Wednesday, 17 Jul 2024
Illustratie door The Epoch Times met beeldmateriaal uit Public Domain en Shutterstock.

Het verhaal over de dwaze ezel die jaloers was op de hond van zijn baas

Er was eens een ezel wiens baas ook een hond had. De hond was de lieveling en kreeg niet alleen veel liefkozingen en vriendelijke woorden van zijn baas, maar ook lekkere hapjes van zijn bord. Elke dag rende de hond naar zijn baas, dartelde speels rond en sprong op om zijn handen en gezicht te likken.

Dit alles zag de ezel met veel ongenoegen aan. Hoewel hij goed gevoed werd, moest hij veel werk verzetten; bovendien trok de baas zich nauwelijks iets van hem aan.

Nu kreeg de jaloerse ezel het in zijn domme kop dat het enige wat hij hoefde te doen om de gunst van zijn baas te winnen, was zich te gedragen als de hond. Dus op een dag verliet hij zijn stal en stormde gretig het huis binnen.

“De ezel en de hond,” geïllustreerd door Milo Winter, uit “De Aesop voor kinderen,” 1919. (PD-US)

Toen hij zag dat zijn baas aan de eettafel zat, schopte hij zijn hakken omhoog en met een luid gebalk huppelde hij duizelingwekkend rond de tafel, terwijl hij de tafel overhoop haalde. Toen plantte hij zijn voorpoten op de knieën van zijn baas en stak zijn tong uit om het gezicht van zijn baas te likken, zoals hij de hond had zien doen. Maar zijn gewicht gooide de stoel omver, en de ezel en de man rolden samen over de stapel gebroken borden van de tafel.

De baas was enorm geschrokken door het vreemde gedrag van de ezel en riep om hulp, wat al snel de aandacht van de bedienden trok. Toen ze zagen in welk gevaar de baas verkeerde door het onhandige dier, gingen ze op de ezel af en dreven hem met trappen en slagen terug naar de stal. Daar lieten ze hem achter om te treuren over de dwaasheid die hem niets dan een pak slaag had opgeleverd.

Probeer niet in de gunst te komen door te handelen op een manier die in strijd is met je eigen aard en karakter.

Deze fabel is overgenomen uit het Project Gutenberg eBook van “The Aesop for Children” (1919).

 Aesop (ca. 620-564 v. Chr.) was een Griekse verhalenverteller aan wie een aantal fabels wordt toegeschreven die nu gezamenlijk bekend staan als de “Fabels van Aesop”. Zijn verhalen met morele waarde hebben onze cultuur en beschaving lang beïnvloed. Ze hebben niet alleen bijgedragen aan de opvoeding en morele karaktervorming van kinderen, maar met hun universele aantrekkingskracht hebben ze ook bijgedragen aan de zelfreflectie van volwassenen die ervoor hebben gekozen om de deugden te omarmen of de waarschuwingen in zich op te nemen.

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (25 januari 2024): A Foolish Ass Jealous of His Master’s Dog Thinks of a Plan to Take Its Place—Learns a Life Lesson

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.