccineren. Toen hij dit jaar deelnam aan de door Moderna gesponsorde U.S. Open, won de tennisster de wedstrijd.

Het farmaceutische bedrijf beweerde dat niet-gevaccineerde mensen zijn overwinning vierden, waarbij gebruikers van sociale media er “spottend” op wezen dat Moderna de sponsor van de wedstrijd was. Het bedrijf zei dat de “optiek van Djokovic” de “anti-vaccin claims ondersteunt dat vaccins—en mandaten—onnodig zijn.”

Gepubliceerd door The Epoch Times (11 december 2023):Djokovic Says He’s Not Anti-Vaccine, But ‘Pro-Freedom to Choose’

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.