Wednesday, 17 Jul 2024
Gepensioneerd luchtmachtbrigadier-generaal Robert Spalding in Washington op 29 mei 2019. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

‘Een grote uitdaging voor de vrije wereld’: Voormalige Amerikaanse generaal reageert op derde termijn Chinese leider

Met het behalen van een niet eerder vertoonde derde termijn laat de Chinese leider Xi Jinping de wereld zijn visie op China zien: een visie die agressiever is en niet strookt met de waarden van de vrije wereld, aldus de gepensioneerde luchtmachtbrigadier Robert Spalding.

“China zal veel agressiever worden, zowel militair als met betrekking tot het buitenlands beleid, en ik denk dat dit een grote uitdaging zal zijn voor de vrije wereld,” vertelde Spalding, die diende als senior directeur voor strategische planning bij de Nationale Veiligheidsraad onder de regering Trump, aan Newsmakers, een coproductie van The Epoch Times en NTD.

Een duidelijk voorbeeld van een machtsspel in de ogen van Spalding was de verwijdering van Xi’s directe voorganger Hu Jintao tijdens het Nationale Volkscongres in het weekend uit de conferentiezaal, terwijl Xi de belangrijkste leiderschapsposities vulde met loyalisten.

De Chinese president Xi Jinping (L) kijkt toe hoe voormalig president Hu Jintao wordt geholpen om de slotzitting van het 20e Nationale Congres van de Communistische Partij van China vroegtijdig te verlaten, in de Grote Hal van het Volk in Peking, op 22 oktober 2022. (Kevin Frayer/Getty Images)

Hu, die in december 80 jaar wordt, werd ondanks zijn zichtbare ontsteltenis vanaf de eerste rij naar buiten begeleid voor het oog van de meer dan 2000 aanwezigen. Op een gegeven moment probeerde een medewerker hem van zijn stoel te tillen.

Voor Spalding riep die scène herinneringen op aan de reis van Barack Obama in 2016 naar China voor de top van de Groep van 20, waar de voormalige president de typische rode loper-ontvangst werd geweigerd en in plaats daarvan werd gedwongen om bij aankomst via de achterkant van zijn plaats te gaan.

Amerikaanse ambtenaren hebben toen volgehouden dat “het gewoon logistiek was,” maar dergelijke verklaringen “belemmeren gewoon een begrip van wat de Chinese Communistische Partij zou doen,” zei hij.

Toenmalig president Barack Obama arriveert met Air Force One voor de G20 State Leaders Hangzhou Summit in 2016 op de Hangzhou Xiaoshan International Airport in Hangzhou, op 3 september 2016. (Etienne Oliveau/Getty Images)

“Wat betreft de draaiboeken van deze gebeurtenissen, ze zijn zeer gedetailleerd. Elke beweging is bekend,” zei hij.

In het geval van Obama “wilde Peking hem in verlegenheid brengen”, en in het geval van Hu, door een begeleider hem fysiek op te laten tillen en weg te leiden, was het tonen van politieke spierballen onmiskenbaar, aldus Spalding.

“Dat was de boodschap dat Xi de leiding heeft, en dat hij geen meningsverschillen met zijn beleid duldt.”

Toch ziet Spalding een positieve kant aan Xi’s machtsuitbreiding. “Het goede nieuws is dat we heel duidelijk kunnen zien wat voor natie China zal worden,” zei hij. “Het wordt totalitair. Het zal niet marktgericht zijn.”

Dit zou volgens Spalding een verandering teweeg kunnen brengen in het bedrijfsleven, dat zich hard heeft verzet tegen een hardere houding tegenover China.

“Nu het bedrijfsleven begrijpt dat er in China geen geld meer te verdienen valt, zul je ergens anders heen moeten” – en dat betekent vrije samenlevingen zoals Amerika, zei hij.

En Spalding gelooft dat de wederopbouw van economische macht een prioriteit moet zijn voor Amerika.

“Dat is wat ons op de lange termijn zal helpen in deze koude oorlog met China.”

Gepubliceerd door The Epoch Times (28 oktober 2022): ‘A Big Challenge for the Free World’: Former US General Responds to Chinese Leader’s Third Term

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.