Thursday, 20 Jun 2024
Veiligheidspersoneel staat op wacht bij de ingang van een woonwijk na een aantal Covid-19 besmettingen in Zhangye in China's noordwestelijke provincie Gansu, op 23 oktober 2021. (STR/AFP via Getty Images)

Draconisch Zero-COVID-beleid verantwoordelijk voor dood van 3-jarig jongetje in China

Een 3-jarige Chinese jongen overleed op 1 november, naar verluidt als gevolg van het lockdown-beleid waardoor medische behandeling werd vertraagd.

De vader van de jongen, Tuo Shilei, zei: “Ik vind persoonlijk dat hij indirect werd omgebracht” [door het Chinese zero-COVID-beleid].

Tuo en zijn familie wonen in Lanzhou, hoofdstad van China’s noordwestelijke provincie Gansu.

De dood van Wenxuan, de 3-jarige jongen, leidde tot verontwaardiging op Chinese social media en Chinese internetgebruikers hekelden het regime voor de draconische lockdownmaatregelen die in het hele land dodelijke slachtoffers hebben gemaakt.

Lokale bewoners kwamen op 1 november bijeen om te protesteren tegen de lockdownmaatregelen die de medische behandeling van de jongen vertraagden. Een speciale politieeenheid kwam snel ter plaatse gewapend met schilden om het protest de kop in te drukken.

Dood van de 3-jarige jongen

Tuo en zijn gezin wonen in Lanzhou, de hoofdstad van China’s noordwestelijke provincie Gansu, die maandenlang is afgesloten vanwege recente uitbraken van de pandemie.

Hij vond zijn vrouw rond het middaguur op dinsdag, nadat ze tijdens het koken werd bevangen door gasdampen. Hij reanimeerde zijn vrouw en ontdekte dat ook zijn zoon was flauwgevallen. Vervolgens reanimeerde hij zijn zoon, wat even hielp. Hij belde zes keer naar het Chinese alarmnummer 120 voor een ambulance, maar kreeg geen antwoord.

Vanaf de eerste noodoproep die Tuo om 12.15 uur deed tot hij zijn zoon om 14.00 uur naar het Lanzhou Maternity And Child Health Hospital bracht, hielden medewerkers van verschillende controleposten hem tegen om naar buiten te gaan. Ze beweerden dat Tuo en zijn zoon niet naar buiten mochten omdat ze geen geldige PCR-tests bij zich hadden.

Met de hulp van buren, lukte het Tuo om door de barrières heen te komen en bovendien konden ze een taxi voor hem regelen, die hem naar het ziekenhuis bracht op amper 3 km afstand van zijn woonplaats.

Maar de jongen stierf rond 15.00 uur aan een hartstilstand door verstikking, volgens de overlijdensakte van het ziekenhuis. De plaatselijke politie zegt in een tegenstrijdig bericht dat de jongen is overleden aan een koolmonoxidevergiftiging.

Zowel de Chinese overheid, de gezondheidsdienst van Lanzhou alsook het provinciebestuur van Gansu reageerden niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar van Reuters.

Medisch personeel voert PCR-tests uit in Zhangye in China’s noordwestelijke provincie Gansu, op 23 oktober 2021. (STR/AFP via Getty Images)

Een Weibo-gebruiker genaamd ‘Probably a Writer’ plaatste online een gedetailleerde tijdlijn en beschrijving van het incident met de telefoongegevens van Tuo, een overlijdensakte uitgegeven door het ziekenhuis, en een bericht van de politie nadat ze Tuo zouden hebben ondervraagd. Het bericht werd door China Digital Times gearchiveerd voordat het van de Chinese sociale mediaplatformen werd verwijderd.

China Digital Times is een in de VS gevestigde tweetalige mediaorganisatie die “inhoud vanop Chinese sociale media archiveert die in China gecensureerd is of dreigt te worden”.

Speciale politiemacht met bussen aangevoerd om protest te onderdrukken

De bewoners van Tuo’s woonwijk bleven bij de afgesloten ingang staan nadat Tuo op 1 november naar het ziekenhuis was vertrokken, uit protest tegen de afsluiting die de medische hulp voor de jongen vertraagde en zijn dood veroorzaakte, aldus een buurvrouw van Tuo.

Mevrouw Chen (pseudoniem), een buurvrouw van Tuo, zei in een telefonisch interview met de Chinese editie van The Epoch Times op 2 november dat een speciale politieeenheid met bussen arriveerde nadat het protest was uitgebroken.

The Epoch Times heeft een online videoclip verkregen waarop de aankomst van de speciale eenheden met zwarte helmen en schilden te zien is. De Chinese karakters op de schilden luiden: “Lanzhou speciale politie-eenheid.”

De hoofdagent zwaaide met zijn rechterhand naar de menigte en beval hen een stap terug te doen.

De bewoners leken niet bang voor de speciale eenheid.

Sommige bewoners gebruikten hun mobiele telefoons om video’s te maken van de politie, terwijl anderen verschillende opmerkingen maakten.

Een vrouw zei: “Jullie speciale eenheid komt sneller dan de ambulance!”

“De Chinese Communistische Partij is verschrikkelijk!” zei een man spottend.

“Ah! Dit is dus hoe jullie speciale brigade werkt!” zei een man.

Chen zei dat de speciale politie-eenheden op 1 en 2 november buiten het wooncomplex patrouilleerden en de lokale bevolking onder druk zetten om binnen het complex te blijven. De speciale eenheid noemde de verzamelde mensen “rebellen” en zei dat ze “een gevecht aan het uitlokken waren”, aldus Chen.

De protesterende menigte ging pas rond 19.00 uur weer uiteen, en de agenten sloegen verschillende inwoners in elkaar en verwondden daarbij ook een oudere man met een metalen klem, aldus Chen.

The Epoch Times kon de authenticiteit van de ongedateerde video niet verifiëren.

De Chinese editie van VOA meldde dat een familielid van Tuo door de speciale politie-eenheid was geslagen.

Publieke verontwaardiging

Het incident veroorzaakte een publieke verontwaardiging onder Chinese internetgebruikers.

Een hashtag, “Drie jaar COVID was zijn hele leven,” werd een veelbesproken onderwerp voordat het werd verwijderd.

“Het driejarige kind is weg, maar de drie jaar durende pandemie [controle] blijft,” schreef Weibo-gebruiker Coachman1699.

“Van de [miskraam van een] zwangere vrouw in Xi’an, tot het busongeluk in Guizhou, tot dit incident in het Qilihe District [in Lanzhou.] Kunnen we niet concluderen dat de pandemiepreventie en -bestrijding grotere schade hebben aangericht dan de pandemie zelf? ” schreef een gebruiker met de naam Sunfangtingangryeveryday.

De zwangere vrouw in Xi’an verloor haar baby op de avond van nieuwjaarsdag omdat het ziekenhuis haar afwees omdat het resultaat van haar PCR-test net vier uur daarvoor was verlopen.

Op 18 september kantelde een bus van de gezondheidsdienst van Guizhou die patiënten naar een quarantainecentrum bracht, waarbij 27 doden en 20 gewonden vielen.

Talloze gevallen van mensen die stierven omdat zij geen medische zorg konden krijgen vanwege de zero-COVID-maatregelen hebben dit jaar tot grote verontwaardiging geleid, onder meer tijdens een twee maanden durende lockdown in Shanghai die begon in april, alsook in Xinjiang, waar mensen sinds augustus in een strenge lockdown zitten.

Censuur

Volgens Chen bedreigden lokale ambtenaren Tuo en zijn familie om hun mond te houden.

“Ambtenaren van het stadsbestuur van Lanzhou kwamen naar de ingang en sleepten de familie van Tuo naar de zijkant van de weg waar ze te horen kregen dat ze de autoriteiten niet de schuld mochten geven van de dood van de jongen,” zei Chen.

“‘Zeg maar dat de jongen stierf door koolmonoxidevergiftiging,’ hoorde ik de overheidsfunctionarissen tegen Tuo’s familie zeggen. Ze bedreigen Tuo’s familie,” zei Chen boos.

Tuo’s familie was het er absoluut niet mee eens, zei Chen.

Chen voegde eraan toe dat Lanzhou nu strikt gecensureerd wordt en dat nergens op het Chinese internet iets over het incident te zien of te horen is.

Tuo zei dat hij nadien werd gecontacteerd door een persoon die beweerde een gepensioneerde plaatselijke functionaris te zijn en aanbood Tuo 100.000 yuan (13.743 dollar) te bezorgen als hij een belofte zou ondertekenen om niet naar buiten te treden of een schadevergoeding te eisen voor het incident.

Tuo zei dat hij het aanbod afwees en in plaats daarvan een verklaring voor de dood van zijn zoon eiste.

“Er werd geen hulp geboden. Deze gebeurtenissen hebben de dood van mijn kind veroorzaakt,” zei Tuo.

Er zijn twee online berichten die laten zien dat de lokale overheid opdracht heeft gegeven om functionarissen te verbieden interviews te geven en sociale netwerken werden geblokkeerd.

In een van de berichten worden medewerkers van de klantendienst van een internetbedrijf verplicht om vragen van de klanten te beantwoorden volgens vooraf opgestelde verklaringen, waarin wordt beweerd dat het internet buiten gebruik is wegens een upgrade.

Het andere bericht zegt dat geen van de medewerkers van het plaatselijke buurtkantoor tv- of telefonische interviews mag geven zonder toestemming van de propaganda-afdeling van het district. In het bericht wordt gevraagd het bevel door te geven aan alle medewerkers die bij de verschillende controleposten aan het werk zijn.

Deze twee berichten zijn gearchiveerd door China Digital Times. The Epoch Times kon de authenticiteit van de berichten niet verifiëren.

De Chinese editie van The Epoch Times heeft de lokale overheden van Tuo’s wijk en buurt om commentaar gevraagd en heeft tot op heden nog geen antwoord ontvangen.

Reuters, Xiao Lvsheng en Gu Xiaohua hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (4 november 2022): Draconian Zero-COVID Policies Blamed for Death of 3-Year-Old Boy in China

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.