Sunday, 19 May 2024
Falun Gong beoefenaars nemen deel aan een parade om de Wereld Falun Dafa Dag te vieren en roepen op tot het beëindigen van de vervolgingen door de CCP in China, in New York City op 10 mei 2024. (Samira Bouaou/De Epoch Times)

Duizenden nemen deel aan parade in New York om Wereld Falun Dafa Dag te vieren, en verwerpen communisme

De CCP is 'tegen alles wat goed is in deze wereld ... dus het heeft met ons allemaal te maken', zei een deelnemer van de parade.

NEW YORK – Op 10 mei, net na een mistige regenbui, doken duizenden mensen in blauwe en gele jassen op in het hart van de Big Apple voor een parade.

Het is een jaarlijkse traditie, met feeën die lotusbloemen vasthouden, een praalwagen met mensen in traditionele Chinese kledij, een westerse fanfare en Chinese waist drummers. Dit jaar marcheerden ze ongeveer anderhalf uur lang door de straten van Manhattan, in de pas met geluiden en melodieën geïnspireerd uit een China van lang geleden.

De parade in New York is een van de grootste ter herdenking van Wereld Falun Dafa Dag, met dit jaar naar schatting 5.000 deelnemers. Het is ook de verjaardag van de introductie van de spirituele discipline aan het publiek 32 jaar geleden.

Het is een dag die zowel vreugde als verdriet oproept.

De cultivatiepraktijk Falun Dafa, ook bekend als Falun Gong, had in de jaren ’90 naar schatting 70 tot 100 miljoen beoefenaars in China. De spirituele discipline is gebaseerd op de principes van waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid en omvat meditatie en qigong-oefeningen met langzame bewegingen.

Falun Gong wordt over de hele wereld vrij beoefend, maar wordt in China sinds 1999 zwaar vervolgd door de Chinese Communistische Partij (CCP).

Gedurende de bijna 25 jaar van brutale vervolging is een onnoemelijk aantal Falun Gong-beoefenaars gedood door marteling, slavenarbeid en gedwongen orgaanoogst. Overlevenden in China – en beoefenaars in meer dan 100 landen over de hele wereld – zeggen dat de vervolging door de CCP, die bedoeld is om beoefenaars hun geloof te laten afzweren, er niet in slaagt hun wil te breken.

Wang Huijuan, een Chinese taallerares uit New York, nam deel aan de parade. Haar schoonzus, muzieklerares Li Chunyuan, heeft wekenlang in Chinese gevangenschap doorgebracht vanwege haar geloof.

Haar vermeende overtreding was “thuis zingen”.

“Het klinkt belachelijk, toch?” vertelde mevrouw Wang aan The Epoch Times. Tijdens een huiszoeking zei de politie tegen de man van mevrouw Li: “Weet je dat ze elke dag thuis zingt? We houden haar al een hele tijd in de gaten.”

Wang Huijuan, wiens schoonzus onwettig wordt vastgehouden in China vanwege haar geloof in Falun Gong, neemt deel aan een parade om Wereld Falun Dafa Dag te vieren terwijl ze oproept tot een einde aan de vervolging van de CCP in China, in New York City op 10 mei 2024. (Samira Bouaou/De Epoch Times)

Niet dat er iets mis was met de liedjes, zei mevrouw Wang. Mevrouw Li, die een welluidende stem heeft, zingt teksten die Chinese tradities vieren, zoals het maannieuwjaar, die “mensen hoop geven”, zei mevrouw Wang.

De school van mevrouw Li degradeerde haar in 2022 tot logistiek medewerker in een poging haar te dwingen haar geloof op te geven.

“Het is echt een schande,” zei ze, eraan toevoegend dat de ideologie van de CCP het tegenovergestelde is van waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid.

“Hoe meer je ernaar streeft om een goed persoon te zijn, hoe meer ze achter je aan gaan.”

Mensen kijken toe terwijl Falun Gong-beoefenaars deelnemen aan een parade om Wereld Falun Dafa Dag te vieren terwijl ze oproepen tot een einde aan de vervolging van de CCP in China, in New York City op 10 mei 2024. (Samira Bouaou/De Epoch Times)

Ook vele anderen die deelnamen aan de parade deelden hetzelfde gevoel.

Julia Baniasadi, die in een medisch centrum werkt, begon in 1998 op haar 20e Falun Gong te beoefenen. Haar ernstige rugpijn is sindsdien verdwenen. Als moeder van drie kinderen beschreef ze hoe de waarden die de beoefening onderwijst als een anker is dat haar gezin aan de grond houdt.

Kinderen zitten tegenwoordig altijd op hun telefoon of spelen videospelletjes, zei ze.

“Ze weten niet hoe ze buiten moeten spelen. Ze weten niet hoe ze met mensen moeten omgaan,” vertelde ze aan The Epoch Times.

“Als ik mijn kinderen zie, zie ik een groot verschil. Ik heb ze opgevoed om onafhankelijk te zijn en de juiste beslissingen te nemen in het leven.”

Julia Baniasadi en haar zoon Kian nemen deel aan een parade om Wereld Falun Dafa Dag te vieren terwijl ze oproepen tot een einde aan de vervolging van de CCP in China, in New York City op 10 mei 2024. (Samira Bouaou/De Epoch Times)

Ze leert haar kinderen om “bij alles wat ze doen eerst aan anderen te denken” en “op te komen voor wat juist is”.

Dankzij deze waarden die ze haar 9-jarige zoon Kian heeft bijgebracht, kan hij op school beter omgaan met pesten, zegt ze. In plaats van te vloeken, terug te slaan of depressief te worden, blijft hij kalm en staat hij toch zijn mannetje.

“De pestkop kan je alleen pesten als je bang bent,” zei ze.

Mevrouw Baniasadi heeft deelgenomen aan verschillende demonstraties, waaronder bij de Verenigde Naties in Genève, waar ze opriep om een einde te maken aan de vervolging in China.

De voortdurende wantoestanden in China, zei ze, hebben de vrije wereld voor een keuze gesteld.

“Toen de vervolging begon, zeiden veel mensen: ‘Dit heeft niets met mij te maken, waarom zou ik me hier iets van aantrekken? Waarom kijk je niet naar ons eigen land met alle problemen die we hebben?”, zei ze.

“Maar eigenlijk is de Chinese Communistische Partij overal.”

Ze citeerde de wereldwijde campagne van Peking om het in New York gevestigde Shen Yun Performing Arts te dwarsbomen door een combinatie van diplomatieke druk, economische dwang en fysieke aanvallen. De slogan van Shen Yun is “China voor het communisme” en enkele van haar dansstukken portretteren hedendaagse mensenrechtenschendingen in China.

De CCP is “tegen alles wat goed is in deze wereld, dus eigenlijk heeft het te maken met ons allemaal in deze wereld,” zei mevrouw Baniasadi.

Falun Gong-beoefenaars nemen deel aan een parade om Wereld Falun Dafa Dag te vieren en roepen op tot het beëindigen van de vervolgingen door de CCP in China, in New York City op 10 mei 2024. (Samira Bouaou/De Epoch Times)

Ben Smith, een projectontwikkelaar, sloot zich aan bij de opvattingen van mevrouw Baniasadi.

In de afgelopen weken hebben zowel Russische als Servische autoriteiten Falun Gong-beoefenaars opgepakt en vastgezet, terwijl hun regeringen nauwere banden aanknoopten met het Chinese regime. Een Russische beoefenaar wordt momenteel twee maanden vastgehouden.
De heer Smith vindt dergelijke acties moeilijk te geloven.

“Waar houdt het op?” vroeg hij.

“[Communisten] doen alles om hun macht te behouden en ze hebben geen respect voor mensenlevens,” vertelde hij aan The Epoch Times.

“Ze willen alle andere geloven uitroeien, zodat communisme het enige is dat overblijft in de harten en hoofden van de mensen, en dat is hoe ze te werk gaan.”

Ben Smith neemt deel aan een parade om Wereld Falun Dafa Dag te vieren terwijl hij oproept tot een einde aan de vervolging van de CCP in China, in New York City op 10 mei 2024. (Samira Bouaou/De Epoch Times)

Smith zegt dat de Falun Gong-oefeningen en leringen zijn immuunsysteem hebben genezen en hem een heldere geest hebben gegeven in een stresserende baan.

“Het heeft me veranderd in een beter en gezonder mens met meer energie,” zei hij.

Hij drong er bij leiders van landen die Peking het hof willen maken op aan om “in zichzelf te zoeken en te beslissen wat goed en fout is.”

De Chinese autoriteiten mogen dan economische hefbomen hebben, “maar aan het eind van de dag komt het allemaal neer op iets groters dan dat,” zei hij.

Wat “echt geluk brengt”, zei hij, is innerlijke kracht.

Falun Gong-beoefenaars nemen deel aan een parade om Wereld Falun Dafa Dag te vieren en roepen op tot het beëindigen van de vervolgingen door de CCP in China, in New York City op 10 mei 2024. (Samira Bouaou/De Epoch Times)

Verschillende voormalige Amerikaanse functionarissen op het gebied van vrijheid van geloof hebben de veerkrachtige geest van de geloofsgroep opgemerkt bij het vieren van de verjaardag.

Katrina Lantos Swett, voormalig voorzitter van de Amerikaanse Commissie voor Internationale Religieuze Vrijheid en voorzitter van de Lantos Foundation for Human Rights and Justice, zei dat ze “helemaal versteld [staat]” van het uithoudingsvermogen van Falun Gong-beoefenaars, waarbij ze opmerkte dat de beoefenaars die ze heeft ontmoet, ondanks de vervolging “mensen zijn met een enorm karakter, kracht en veerkracht.”

“Ze leven volgens hun geloof,” zei ze tegen NTD, een zustermediakanaal van The Epoch Times.

Die veerkracht zal uiteindelijk zegevieren, zei Sam Brownback, voormalig Amerikaans ambassadeur voor internationale religieuze vrijheid.

“We hebben dit doorheen de gehele geschiedenis van de mensheid gezien: het koninkrijk van de mens onderdrukt het koninkrijk van het spirituele, het koninkrijk van God, en het koninkrijk van de mens zal nooit winnen in deze strijd,” vertelde Brownback aan NTD.

“Uiteindelijk zullen ze nooit in staat zijn om de menselijke geest te onderwerpen.”

Falun Gong-beoefenaars nemen deel aan een parade om Wereld Falun Dafa Dag te vieren terwijl ze oproepen tot een einde aan de vervolging van de CCP in China, in New York City op 10 mei 2024. (Mark Zou/De Epoch Times)
Falun Gong-beoefenaars nemen deel aan een parade om Wereld Falun Dafa Dag te vieren en roepen op tot het beëindigen van de vervolgingen door de CCP in China, in New York City op 10 mei 2024. (Samira Bouaou/De Epoch Times)
Falun Gong-beoefenaars nemen deel aan een parade om Wereld Falun Dafa Dag te vieren en roepen op tot het beëindigen van de vervolgingen door de CCP in China, in New York City op 10 mei 2024. (Samira Bouaou/De Epoch Times)
Falun Gong-beoefenaars nemen deel aan een parade om Wereld Falun Dafa Dag te vieren en roepen op tot het beëindigen van de vervolgingen door de CCP in China, in New York City op 10 mei 2024. (Mark Zou/De Epoch Times)
Falun Gong-beoefenaars nemen deel aan een parade om Wereld Falun Dafa Dag te vieren en roepen op tot het beëindigen van de vervolgingen door de CCP in China, in New York City op 10 mei 2024. (Samira Bouaou/De Epoch Times)
Voorbijgangers kijken toe terwijl Falun Gong-beoefenaars deelnemen aan een parade om Wereld Falun Dafa Dag te vieren terwijl ze oproepen tot een einde aan de vervolging van de CCP in China, in New York City op 10 mei 2024. (Samira Bouaou/De Epoch Times)
Falun Gong-beoefenaars nemen deel aan een parade om Wereld Falun Dafa Dag te vieren en roepen op tot het beëindigen van de vervolgingen door de CCP in China, in New York City op 10 mei 2024. (Samira Bouaou/De Epoch Times)
Falun Gong-beoefenaars nemen deel aan een parade om Wereld Falun Dafa Dag te vieren en roepen op tot het beëindigen van de vervolgingen door de CCP in China, in New York City op 10 mei 2024. (Mark Zou/De Epoch Times)
Falun Gong-beoefenaars nemen deel aan een parade om Wereld Falun Dafa Dag te vieren en roepen op tot het beëindigen van de vervolgingen door de CCP in China, in New York City op 10 mei 2024. (Larry Dye/De Epoch Times)
Falun Gong-beoefenaars nemen deel aan een parade om Wereld Falun Dafa Dag te vieren en roepen op tot het beëindigen van de vervolgingen door de CCP in China, in New York City op 10 mei 2024. (Samira Bouaou/De Epoch Times)
Falun Gong-beoefenaars nemen deel aan een parade om Wereld Falun Dafa Dag te vieren en roepen op tot het beëindigen van de vervolgingen door de CCP in China, in New York City op 10 mei 2024. (Samira Bouaou/De Epoch Times)
Falun Gong-beoefenaars nemen deel aan een parade om Wereld Falun Dafa Dag te vieren en roepen op tot het beëindigen van de vervolgingen door de CCP in China, in New York City op 10 mei 2024. (Samira Bouaou/De Epoch Times)
Falun Gong-beoefenaars nemen deel aan een parade om Wereld Falun Dafa Dag te vieren en roepen op tot het beëindigen van de vervolgingen door de CCP in China, in New York City op 10 mei 2024. (Mark Zou/De Epoch Times)
Falun Gong-beoefenaars nemen deel aan een parade om Wereld Falun Dafa Dag te vieren en roepen op tot het beëindigen van de vervolgingen door de CCP in China, in New York City op 10 mei 2024. (Larry Dye/De Epoch Times)
Falun Gong-beoefenaars nemen deel aan een parade om Wereld Falun Dafa Dag te vieren en roepen op tot het beëindigen van de vervolgingen door de CCP in China, in New York City op 10 mei 2024. (Samira Bouaou/De Epoch Times)
Falun Gong-beoefenaars nemen deel aan een parade om Wereld Falun Dafa Dag te vieren en roepen op tot het beëindigen van de vervolgingen door de CCP in China, in New York City op 10 mei 2024. (Samira Bouaou/De Epoch Times)
Falun Gong-beoefenaars nemen deel aan een parade om Wereld Falun Dafa Dag te vieren en roepen op tot het beëindigen van de vervolgingen door de CCP in China, in New York City op 10 mei 2024. (Larry Dye/De Epoch Times)
Falun Gong-beoefenaars nemen deel aan een parade om Wereld Falun Dafa Dag te vieren en roepen op tot het beëindigen van de vervolgingen door de CCP in China, in New York City op 10 mei 2024. (Zhang Jingyi/De Epoch Times)
Falun Gong-beoefenaars nemen deel aan een parade om Wereld Falun Dafa Dag te vieren en roepen op tot het beëindigen van de vervolgingen door de CCP in China, in New York City op 10 mei 2024. (Samira Bouaou/De Epoch Times)
Falun Gong-beoefenaars nemen deel aan een parade om Wereld Falun Dafa Dag te vieren en roepen op tot het beëindigen van de vervolgingen door de CCP in China, in New York City op 10 mei 2024. (Larry Dye/De Epoch Times)

Gepubliceerd door The Epoch Times (12 mei 2024): Thousands Join New York Parade to Celebrate World Falun Dafa Day, Reject Communism

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.