Sunday, 23 Jun 2024
Beoefenaars van de spirituele discipline Falun Gong houden een optocht in New York om Wereld Falun Dafa Dag te vieren en om te protesteren tegen de voortdurende vervolging van de spirituele praktijk door de Chinese Communistische Partij in China, op 13 mei 2021. (Larry Dai/De Epoch Times)

Duizenden Falun Gong beoefenaars marcheren door Manhattan om hoop en veerkracht te tonen

NEW YORK – Niets springt zo in het oog als zonnige, gouden tinten die de Big Apple opfleuren.

Op 13 mei, ter gelegenheid van Wereld Falun Dafa Dag en de 29e verjaardag van de introductie van de spirituele discipline Falun Gong bij het publiek, marcheerden 2.500 beoefenaars in heldere gele shirts door Manhattan, een zeldzaam schouwspel sinds de pandemie begin vorig jaar toesloeg.

“Het is als een gouden draak die door het hart van New York slingert”, zei Michael Fitzgerald, een Falun Gong beoefenaar die vanuit Katharine Hepburn Garden naar de optocht zat te kijken.

Voor de deelnemers, onder wie een groot aantal overlevenden van een bloedige onderdrukking onder communistisch China, was de bijeenkomst een gelegenheid om tientallen jaren van volharding te vieren en om de internationale samenleving op te roepen tot meer bewustzijn. Opkomen voor de overtuigingen die hen in leven hebben gehouden, zeiden zij, is niet alleen van cruciaal belang voor hun geloof, maar voor de mensheid als geheel.

“Alleen bij het verdedigen van moraliteit en menselijkheid zullen mensen hoop hebben… en zal onze samenleving stabiliseren”, zei Li Meifang, een beoefenaar die oorspronkelijk uit China komt. Li’s naam betekent geur van pruimenbloesem, een bloem die in de Chinese cultuur van oudsher wordt geassocieerd met veerkracht in het licht van tegenspoed.

Beoefenaars van de spirituele discipline Falun Gong houden een optocht in New York om Wereld Falun Dafa Dag te vieren en om te protesteren tegen de voortdurende vervolging door de Chinese Communistische Partij in China, op 13 mei 2021. (Larry Dai/The Epoch Times)

Falun Gong, een meditatiediscipline die in 1992 voor het eerst in Noord-China werd geïntroduceerd, is gebaseerd op drie kernprincipes – waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid – samen met een reeks langzame oefeningen die bedoeld zijn om zowel de geestelijke als de lichamelijke gezondheid te bevorderen.

In 1999 beoefenden ongeveer 70 tot 100 miljoen mensen deze praktijk, toen het atheïstische Chinese regime deze immense populariteit als een bedreiging voor zijn heerschappij begon te zien. Vanaf juli van dat jaar werden miljoenen beoefenaars in gevangenissen of andere detentiefaciliteiten opgesloten, waar zij martelingen en slavenarbeid moesten ondergaan omdat zij in hun geloof volhardden. Ontelbare mensen zijn het slachtoffer geworden van door de staat georganiseerde orgaanoogst.

Beoefenaars van de spirituele discipline Falun Gong houden een optocht in New York om Wereld Falun Dafa Dag te vieren en om te protesteren tegen de voortdurende vervolging door de Chinese Communistische Partij in China, op 13 mei 2021. (Larry Dai/The Epoch Times)

‘Ze hebben van alles geprobeerd’

“Ze wilden ons ‘transformeren’. Transformeren naar wat?” zei Li, verwijzend naar een tactiek van het regime genaamd “transformatie door onderwijs“, waarbij gedetineerden worden gemarteld en gedwongen om propagandavideo’s te bekijken. De gedetineerden worden vervolgens gedwongen zogenaamde “boetedoeningsverklaringen” te schrijven waarin ze beloven nooit meer Falun Gong te beoefenen.

“Als we ons afkeren van waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid, ons afkeren van menselijkheid, ons afkeren van wat oprecht is, dan zouden we verdorven raken. Dat is volstrekt onaanvaardbaar.”

Omstanders kijken naar een optocht van beoefenaars van de spirituele discipline Falun Gong in New York op 13 mei 2020. (Chung I Ho/The Epoch Times)

Tranen lopen over haar wangen als zij terugdenkt aan de slopende jaren van vervolging.

“Vergiftigende drugs, gevangenissen, handboeien, ketenen, ze hebben het allemaal gebruikt om ons te proberen te transformeren”, zei ze.

Li, nu 71 jaar oud, bracht het grootste deel van de 15 jaar in China door in gevangenschap of ondergedoken, tot ze in 2014 naar New York vluchtte. Ze werd minstens twaalf keer gearresteerd.

In een werkkamp kreeg ze van bewakers onder dwang twee bekers met een onbekende vloeistof toegediend, waardoor ze zich nergens meer van bewust was.

“Als ik mensen zag, kon ik alleen maar stom glimlachen”, zei ze. Ooit leerde ze het voorwoord van “Zhuan Falun”, de belangrijkste leer van de praktijk, uit het hoofd. Maar na de drugs kon ze zich slechts de eerste twee zinnen herinneren, zei ze.

“Mijn huis werd zo leeggeroofd dat er alleen nog een paar banken stonden.”

Om de onophoudelijke bedreigingen van de politie te ontlopen, verliet Li later haar geboortestad Chenzhou in de provincie Hunan. In een poging haar op te sporen, sloten de communistische autoriteiten haar zoon en dochter op, die toen respectievelijk op de basisschool en de middelbare school zaten. De kinderen werden een dag lang in het detentiecentrum vastgehouden, zonder voedsel of water, terwijl de autoriteiten druk op hen uitoefenden om de verblijfplaats van hun moeder te achterhalen. Ze werden om 2 uur ‘s nachts vrijgelaten.

Toen de dochter van Li een keer op straat liep, werd ze meerdere gestoken door iemand van wie Li dacht dat het een communistische agent was. De dokter telde minstens 13 wonden. Bij één ervan, tussen haar duim en wijsvinger, was ze zo diep gestoken dat het bot eruit stak.

Maar ondanks alle donkere herinneringen, hielden Li en haar kinderen vol. Op een bepaald moment toen Li in hechtenis zat, haalden de bewakers haar kinderen en vertelden haar dat ze van school gestuurd konden worden als ze weigerde te “transformeren.”

Ze herinnerde zich dat ze tegen haar kinderen zei: “Wees niet bang, ongeacht de dreigementen van de bewakers. Na de duisternis zal uiteindelijk de dageraad aanbreken”, vlak voordat de politie hen uit elkaar haalde.

Beoefenaars van de spirituele discipline Falun Gong houden een optocht in New York City op 13 mei 2021. (Chung I Ho/The Epoch Times)

Kleuren van hoop

Hoewel sommige van de door de deelnemers meegedragen spandoeken afbeeldingen van wrede martelingen toonden, straalden de heldere gele en blauwe kleuren van de parade een boodschap van hoop uit.

Zowel geel als blauw komen veel voor in de traditionele Chinese cultuur. In de ogen van Fitzgerald heeft goudgeel de betekenis van de lente en wedergeboorte. Blauw doet denken aan vrede, zoals bij rustig water.

“Voor mensen in de stad die zich hopeloos voelen, die het gevoel hebben niet te weten wat ze moeten doen vanwege de pandemie… is dit een kans voor velen waar ze op hebben gewacht, om te weten dat er hoop is”, zei Fitzgerald.

Afgelopen augustus verhuisden Fitzgerald en zijn vrouw Katie naar New York met hun vier kinderen, in de leeftijd van 2 tot 8 jaar, nadat Michael daar een baan had gekregen. Katie is ook een beoefenaar van Falun Gong en ze hadden de outfits van het hele gezin op de twee kleuren afgestemd om de gelegenheid te markeren.

Katie, die haar kinderen volledig thuisonderwijs geeft, gelooft dat de leringen van de praktijk harmonie in haar gezin heeft gebracht en haar wijsheid geeft om conflicten tussen de kinderen op te lossen.

Ze zei dat ze nu een heel ander mens is dan 11 jaar geleden, voordat ze begon te oefenen. Wat ze sindsdien heeft verworven is niet alleen gemoedsrust, gezondheid en welzijn, zei ze.

“We hebben het druk, maar elk moment van de dag is doelgericht”, zei ze. “We voelen ons heel rijk, heel gelukkig.” Ze lacht terwijl ze zachtjes door het haar van het jongste meisje streelt, dat op haar schoot zit.

Haar man onderbreekt haar om te wijzen op vier of vijf mensen in gele of blauwe jassen die na de optocht zijn achtergebleven, en rustig vuilnis opvegen in plastic zakken die ze in hun handen hebben.

“Is dat niet ongelooflijk? Welke andere groepen doen dat?” zei hij.

Beoefenaars van de spirituele discipline Falun Gong houden een optocht in New York City op 13 mei 2021. (Chung I Ho/The Epoch Times)
Beoefenaars van de spirituele discipline Falun Gong houden een optocht in New York City op 13 mei 2021. (Chung I Ho/The Epoch Times)
Beoefenaars van de spirituele discipline Falun Gong houden een optocht in New York City op 13 mei 2021. (Larry Dai/De Epoch Times)
Beoefenaars van de spirituele discipline Falun Gong houden een parade in New York City op 13 mei 2021. (Larry Dai/The Epoch Times)
Omstanders kijken naar een optocht van beoefenaars van de spirituele discipline Falun Gong in New York op 13 mei 2021. (Chung I Ho/The Epoch Times)
Beoefenaars van de spirituele discipline Falun Gong houden een optocht in New York City op 13 mei 2021. (Larry Dai/The Epoch Times)
Politieagenten lezen over Falun Dafa tijdens een optocht van beoefenaars van de spirituele discipline Falun Gong in New York op 13 mei 2020. (Chung I Ho/The Epoch Times)
Beoefenaars van de spirituele discipline Falun Gong houden een optocht in New York City op 13 mei 2021. (Larry Dai/The Epoch Times)
Omstanders kijken naar een optocht van beoefenaars van de spirituele discipline Falun Gong in New York op 13 mei 2021. (Chung I Ho/The Epoch Times)
Beoefenaars van de spirituele discipline Falun Gong houden een optocht in New York City op 13 mei 2021. (Larry Dai/The Epoch Times)

Origineel gepubliceerd door The Epoch Times (13 mei 2021): Thousands of Falun Gong Practitioners March Across Manhattan to Showcase Hope and Resilience

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.