Sunday, 19 May 2024
Falun Gong-beoefenaars in Wenen, Oostenrijk, voeren een schijndemonstratie op van het oogsten van organen van gevangen beoefenaars in China tijdens een protest tegen de invoer van menselijke organen uit China naar Oostenrijk, op 1 oktober 2018. (Joe Klamar/AFP via Getty Images)

Dood van Chinese ambtenaar tijdens COVID-19 golf vestigt aandacht op gedwongen orgaanoogst

De dood van een voormalige Chinese onderminister van Cultuur tijdens de huidige enorme COVID-uitbraak in China zou weinig publieke aandacht hebben getrokken, ware het niet dat het opmerkelijke overlijdensbericht snel van het internet werd verwijderd.

Met zijn “scherpe geest en krachtige stem” had de “kwieke” Gao Zhanxiang “helemaal niet het profiel van een COVID-patiënt”, schreef Zhu Yongxin, adjunct-secretaris-generaal van de 12e Chinese Politieke Raadgevende Volksconferentie, het hoogste politieke adviesorgaan van de partij. “Ik had nooit gedacht dat hij ons zo snel zou verlaten.”

Maar in zijn rouwbetuiging heeft Zhu misschien iets meer onthuld dan hij eigenlijk wilde. De 87-jarige Gao, zoals hij opmerkte, had “vele organen in zijn lichaam laten vervangen” tijdens zijn “hardnekkige strijd tegen ziekte”, tot op het punt dat de voormalige ambtenaar ooit grapte dat “vele onderdelen niet meer van hem zijn”.

Het artikel veroorzaakte opschudding op het Chinese sociale media platform Weibo, ondanks de snelle verwijdering ervan. Enkele snelle waarnemers maakten kopieën voordat de censoren aan het werk gingen en lieten het bericht rondgaan terwijl ze hun ongeloof uitten over Gao’s vermeende uitgebreide orgaantransplantatieverleden en de nonchalante manier waarop Zhu dat had vermeld.

Het is algemeen bekend dat hoge functionarissen van de Chinese Communistische Partij een reeks privileges genieten, van eersteklas medische behandelingen tot speciale scholen voor hun kinderen. Maar het kennelijke gemak waarmee Gao toegang kreeg tot meerdere geschikte donororganen, die elk een fortuin kosten dat overeen komt met het levensinkomen van de gemiddelde Chinese burger, roept verontrustende vragen op in een land dat al langer onder de loep wordt genomen vanwege het misbruik van transplantatieorganen door het regime.

“Minister Gao, bij leven heeft u zoveel organen laten vervangen, waar kwamen die allemaal vandaan? En hoeveel meer hoge ambtenaren zijn er die moeiteloos hun falende organen kunnen laten vervangen?” reageerde een persoon online.

” Deze ‘onderdelen’ die hij zo gemakkelijk verkreeg, wie heeft ze verloren en hoe?” vroeg een ander.

Falun Dafa parade in Manhattan, New York City, op 16 mei 2019. (Samira Bouaou/De Epoch Times)

Misbruik georganiseerd door de staat

China heeft de afgelopen twee decennia een sterke groei van de orgaantransplantatie-industrie gekend, ondanks het lage aantal vrijwillige donoren. Het regime beweert dat het sinds 2015 uitsluitend vertrouwt op een systeem van vrijwillige orgaandonatie, nadat het naar eigen zeggen is gestopt met het gebruik van organen van ter dood veroordeelde gevangenen.

Maar de cijfers kloppen niet.

Een studie uit 2019, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift BMC Medical Ethics, concludeerde dat de cijfers van de officiële Chinese gegevensbestanden voor orgaandonaties “bijna exact overeenkomen met een wiskundige formule”, een patroon dat in geen van de 50 andere geanalyseerde landen is waargenomen, wat suggereert dat de cijfers vals zijn.

In een onderzoek van het in Londen gevestigde China-tribunaal werd in datzelfde jaar geconcludeerd dat het regime schuldig is aan het doden van gewetensgevangenen op industriële schaal, voornamelijk aanhangers van de vervolgde religieuze beeeging Falun Gong, en het verkopen van hun organen voor buitensporige winsten, zonder enige indicatie dat aan deze praktijk een einde is gekomen.

De voormalige vice-minister van Cultuur was niet de enige ambtenaar bij wie organen werden vervangen. Jin Renqing, de Chinese minister van Financiën van 2003 tot 2007, onderging op 68-jarige leeftijd een harttransplantatie vanwege een hartziekte. Het hart kwam van een 28-jarige patiënt, onthulde een vriend van de familie in een overlijdensbericht uit 2021 nadat Jin op 77-jarige leeftijd was omgekomen door een woningbrand. Jin bleef volgens het bericht ministeriële voordelen ontvangen nadat hij het ministerie in 2007 had verlaten, waaronder een gratis wagen met chauffeur.

“Gezien het feit dat de Chinese transplantatie-industrie gebaseerd is op een door de staat georganiseerde gedwongen orgaanoogst, is het niet verwonderlijk dat partijfunctionarissen toegang hebben tot deze transplantaties op aanvraag of zelfs meerdere transplantaties op aanvraag,” vertelde Dr. Torsten Trey, oprichter en uitvoerend directeur van de medisch-ethische organisatie Doctors Against Forced Organ Harvesting, in een e-mail aan The Epoch Times.

Trey zei dat het hem evenmin verbaast te horen dat partijfunctionarissen “meerdere transplantaties ontvangen van vitale organen zoals hart, lever, nieren, en onder COVID zelfs longen”.

Door de toenemende internationale bezorgdheid over het misbruik heeft een groeiend aantal landen, waaronder Canada, het Verenigd Koninkrijk, België, Israël, Italië en Spanje, maatregelen genomen om het orgaantransplantatietoerisme aan banden te leggen.

Beoefenaars van Falun Gong lopen met spandoeken in de hand naar de Chinese ambassade in Ottawa om de goedkeuring te vieren van wetsvoorstel S-223 ter bestrijding van gedwongen orgaanoogst, op 14 december 2022. (Jian Ren/De Epoch Times)

China’s orgaantransplantatie-industrie is blijven groeien, zelfs te midden van de pandemie. In 2021 voerde het land 50 procent meer longtransplantaties uit dan het jaar daarvoor, zelfs toen de hele wereld een daling van minstens 10 procent zag, vertelde Chen Jingyu, die toezicht houdt op de kwaliteitscontrole van China’s longtransplantaties, in december 2022 aan de staatsmedia.

Tijdens de pandemie konden de Chinese ziekenhuizen de extreem korte wachttijden voor orgaantransplantaties handhaven, wat volgens het tribunaal en de onderzoekers wijst op een enorme voorraad organen die bestaat uit gewetensgevangenen.

“Het is mogelijk dat er binnen een week of 10 dagen een geschikte donor wordt gevonden, en als het langzamer gaat, moet je misschien een of twee maanden wachten,” vertelde een verpleegster van een ziekenhuis in de Chinese stad Hangzhou in april 2020 aan undercoveronderzoekers, op de vraag hoe snel ze een geschikte orgaan konden vinden. Het telefoongesprek werd gepubliceerd door de World Organization to Investigate the Persecution of Falun Gong, een in New York gevestigde groep die China’s gedwongen orgaanoogst op de voet volgt.

‘150 jaar levensduur’

De levensduur van hooggeplaatste partijfunctionarissen is in China al lang een onderwerp van discussie. Het onderwerp heeft in het verleden de media gehaald, hoewel de artikelen meestal de nadruk legden op hun levensstijl.

Een advertentie uit 2019 die viraal ging op het Chinese sociale medium WeChat suggereert echter een erg sinisterder verhaal.

De advertentie zou zijn uitgebracht door China’s grootste militaire ziekenhuis, het Chinese People’s Liberation Army General Hospital. De videoclip pochte met een hoogwaardig gezondheidssysteem om de levensduur van Chinese topleiders drastisch te verlengen.

“Een project voor een levensduur van 150 jaar om de dood te bestrijden,” verklaarde de advertentie, die binnen een dag werd verwijderd door censoren die beweerden dat de video nep was.

Het project, zo beweerde de advertentie, combineert Chinese welzijnsconcepten met westerse medische technologieën. De advertentie citeerde gegevens uit 2008 en zei dat het project “significante resultaten” heeft opgeleverd. Chinese leiders werden gemiddeld 88 jaar oud, “veel ouder” dan hun westerse tegenhangers uit dezelfde periode. De gemiddelde Chinese levensverwachting in 2009 was 72. In 2022 was dat 78,2, volgens officiële statistieken.

“Herstel van orgaanfuncties” is een van de zes speerpunten van het programma.

De Epoch Times kon de echtheid van de advertentie niet onafhankelijk verifiëren, maar het programma is herhaaldelijk aangehaald in de Chinese staatsmedia. Het ziekenhuis, dat bekend staat als dé medische faciliteit voor partijleiders, is de thuisbasis van een belangrijk levertransplantatiecentrum en verzorgt levertransplantatieoperaties van hoge functionarissen.

Maar een langere levensduur heeft zijn grenzen, zelfs met meerdere transplantaties, zei Trey. Terwijl het virus in China woedt, “biedt dit uiteraard ook geen bescherming tegen de pandemie,” zei hij.

“Wat ethisch gezien het meest verontrustend is, is dat de éénpartijregel zijn eigen regel van uitbuiting creëert (gedwongen orgaanoogst) en er vervolgens van probeert te profiteren. Het is een barbaarse praktijk om levende gewetensgevangenen te doden om hun organen te verkrijgen en zo de eigen levensduur te verlengen,” voegde Trey eraan toe.

“Het maakt de geneeskunde absurd en is een schaamteloze minachting van Gods schepping.”

Dit artikel is bijgewerkt met extra details over Chinese ambtenaren die een transplantatie ondergaan.

Gepubliceerd door The Epoch Times (10 januari 2023): Death of Chinese Official Amid COVID-19 Wave Casts Spotlight on Forced Organ Harvesting

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.