Wednesday, 17 Jul 2024
De Duitse bondskanselier Olaf Scholz spreekt de media toe op de laatste dag van de driedaagse G7-top in Schloss Elmau, bij Garmisch-Partenkirchen, Duitsland, op 27 juni 2022. ( Thomas Lohnes/Getty Images)

Duitse bondskanselier bezoekt Peking temidden van aanhoudende rivaliteitskwesties

De Duitse kanselier Olaf Scholz heeft het hoofd van het Chinese communistische regime in Peking ontmoet tijdens zijn bezoek van 4 november, dat vooral gericht was op zakelijke banden.

Scholtz, die tijdens de reis een groep CEO’s van Duitse bedrijven leidde, was de eerste buitenlandse leider die Xi Jinping ontmoette sinds deze vorige maand een derde termijn als hoofd van de regerende Chinese Communistische Partij (CCP) in de wacht sleepte.

Terwijl andere westerse regeringsleiders hebben toegezegd zich harder op te stellen tegen het regime in China, vergezelde een delegatie van 12 in Duitsland gevestigde bedrijfsleiders Scholz. De meeste van deze bedrijven, zoals Volkswagen, BMW en Siemens, zijn al lange tijd actief op de Chinese markt.

Scholz vertelde Xi tijdens hun ontmoeting dat China een belangrijke handelspartner is voor Duitsland en voor Europa als geheel, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken van de CCP.

De Britse Financial Times meldde op 30 oktober dat critici vinden dat “in plaats van de economische banden met autoritaire regimes aan te halen, Duitsland en de [Europese Unie] zich van hen moeten losmaken”.

Duitsland is sterk gekant tegen ontkoppeling, aldus het ministerie, waaruit blijkt hoe de CCP het bezoek heeft geïnterpreteerd. Duitsland staat klaar voor nauwere handel en economische samenwerking met China en steunt meer wederzijdse investeringen tussen Chinese en Duitse bedrijven.

In ruil daarvoor keurde Xi specifiek de door het Duitse BioNTech en Pfizer geproduceerde vaccins goed voor gebruik in China. Op dezelfde dag kondigde China Aviation Supplies Corp. aan dat het een bulkaankoopovereenkomst met Airbus heeft gesloten voor 140 vliegtuigen, met een totale waarde van ongeveer 17 miljard dollar.

Spuiten voor getoonde logo’s van BioNTech en Pfizer op 10 november 2020. (Dado Ruvic/Illustratie/Reuters)

Song Guocheng, een senior onderzoeker aan het Centrum voor Internationale Betrekkingen van de Nationale Chengchi Universiteit in Taiwan vertelde The Epoch Times dat de hele EU de afhankelijkheid van dat economische blok van de Chinese markt opnieuw onderzoekt.

Het bezoek van Scholtz “toont aan dat Duitsland eigenlijk geen manier heeft om van zijn afhankelijkheid van de Chinese markt af te komen. Zijn handel met China is namelijk een relatief hoogwaardige structurele relatie, die vooral geconcentreerd is in auto’s, machines, chemicaliën, medische, en andere industrieën,” zei hij.

Twijfelachtige timing

Momenteel werkt de Duitse regering aan een nieuwe China-strategie.

Volgens het Duitse zakenblad Handelsblatt wordt in het voorjaar van 2023 een officiële China-strategie verwacht, die strenger zal zijn dan het China-beleid van voormalig bondskanselier Angela Merkel. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock, die heeft opgeroepen tot meer assertieve maatregelen tegen China, heeft bij haar aantreden openlijk kritiek geuit op de mensenrechtensituatie in Peking en benadrukt dat China de “institutionele rivaal” van Duitsland is.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock houdt een toespraak tijdens het congres van de Groene Partij (Buendnis 90/Die Gruenen) in Bonn, Duitsland, op 15 oktober 2022. (Ina Fassbender/ AFP via Getty Images)

Xi wil buitenlandse regeringsleiders ontmoeten om zijn succes tijdens het partijcongres, namelijk een derde ambtstermijn, te vieren, vertelde de Chinese econoom Li Hengqing aan The Epoch Times.

“Twee maanden geleden, toen Scholz aankondigde dat hij van plan was Beijing te bezoeken, spraken Duitsland en de Europese Unie, inclusief de NAVO-ministers, hun tegenstand uit”, aldus Li, die opmerkte dat de implicatie van het bezoek is dat hij moet buigen voor Xi, vooral nu Xi zijn derde termijn heeft gekregen.

Li zei dat het bezoek van Scholz blijk geeft van een tweezijdige mentaliteit.

“Enerzijds wil hij vooral de belangen van Duitse bedrijven in China behartigen. Maar hij weet ook dat China in mensenrechtenkwesties afwijkt van de westerse wereld. Ook weet hij dat de CCP achter de schermen Rusland heeft geholpen.

“Hij zit dus met een dilemma,” zei Li.

Kritiek van mensenrechtenorganisaties

De reis van Scholz naar China heeft geleid tot felle kritiek van mensenrechtenorganisaties en -activisten.

Het besluit van de Duitse kanselier om Beijing te bezoeken “om hulde te brengen aan Xi Jinping is een keuze die volledig voorbijgaat aan het lijden van miljoenen Oeigoeren”, zei Dolkun Isa, voorzitter van het Wereld Oeigoerse Congres, op een persconferentie in Berlijn op 1 november.

Hanno Schedler, woordvoerder van de Society for Threated Peoples, zei dat Scholz de mensenrechtensituatie in Tibet en Binnen-Mongolië niet mag vergeten, laat staan de ontberingen van de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting die Hongkongers ondergaan.

Dolkun Isa, voorzitter van het Wereld Uyghur Congres, maakt gebaren terwijl hij spreekt tijdens een demonstratie tegen China tijdens de Universele Periodieke Herziening door de Mensenrechtenraad voor het kantoor van de Verenigde Naties in Genève, op 6 november 2018. (Denis Balibouse/Reuters)

“Ik denk dat het bezoek van Scholz aan China een symbool is voor de economische afhankelijkheid van westerse landen van China,” vertelde Qin Jie, een dissident in ballingschap in Duitsland, aan The Epoch Times.

“Deze afhankelijkheid heeft de westerse landen de afgelopen decennia welvaart gebracht. Maar dit alles is gebaseerd op de pijn en het bloed en de tranen van het Chinese volk.

“Ik hoop dat de regeringen van Duitsland en de Verenigde Staten zich realiseren dat hun toegeeflijkheid de CCP-bandieten alleen maar bloed zal geven en het lijden van het Chinese volk alleen maar zal verlengen. Het zal de westerse landen altijd in gevaar brengen door de dictatuur van de CCP.”

Qin zei dat hij bezorgd is dat, ook al is er interne oppositie, de hoofdstroom in Duitsland nog steeds wordt beïnvloed door de CCP en dat Duitsland nog lang afhankelijk zal blijven van de Chinese markt.

“Ze zullen nog steeds voor hun belangen kiezen,” zei hij. “Hun levensstandaard is gebaseerd op de enorme markt [van China].”

Li Xin’an en Luo Ya hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (6 november 2022): German Chancellor Visits Beijing Amid Lingering Questions of Rivalry

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.