Sunday, 19 May 2024
Falun Gong beoefenaars houden een kaarslichtwake voor het Chinese consulaat ter gelegenheid van 23 jaar vervolging door de Chinese Communistische Partij in Los Angeles op 18 juli 2022. (Debora Cheng/The Epoch Times)

Een gezin van drie in China sterft één voor één door vervolging

Zhang Jiuhai, een inwoner van Peking, stierf begin 2023, ongeveer anderhalf jaar nadat hij was vrijgelaten uit een gevangenisstraf van vier jaar voor het beoefenen van Falun Gong.

Nadat Zhang in mei 2021 uit de gevangenis was vrijgelaten, kampte hij met een slechte gezondheid als gevolg van de langdurige martelingen die hij tijdens zijn gevangenschap had ondergaan, aldus een rapport van Minghui.org. Minghui is een in de VS gevestigd online platform dat rapporteert over de vervolging van Falun Gong door de CCP in China. Hij was 56.

Toen hij in 2000 voor het eerst werd gearresteerd wegens het beoefenen van Falun Gong, was hij pas 33 jaar oud.

Zhang werd vooroverleden door zijn beide ouders. Nadat de Chinese Communistische Partij (CCP) in 1999 Falun Gong begon te vervolgen, werden de drie volgens het rapport herhaaldelijk gearresteerd.

Een brutale vervolging

Falun Gong is een beoefening van lichaam en geest gebaseerd op universele principes van waarheid, mededogen en tolerantie. Sinds de invoering ervan in 1992 heeft de cultivatiepraktijk wereldwijd aan meer dan honderd miljoen beoefenaars voordeel gebracht.

Falun Gong-gelovigen zijn echter onderworpen aan ernstige vervolging door het regime.

Op 20 juli 1999 begon de voormalige CCP-leider Jiang Zemin met de vervolging van Falun Gong toen het aantal beoefenaars groter was geworden dan de CCP, hoewel de mensen in heel China het enthousiast omarmden.

Na meer dan twee decennia van brutale vervolging is een onbekend aantal beoefenaars tot de dood toe vervolgd.

Marteling met een elektrische stok. (Illustratie door Minghui.org)

Arrestaties en martelingen

Vóór de vierjarige opsluiting had Zhang volgens het rapport vier keer in werkkampen vastgezeten voor in totaal zeven jaar.

Meer dan 20 jaar lang werden Zhang en zijn ouders op brutale wijze vervolgd. Hun huis werd geplunderd en hun persoonlijke bezittingen werden gestolen. Ze werden geslagen.

In 2002 werd Zhang veroordeeld tot twee jaar dwangarbeid. Op een gegeven moment werd hij 40 dagen vastgebonden. Hij ging in hongerstaking en de bewakers verlengden dat met 32 dagen, aldus het rapport.

De bewakers ontvangen prijzen als zij erin slagen een Falun Gong beoefenaar van zijn geloof af te brengen. Soms bieden zij gevangenen strafvermindering aan als zij beoefenaars in de gaten houden of slaan.

In 2003 werd Zhang volgens het rapport ondergebracht in een speciale afdeling voor Falun Gong beoefenaars die weigerden hun geloof af te zweren. Daar werd hij onderworpen aan intensieve martelingen. Het doel was hem te dwingen Falun Gong af te zweren en het communisme te volgen.

In de speciale afdeling werd hem slaap onthouden en mocht hij geen water drinken. Volgens Minghui kreeg hij als maaltijd de helft van een gestoomd broodje en twee augurken.

Zhang werd beperkt tot het zitten op een kleine stoel. Hij werd geslagen als hij ook maar een beetje bewoog. Vier ribben werden gebroken en zijn rechter jukbeen werd gebroken. Toen hij weigerde Falun Gong af te zweren, werd de zittijd verlengd tot 20 uur per dag, aldus het rapport.

Zittend op een kleine stoel. Een afbeelding van de martelmethode in de Chinese gevangenis.

In 2008 werd Zhang opnieuw gearresteerd en voor twee jaar opgesloten in een ander werkkamp.

Op 29 maart 2012 arresteerde de politie hem opnieuw toen hij in een bus informatie verspreidde over Falun Gong en de vervolging door de CCP. Hij werd veroordeeld tot twee jaar dwangarbeid in het Xin’an Forced Labor Camp, waar hij onder dwang onbekende drugs kreeg toegediend, aldus het rapport.

Zhang werd op 8 mei 2017 opnieuw gearresteerd, aldus het rapport. De politie had hem aangehouden toen hij naar buiten ging. Ze plunderden zijn huis en namen zijn laptop, printer en Falun Gong boeken in beslag.

Zhangs moeder overleed op 6 november 2014, aldus het Minghui-rapport.

Na Zhangs laatste arrestatie in mei 2017 viel zijn vader en brak een heup. Hij was niet in staat om voor zichzelf te zorgen. Ondertussen werden Zhangs verzoeken om vrijgelaten te worden om voor zijn vader te zorgen afgewezen.

De bejaarde man stierf zeven maanden later thuis, aldus het rapport.

Gepubliceerd door The Epoch Times (8 maart 2023): A Family of Three in China Die From Persecution One After Another

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.