Thursday, 20 Jun 2024
Ouders die hun kinderen verhalen vertellen van mannen en vrouwen die tegen grote verwachtingen in zegevierden, helpen om moed, lef en deugdzaamheid te bevorderen. (Biba Kayewich)

Een naderende storm? Bereid je voor op 2024

Om voorbereid te zijn op alle klappen die 2024 ons kan toebrengen, moeten we onze geest wat harder maken.

Nu we het nieuwe jaar ingaan, zijn er steeds meer commentatoren die rode vlaggen uitdelen in plaats van welkomstmatten.

Een typisch voorbeeld van deze columns, hoewel ze inzichtelijker zijn dan de meeste, is Jeffrey Tucker’s “Apocalyps in the Air“. Hij wijst op de verschrikkelijke mogelijkheden voor 2024 die vandaag de dag in “privékringen” worden besproken, waaronder klimaat- en terrorisme lockdowns, hulpbronnen die worden uitgeput door illegale migranten en rellen in verband met de komende verkiezingen. Hij beschrijft de enorme schade die al is aangericht aan het vertrouwen dat we ooit in onze instellingen stelden – de overheid, scholen, bedrijfsmedia en de wet. De heer Tucker schrijft vervolgens:

“We geloven niet meer in wat was en er hangt een alomtegenwoordige angst in de lucht over wat het is om te zijn. Wat het nog erger maakt, is dat er ook een groeiend gevoel is dat we er hoe dan ook niets aan kunnen doen. Natuurlijk kunnen we stemmen, maar het is niet langer duidelijk of dat iets uitmaakt. Voor de rest zijn er weinig of geen mechanismen om het heft in eigen handen te nemen en dit schip dat we ooit beschaving noemden te repareren.”

Misschien hard, maar de heer Tucker heeft gelijk. Wij, als individuen, hebben inderdaad niet de middelen om de koers van dit schip waarop we allemaal varen te corrigeren of, erger nog, om het helemaal van de ondergang te redden. Maar hier is een beetje goed nieuws. Dit staatsschip heeft een overvloed aan reddingsboten aan boord en de kapiteins van deze kleinere vaartuigen zijn overal. Als je een van deze potentiële schippers wilt ontmoeten, stop dan hier met lezen en ga naar de dichtstbijzijnde spiegel in je huis.

Over het hoofd geziene benodigdheden

In het geval van een natuurramp of een door de mens veroorzaakte catastrofe vullen hardcore preppers hun kelders met voorraden voedsel, medicijnen, munitie en andere goederen die ze essentieel achten. Hoewel de meesten van ons niet zo ver gaan, moeten we op z’n minst een aantal basisbenodigdheden bij de hand houden om een kortstondige crisis te doorstaan. Advies over het samenstellen van een noodpakket of de aanschaf ervan is gemakkelijk online te vinden.

Noodzakelijkerwijs ontbreken er echter enkele items in deze kits die net zo essentieel zijn voor ons welzijn als zaklantaarns, zakmessen en blikken soep. In de minderheid door een Frans leger en op de rand van de strijd, verklaart Shakespeare’s Henry V: “Alle dingen zijn klaar als onze geest zo is”. Zoals alle goede bevelhebbers begrijpt de koning het vitale belang van moreel voor de overwinning, een goed dat je niet zult vinden in een overlevingspakket.

Hoe staat het met ons moreel en onze innerlijke standvastigheid? Als 2024 de rampspoed brengt waar zoveel waarnemers zich vandaag zorgen over maken, zullen we dan in ons hart en in onze geest klaar zijn om die uitdagingen aan te gaan?

Ouders die hun kinderen verhalen vertellen van mannen en vrouwen die tegen grote verwachtingen in zegevierden, helpen om moed, lef en deugdzaamheid te bevorderen. (Biba Kayewich)

Esprit de Corps

Om voorbereid te zijn op wat voor stoten 2024 ons ook kan toebrengen, moeten we ons hoofd harder maken. Denk eens aan het bootcamp van het Korps Mariniers van vroeger. Die instructeurs van Parris Island waren er niet alleen op uit om hun rekruten fysiek fit te maken. Door voortdurende indoctrinatie brachten ze deze jonge mannen trots en doelgerichtheid bij. Ze wilden mariniers die bestand waren tegen de ontberingen van de strijd en de mannen die ze voortbrachten konden die hitte en nog meer aan op slagvelden als Belleau Wood, Iwo Jima en het Chosin Reservoir.

Net als die mariniers hebben we een mentaliteit nodig die ons op de been houdt en vooruit helpt als het moeilijk wordt. We hebben zelfindoctrinatie nodig, mentale en spirituele inentingen tegen wanhoop en nederlaag. Gelukkig zijn deze medicijnen binnen handbereik en hoeven ze niet voorgeschreven te worden.

Lees romans over mensen die moeilijke tijden hebben doorstaan, zoals “Jonge pioniers” van Rose Wilder Lane, en deel ze met je kinderen. Bestudeer de verhalen van mannen en vrouwen die in het verleden tegen tirannie vochten, zoals “John Adams” van David McCullough. Leer je kinderen de daden van Theodore Roosevelt, Amelia Earhart, Booker T. Washington en een van de honderden andere Amerikaanse helden. Kijk naar films waarin de helden zegevieren tegen de grote verwachtingen in. Luister naar podcasts over moed, lef en deugd.

Doe deze dingen en je voegt stenen en mortel toe aan je innerlijke fort van moed en veerkracht.

Ellende heeft gezelschap nodig

Een sneeuwstorm schakelt je stroom uit en je buurman klopt aan en nodigt je uit om te genieten van de warmte van zijn houtkachel. Een oudere vriendin maakt een zware val en jij biedt aan om boodschappen op te halen en te bezorgen tot ze weer gezond is. De overheid sluit weer scholen en stuurt kinderen naar huis om via de computer te leren. Jij en een paar vrienden verzetten zich tegen dit mandaat en openen een co-op voor jullie kinderen.

Vrij vertaald uit het Frans betekent “Sauve qui peut” “Red jezelf als je kunt”. In het Engels wordt het gebruikt om een stormloop te beschrijven, een algemene paniek, een stormloop naar veiligheid. En bij een ramp is het zeker een recept voor mislukking en ontbering.

We hebben andere mensen nodig en zij hebben ons nodig. Wees niet te trots om hulp te vragen als dat nodig is en schroom niet om hulp aan te bieden als je iemand ziet worstelen. Deze gedeelde gelegenheden versterken niet alleen onze band met anderen, ze houden ook ons eigen gevoel van menselijkheid intact.

De kracht van binnen

In de film “Chariots of Fire” spreekt de Schotse hardloper Eric Liddell, een vroom christen die ooit missionaris zou worden, een menigte toe nadat hij een race heeft gewonnen. Aan het einde van zijn korte toespraak, waarin hij het geloof vergelijkt met het rennen van een race, zegt hij: “Ik heb geen formule om de race te winnen. Iedereen loopt op een eigen manier of op zijn eigen manier. En waar komt de kracht vandaan om de race tot het einde toe te volbrengen? Van binnenuit.”

Onze eigen kracht om onze weg door problemen te vinden komt van dezelfde plek.

Samen met vrienden, familie en echte en fictieve voorbeelden zal een geloof in iets waardigs en goeds buiten onszelf cruciaal zijn als zware tijden en tegenspoed Route 2024 komen binnenstormen. Misschien zijn we net zulke gelovigen als Liddell. Misschien zijn we beoefenaars van een filosofie zoals het stoïcisme, dat tegenwoordig erg populair is. Misschien leven we volgens een code van eer en goedheid, volgelingen van klassieke deugden als voorzichtigheid, matigheid, standvastigheid en rechtvaardigheid.

Als we ons geloof en onze hoop vestigen op iets dat aanbidding verdient, zal dat vuur in ons hart ons pad verlichten.

Hier is één voorbehoud op zijn plaats, vooral met het oog op het komende verkiezingsjaar. We kunnen dit vertrouwen stellen in mensen die we kennen en liefhebben, maar we mogen nooit dezelfde mate van toewijding aan politieke kandidaten of partijen geven. Overal om ons heen zien we vandaag de dag de afschuwelijke verwoesting die wordt aangericht door ware gelovigen die van politiek hun god maken.

Aan het einde van “Apocalyps in the Air” schrijft Tucker: “Dit alles wil zeggen dat wanhoop niets bereikt, terwijl hoop ons motiveert om de ware betekenis van ons leven te vinden en te realiseren.”

Wat voor beproevingen 2024 ook mag brengen, of het nu gaat om een persoonlijk verlies of een publieke ramp, de hoop waarover de heer Tucker spreekt is – samen met geloof en naastenliefde jegens anderen – de vlam die ons pad naar de toekomst kan verlichten, hoe donker en onheilspellend het ook is.

Gepubliceerd door The Epoch Times (3 januari 2024): A Gathering Storm? Preparing Yourself for 2024

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.