Sunday, 23 Jun 2024
Voormalig president Donald Trump en voormalig First Lady Melania Trump komen aan voor een evenement in zijn huis Mar-a-Lago in Palm Beach, Florida, op 15 november 2022. (Joe Raedle/Getty Images)

Donald Trump lanceert 2024 kandidatuur voor het Witte Huis

PALM BEACH, Florida – Voormalig president Donald Trump is op 15 november begonnen aan zijn derde campagne voor het Witte Huis.

Trump, 76, die al meer dan een jaar zinspeelde op een poging in 2024, kondigde zijn kandidatuur aan in een toespraak in zijn resort Mar-a-Lago in Florida.

“Om Amerika weer groot en glorieus te maken kondig ik vanavond mijn kandidatuur voor het presidentschap van de Verenigde Staten aan”, zei Trump.

De voormalige president benadrukte dat dit niet zijn campagne wordt, maar “onze campagne”, en zei dat de enige kracht “die sterk genoeg is om de enorme corruptie waar we het tegen opnemen te verslaan, jullie zijn, het Amerikaanse volk.

“Samen zullen we het opnemen tegen de meest corrupte krachten en vastgeroeste belangen denkbaar. Ons land is in een verschrikkelijke staat. We zitten in grote problemen.”

Tegenover een menigte aanhangers en bondgenoten gaf de 45e president de regering Biden en de Democraten de schuld van de hoge inflatie, de oorlogsdreiging en de open zuidelijke grens.

Voormalig president Donald Trump kondigt aan dat hij zich kandidaat stelt voor de presidentsverkiezingen van 2024 tijdens een aankondiging op zijn landgoed Mar-a-Lago in Palm Beach, Florida, op 15 november 2022. (Alon Skuy/AFP via Getty Images)

Hij schetste een bekende visie om de natie weer groot te maken, waaronder een sterker buitenlands beleid, lagere belastingen en minder regelgeving.

“Amerika’s wederopstanding begint nu,” zei Trump. “Twee jaar geleden, toen ik mijn ambt verliet, was onze natie klaar voor haar gouden eeuw.

“We hebben decennia van globalistische uitverkoop en eenzijdige handelsovereenkomsten achter ons gelaten, miljoenen uit de armoede gehaald en samen de grootste economie in de geschiedenis van de wereld opgebouwd.”

Trump prees zijn staat van dienst met buitenlandse rivalen en zei dat China, Rusland en Noord-Korea twee jaar geleden allemaal onder controle waren.

“Voor het eerst in de geschiedenis was China aan het wankelen en terug op zijn hielen. Dat had je nog nooit gezien, omdat de Verenigde Staten hen op elk front overtroffen en China miljarden en miljarden dollars aan belastingen en heffingen betaalde.”

Trump zei dat hij gelooft dat de druk die hij op China uitoefende de Chinese Communistische Partij ertoe aanzette “een zeer actieve rol te spelen” in de verkiezingen van 2020.

“We zullen een totale campagne starten om Amerika’s afhankelijkheid van China te beëindigen,” beloofde de voormalige president.

Zoals verwacht richtte Trump zich op president Joe Biden en gaf hij hem en zijn regering de schuld van de “falende natie”.

“Joe Biden is het gezicht van links falen en corruptie in Washington,” zei hij. “Voor miljoenen Amerikanen waren de afgelopen twee jaar onder Joe Biden een tijd van pijn, ontbering, angst en wanhoop.”

Voormalig president Donald Trump kondigt aan dat hij zich kandidaat stelt voor de presidentsverkiezingen van 2024 tijdens een aankondiging op zijn landgoed Mar-a-Lago in Palm Beach, Florida, op 15 november 2022. (Alon Skuy/AFP via Getty Images)

Trump, de feitelijke leider van de Republikeinse Partij, lanceerde zijn campagne in een periode van grote onzekerheid voor het Congres en de GOP. Een volle week na de verkiezingen voor de midterms van 2022 waren de Republikeinen nog één zetel verwijderd van de controle over het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

De controle over de Amerikaanse Senaat werd twee dagen voor de aankondiging van Trump beslist, met de Democratische zittende Sen. Catherine Cortez Masto (D-Nev.) die in Nevada zegevierde over de Republikeinse uitdager Adam Laxalt, die een aanzienlijke voorsprong op verkiezingsavond zag verdampen na zes dagen stemmen tellen. Een dag eerder werd in Arizona senator Mark Kelly (D-Ariz.) als winnaar aangewezen in de race tegen de Republikeinse uitdager Blake Masters.

De vertraagde stemmentellingen in de twee staten deden denken aan 2020, toen beide staten meerdere dagen nodig hadden om het grootste deel van de stembiljetten te tellen.

“We zullen alles doen wat nodig is om eerlijkheid en vertrouwen in onze verkiezingen terug te brengen,” zei Trump. “Om bedrog uit te bannen zal ik onmiddellijk kiezersidentificatie, stemmen op dezelfde dag en alleen papieren stembiljetten eisen.

“We zullen de duistere staat ontmantelen en de regering door het volk herstellen. Om het moeras verder te draineren zal ik aandringen op een grondwetswijziging om termijnen voor congresleden te beperken. Het is tijd.

Als hij terugkeert naar het Oval Office beloofde Trump ook “het gezin te verdedigen als het middelpunt van het Amerikaanse leven,” evenals de rechten van ouders in het openbaar onderwijs.

“Als ik in het Witte Huis zit, zullen onze scholen stoppen met het pushen van kritische ras theorie … en gender waanzin. Als ze dat doen, zullen ze alle federale financiering verliezen,” zei hij.

“We zullen mannen, bijvoorbeeld, niet laten deelnemen aan vrouwensporten.”

President Joe Biden, een Democraat, heeft gezegd dat hij van plan is zich kandidaat te stellen voor een tweede termijn; als hij dat doet, is het onwaarschijnlijk dat hij een uitdaging vanuit zijn partij zal ondervinden.

Trump, aan de andere kant, zal naar verwachting worden geconfronteerd met tegenstanders binnen de partij in de voorverkiezingen. Er blijven geruchten circuleren over het vooruitzicht van een uitdaging in de voorverkiezingen door de pas herkozen gouverneur van Florida, Ron DeSantis. Trump heeft al verschillende preventieve aanvallen op DeSantis gelanceerd, door hem “een gemiddelde Republikeinse gouverneur met geweldige Public Relations” te noemen.

In de aanloop naar de aankondiging van Trump zei zijn voormalige running mate en vice-president, Mike Pence, dat er betere opties zijn voor het GOP-ticket in 2024. Trump en Pence hebben het schisma van 6 januari 2021 nog niet kunnen overbruggen, toen Pence niet akkoord ging met Trumps plan om de resultaten in sommige staten terug te sturen naar de wetgevende macht, omdat hij zich zorgen maakte over de integriteit van de verkiezingen.

De uitdagingen vanuit zijn eigen partij zijn niet de enige problemen die Trump’s nieuwe campagne te wachten staan. Sinds de oprichting van de Kamercommissie over 6 januari hebben de Democraten een uitgebreid verhaal georkestreerd over de gebeurtenissen van die dag en Trump afgeschilderd als een architect van een vermeende samenzwering om de certificering van de verkiezingsuitslag te vertragen. De president heeft een dagvaarding van de commissie geweigerd en wordt in staat van beschuldiging gesteld. Stephen Bannon, een van de grootste steunpilaren van Trump, werd veroordeeld wegens minachting van het Congres voor het negeren van een soortgelijke dagvaarding.

Een afzonderlijk onderzoek naar Trumps omgang met geheime documenten sinds hij het Witte Huis heeft verlaten, heeft geleid tot een controversiële inval in zijn privé-vertrekken in Mar-a-Lago en kan leiden tot vervolging. Beide zaken zouden, als het ministerie van Justitie de buitengewone stap neemt om vervolging in te stellen, in het heetst van de campagneperiode voor het Hooggerechtshof kunnen belanden, wat juridisch drama toevoegt aan het toch al overbelaste politieke theater.

Sinds Biden op 20 januari 2021 het Witte Huis betrad, werd zijn regering geconfronteerd met een aantal crisissen, waaronder de stijgende voedsel- en gasprijzen. Maar bij de tussentijdse verkiezingen waren de dagelijkse waarschuwingen in de schappen van de supermarkt en de gasprijzen aan de pomp niet genoeg om de Amerikanen ervan te overtuigen Republikeins te stemmen.

Toen het vooruitzicht van een rode golf afnam, legden sommige vooraanstaande Republikeinen de schuld bij de minderheidsleider van de Senaat, Mitch McConnell (R-Ky.), en verschillende senatoren hebben gevraagd de verkiezing van het leiderschap van de Kamer uit te stellen tot het lot van het Huis is beslist. Senator Rick Scott (R-Fla.) bekritiseerde McConnell’s strategie tijdens de midterm om zich te concentreren op de tekortkomingen van de regering Biden in plaats van een proactieve agenda na te streven.

Senator Rick Scott ( R-Fla.) verlaat de Senaatsvloer na een stemming over de Inflation Reduction Act in Washington, op 6 augustus 2022. (Anna Rose Layden/Getty Images)

Trump sloot zich aan bij de aanval en verweet McConnell op 13 november dat hij Masters in Arizona niet steunde en de Democraten hun “Green New Deal” uitgavenpakket liet goedkeuren. McConnell reageerde niet op de aanvallen. Senator Tom Cotton (R-Ark.) steunde McConnell in een interview op CBS.

Door Trump de schuld te geven voor de ondermaatse prestaties van de GOP in de midterms, riep meerderheidsleider in de Senaat Chuck Schumer (D-N.Y.) op 14 november de Republikeinen in de Senaat op om de voormalige president in de steek te laten en samen te werken met de Democraten.

In het Huis werd Rep. Kevin McCarthy (R-Calif.), de minderheidsleider, door de GOP voorgedragen om de voorzittershamer over te nemen, omdat de Republikeinen verwachten nog minstens één zetel te winnen, wat nodig is om de controle over de Kamer veilig te stellen. Hooggeplaatste GOP-wetgevers hebben aangegeven dat zij met een meerderheid in het Huis een agressieve toezichts- en onderzoeksagenda zullen nastreven, gericht op de regering Biden en de zakelijke transacties van familieleden van Biden.

Minderheidsleider van het Huis Kevin McCarthy (R-Calif.) wordt gevolgd door verslaggevers als hij aankomt bij een vergadering van de House Republican Caucus in het Amerikaanse Capitoolgebouw in Washington op 14 november 2022. (Anna Moneymaker/Getty Images)

Trump was openhartig over zijn verwachting dat zijn presidentschap op weerstand zal stuiten.

“We zullen weerstand krijgen van de gecombineerde krachten van het establishment, de media, de globalisten, de marxistische radicalen, de woke ondernemingen, de gewapende macht van de federale overheid, de kolossale politieke machines, de vloedgolf van donker geld en het gevaarlijkste binnenlandse censuursysteem ooit door de mens gecreëerd,” zei hij.

“We zullen worden aangevallen, we zullen worden belasterd, we zullen worden vervolgd … maar we laten ons niet intimideren, we zullen volharden, we zullen standhouden in de storm.

“Vanaf nu tot de verkiezingsdag in 2024 … zal ik vechten zoals nog nooit iemand gevochten heeft. We zullen de radicaal linkse democraten verslaan die proberen ons land van binnenuit te vernietigen, en daarmee ons allemaal beschermen,” zei Trump tijdens zijn aankondiging.

“Dit is een beweging, dit is niet voor één individu. Dit is een taak voor tientallen miljoenen trotse mensen die samenwerken.”

Trump kondigde zijn eerste presidentiële kandidatuur aan op 16 juni 2015 vanuit de lobby van de Trump Tower in New York City. Hij versloeg een overvol veld in de Republikeinse voorverkiezingen en versloeg Hillary Clinton in de algemene verkiezingen. De overwinning van de vastgoedmagnaat op Clinton kwam als een schok voor de gevestigde media, de mondiale elite en het bedrijfsleven.

Vanaf het begin werd het presidentschap van Trump belemmerd door een gecoördineerde desinformatiecampagne die hem en zijn medewerkers valselijk beschuldigde van samenzwering met Rusland om de verkiezingen van 2016 te stelen. De hoax culmineerde in de benoeming van voormalig FBI-directeur Robert Mueller als speciaal adviseur in mei 2017.

Voormalig speciaal raadsman Robert Mueller op Capitol Hill in Washington op 24 juli 2019. (Saul Loeb/AFP/Getty Images)

Muellers uitgebreide en veelomvattende onderzoek, dat krachtig door de gevestigde media werd gepromoot, eindigde met geen aanklacht tegen Trump. Hoewel aanklagers verschillende medewerkers van Trump beschuldigden van procesmisdrijven – zoals liegen tegen de FBI – werd niemand aangeklaagd wegens samenzwering met het Kremlin.

Trump registreerde zijn herverkiezingscampagne kort na zijn aantreden in januari 2017 en kondigde zijn kandidatuur voor 2020 officieel aan op 18 juni 2019.

Gepubliceerd door The Epoch Times (15 november 2022): Donald Trump Launches 2024 Bid for White House

 

 

 

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.