Sunday, 16 Jun 2024
Het bijwonen van gemeenschapsevenementen of -lessen kan onze sociale horizon verbreden. (Biba Kayewich)

Een geschenk van de zomer

Er is geen betere tijd dan het heden om nieuwe vrienden te maken

Als je wel eens op vakantie bent geweest aan de kust, dan weet je waarschijnlijk al hoe het er gewoonlijk aan toe gaat.

Net na zonsopgang verschijnen wandelaars en joggers op het strand, soms alleen, soms met een paar metgezellen. Naarmate de ochtend vordert, komen volwassenen en kinderen uit hun gehuurde huizen met luifels en parasols, stoelen en handdoeken, en frigoboxen met hapjes en drankjes, en ze zetten hun kamp op. De jongere kinderen bouwen zandkastelen of spetteren aan de kant van het water, de oudere kinderen gooien met voetballen en frisbees of duiken als bruinvissen in de golven, en de volwassenen zitten meestal in de schaduw van hun schuilplaatsen, waar ze een dutje doen of samen kletsen.

In de schemering keert de exodus van de ochtend om en in de zon gebronsde families en vrienden keren terug naar hun huizen voor het avondeten en meer gepraat.

Antropologen, psychologen en andere waarnemers categoriseren dergelijke interacties soms als “het vergaren van sociaal kapitaal”, wat gewoon een mooie manier is om de waarde van positieve uitwisselingen tussen mensen te beschrijven. Hoe frivool deze uren die samen worden doorgebracht ook lijken, deze gedeelde tijd van spelen en praten versterkt de banden tussen mensen.

Een tijd voor oude en nieuwe vrienden

Bezoek ditzelfde strand in februari en de enige mensen die je op het zand zult aantreffen zijn een paar vissers die hun lijn uitwerpen in de branding.

De seizoenen beïnvloeden onze relatie met anderen. In de herfst komt het leven voor velen van ons opnieuw in een stroomversnelling. Kinderen gaan weer naar school, waardoor de agenda’s van ouders drastisch veranderen. De winter betekent voor een groot deel van het land opsluiting in een kamer; alleen de meest geharde chef-kok stookt in januari een barbecue in de achtertuin in Minnesota of Maine. De lente brengt bloesems en vogelgezang, maar het weer is nog steeds wisselvallig – de ene dag zwoel en de volgende dag bitter koud.

Maar de zomer, zelfs de zinderende middagen van augustus, is die tijd van het jaar waarin meer van ons naar buiten gaan, waarin het levenstempo een beetje vertraagt en meer ontspannen wordt. Het seizoen zelf staat synoniem voor het woord vakantie.

En dus, of we nu op het strand zijn of in onze eigen buurt, de zomer biedt ons de beste mogelijkheden om ons sociaal kapitaal te vergaren.

Tijd voor een feestje

In “23 budgetvriendelijke zomerfeestideeën” geeft Nicole Steriovski lezers een aantal goede suggesties om vrienden en buren samen te brengen en plezier te maken. Ze raadt evenementen aan zoals hotdog- of tapasbars, tacobuffetten, watermeloen- of ijscoupes en BYOB wijn- en kaasfeesten. Als je in een appartement zonder tuin woont, stelt ze voor om vrienden te verzamelen voor een picknick in een nabijgelegen park. Een brunch met fruit, croissants, kaas, yoghurt en andere verse, smakelijke hapjes kan ook een schot in de roos zijn.

In een ander online artikel beveelt Sarah Martens veel van deze ideeën aan, maar ze voegt er ook een “Summer Shrimp Boil” en een “Seaside Escape” aan toe, waarover ze schrijft: “Westkust, Oostkust of geen kust – iedereen kan genieten van een zomers feest geïnspireerd op de zee met ons smakelijke menu en een paar tropische accenten.”

De sleutel tot deze bijeenkomsten is het eenvoudig houden. Het is de bedoeling dat jij als gastheer deel hebt aan de gesprekken en het gelach, niet dat je je druk maakt over het menu of de tafelschikking. Een ijscoupe is bijvoorbeeld een geweldig middel voor een ontspannen, plezierige avond.

Soms raken we zo verstrikt in onze routines dat we vergeten te genieten van het gezelschap van anderen, zelfs in de zomer. Sommige mensen zijn ook huiverig om collega’s of zelfs vrienden bij hen thuis uit te nodigen voor wat gezelligheid. Begin klein, als dat helpt, en blijf eenvoudig, maar geef deze zomerfeesten een kans. Je zult verbaasd zijn over de geschenken die zo’n bijeenkomst kan brengen.

Eenzame harten

Veel Amerikanen beweren dat ze een ongelukkig geïsoleerd leven leiden. Ze willen vrienden, maar ze weten niet hoe of waar ze mensen kunnen ontmoeten en kennis kunnen maken. De zomer biedt weer eens ideale omstandigheden om dat te doorbreken.

In een artikel over vrienden maken in de zomer geeft Paul Sanders een aantal wijze suggesties. Hij begint met een eenzame lezer te waarschuwen om zijn verwachtingen te temperen en te beseffen dat het opbouwen van vriendschappen een investering van geduld en inspanning vergt. Hij raadt aan om een “wekelijks sociaal uurtje” op je kalender te zetten, een specifiek tijdstip te reserveren om samen te komen met oude vrienden of naar plaatsen te gaan om nieuwe vrienden te zoeken. Dit kan inhouden dat je evenementen in de gemeenschap bijwoont, zoals beurzen of een boerenmarkt op zaterdagochtend, of dat je meedoet aan een zomercursus in iets interessants zoals yoga of kunst.

Hier zijn enkele dingen die ik zou toevoegen aan de lijst van Mr. Sanders.

Ten eerste, leg je telefoons en beeldschermpjes weg. Als je naar een sportbar of een café gaat op zoek naar wat gezelschap, probeer dan te voorkomen dat je je mobiele telefoon tevoorschijn haalt zodra je gaat zitten. Verken de plek een beetje, ga een luchtig gesprek aan met de barista of barman en kijk naar de mensen die komen en gaan. Als het een plek lijkt die bij je past, ga er dan een paar keer langs tot je je er op je gemak voelt.

Het tweede punt ligt waarschijnlijk voor de hand. Als we fysiek in vorm willen komen, zo vertelt de conventionele wijsheid ons, is het eerste wat we moeten doen het huis uit gaan en beginnen met te wandelen. Hetzelfde geldt als we contact willen maken met andere mensen. We beginnen met het verlaten van ons huis of appartement en gaan naar plaatsen waar we in de buurt van andere mensen zijn. Dit lijkt een no-brainer, maar toch is het gemakkelijk om vast te komen zitten in een sleur waarin we elke avond alleen thuis doorbrengen.

Om vervolgens anderen te leren kennen, moeten we met hen praten, vragen stellen en aanwezig zijn. Mr. Sanders geeft een aantal nuttige links in zijn artikel over de kunst van het praten. Een praatje maken is niet voor iedereen vanzelfsprekend, maar als we deze verlegenheid overwinnen, kunnen de resultaten ons verrassen.

Neem tot slot een zomerse houding met je mee. De zomer is ongedwongen, ontspannen en gericht op plezier maken. Vermijd het om deze zoektocht te doen met tandengeknars en een gezicht van steen. Probeer het in plaats daarvan als een avontuur te zien. Lach om jezelf als je mislukt. Sta dan terug op en doe nog een poging.

We hebben elkaar nodig

“Zelfs betekenisvolle gesprekken van vijf minuten met andere mensen geven ons niet alleen brandstof op het moment zelf, maar bouwen ook een reserve aan sociaal kapitaal op zodat we in moeilijke tijden die bankrekening kunnen aanspreken,” schreef schrijfster en positief psychologe Michelle Gielan.

Half juni verbleven mijn zoon en zijn gezin een week in het kleine huis dat ze bezitten aan een strand in North Carolina. Ze waren op bezoek bij andere familieleden, een kilometer verderop, toen zijn vrouw een sms’je ontving van het bedrijf dat het huis beheert: “Uw huis staat in brand. De brandweer is ter plaatse.”

Ze renden terug en ontdekten dat hun droger vlam had gevat. Een buurman, een toevallige kennis, had rook uit de ventilator zien komen, klopte op hun deur en belde 911 toen ze geen antwoord kregen. De brandweer kwam snel ter plaatse, haalde de hond uit het huis, liet hem achter bij een andere buur die mijn zoon en de hond kende en bluste het vuur snel zonder al te veel schade aan het huis.

Dankzij die sneldenkende buurman, de snelle reactie van de brandweer en de hulp van de buren aan de overkant van de straat, werd wat een grote ramp had kunnen worden, slechts een ongemak.

De beroemde Aristoteles schreef, “De mens is van nature een sociaal dier. Het is niet de bedoeling dat we een eenzaam leven leiden, ellendig en geïsoleerd van elkaar. Met de verleidingen van het buitenleven en de meer ontspannen benadering van het leven die door dit seizoen wordt geïnspireerd, is de zomer een geweldige tijd om terug te denken aan de uitspraak van die Griekse filosoof en om onze relaties met anderen in onze gemeenschap uit te breiden en te verdiepen.

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (11 juli 2023): A Gift of Summertime. There’s no better time than the present for making new friends

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.