Sunday, 16 Jun 2024
Het Shen Yun Symfonie Orkest. (Met dank aan Shen Yun Performing Arts)

Een nieuwe grens in klassieke muziek

Shen Yun orkest brengt 2 tradities samen

Tijdens een klassiek concert in de orkestzaal van Carnegie Hall stond een man in de rij voor mij op voor een staande ovatie en bleef daar bijna eerbiedig staan nadenken lang nadat de musici het podium voor de pauze hadden verlaten. Hij was tot tranen toe geroerd.

Toen hij mijn nieuwsgierige blik zag, zei hij: “Haydn deed er twee uur over om het verhaal van de Schepping weer te geven. Hij heeft het in 12 minuten gedaan! Bravo! Bravo.”

De concertganger verwees naar een nieuwe compositie van de artistiek directeur van het wereldberoemde Shen Yun Performing Arts, het in New York gevestigde voornaamste klassieke Chinese dansgezelschap. Het was dat seizoen in première gegaan tijdens een concert van het Shen Yun Symfonie Orkest – een zeldzame kans om het unieke Oost-West orkest en de originele composities van het gezelschap te horen zonder begeleiding van dans.

De originele muziek heeft de neiging om liefhebbers van klassieke muziek te verrassen. Het is nieuw maar tegelijkertijd tonaal traditioneel en welluidend. Er heerst een positiviteit die de luisteraar doet afvragen waar deze musici vandaan komen en hoe ze zo’n prestatie hebben kunnen leveren.

“Op dit moment zijn wij het enige orkest in de Verenigde Staten dat met succes traditionele Chinese instrumenten en originele Westerse symfonieorkest instrumenten heeft gemengd”, zei Shen Yun dirigent Milen Nachev in een video introductie.

Positieve synergie

Een orkest is een van die entiteiten waarvan het totaal veel groter is dan de som der delen.

“De muziek van Shen Yun is zeer, zeer traditioneel”, zei Liang Yu, een pipa virtuoos. De pipa, een vijfsnarige rechtopstaande luit, is een traditioneel Chinees instrument dat een kernonderdeel is van elk Shen Yun orkestensemble. De muziek is traditioneel in de zin dat de melodieën vaak oude Chinese melodieën zijn. De muziek is afkomstig van etnische volksdansen die gebaseerd zijn op de traditionele melodieën van de Yi, Tibetaanse of Mongoolse volkeren. Maar de muziek is ook traditioneel in een Westers klassieke zin, in tonaliteit en arrangement. Met twee reeksen tradities, één uit het Westen en één uit het Oosten, zou men kunnen denken dat het werk dubbel beperkend is voor een uitvoerder. Maar in werkelijkheid is het juist daardoor … dat je in staat bent om naar iets hogers te streven”, zei Liang.

Als ze zelf naar de werken luistert, voelt Liang een spirituele component in de muziek.

“Sommige toeschouwers gaven ons feedback dat ze het gevoel hadden dat de innerlijke betekenis van de muziek van Shen Yun zo diep is dat het lijkt alsof het het hele universum omvat”, zei fluitiste Lee Chia-Jung.

Het was een openbaring voor Lee. Later woonde een bevriende beroepsmusicus een concert bij en vertelde haar na afloop hoezeer hij genoot van het zuivere veld van geluid waarin hij was ondergedompeld.

“Ik vertelde hem dat we ons allemaal houden aan de principes van waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid bij het leven in de maatschappij en de omgang met mensen. Hij zei dat hij die energie uit de muziek kon voelen”, zei Lee.

Shen Yun is een gezelschap voor uitvoerende kunsten dat haar hoop heeft gevestigd op het doen herleven van de traditionele cultuur en als zodanig volgen hun eigen artiesten een traditioneel pad dat het cultiveren van vriendelijkheid en mindfulness omvat, evenals de vurige overtuiging dat kunst de kracht heeft om de mensheid te verheffen. Deze levensstijl is voor de musici evenzeer een dagelijkse praktijk als hun repetities en bijgevolg wordt ze ook gecommuniceerd via hun optredens.

“Vroeger was ik erg ongeduldig als ik muziek speelde. Ik voelde me ook gespannen als ik mijn instrument bespeelde”, zei cellist Huang I-Chen. “Maar tijdens het optreden met Shen Yun ontdekte ik dat hoe rustiger mijn hart was, hoe meer ik dingen als roem en rijkdom losliet, hoe beter ik werd in het maken van muziek.

“Ik wil het publiek graag muziek laten horen die echt mooi en traditioneel is.”

Fagottiste Gabriela Gonzalez-Briceno deelde soortgelijke gevoelens over de cultuur van Shen Yun.

“Shen Yun helpt je ook om jezelf als mens te verbeteren, om meer samen te werken, toleranter te zijn, en vriendelijker met mensen om te gaan, meer in staat om mensen te helpen”, zei ze.

“De sfeer is gewoon heel eerlijk oprecht”, zei violiste Nika Zhang.

“En dat komt er zeker uit, want als je op het podium staat, is die eenheid iets wat je niet kunt faken”, zei paukenist Brian Marple.

Het idee van deze positieve synergie heeft ook zijn wortels in de oude Chinese cultuur.

“In de Chinese cultuur zijn er veel uitspraken over muziek, zoals ‘deugdzame muziek voedt de ziel van mensen’, en het geeft mensen leiding of verbinding met de natuur”, zei Chen Ying, een dirigent van het gezelschap. “In de oudheid beschouwden de mensen de natuur als spiritueel, met haar verbinding met de hemel.

“Ik denk dat vanaf het moment dat muziek werd gecreëerd, het resoneerde met het lichaam, de hemel en de aarde.”

Het proces achter de muziek

Elk jaar produceert Shen Yun een nieuw programma van ongeveer 20 dansstukken en tijdens het proces van het choreograferen van deze stukken wordt de muziek gelijktijdig geschreven. En voordat er ook maar iets gebeurt, komen de componisten, arrangeurs, choreografen, decor- en kostuumontwerpers samen om het idee achter elk stuk te vinden. Dit dynamische proces zorgt ervoor dat elke noot, alle frasering, en de boog van de muziek precies overeenkomt met wat de artistiek directeur, de heer D.F., voor ogen heeft voor het verhaal dat op het toneel tot leven zal komen.

“In de oude Chinese tijden geloofde men ook dat de ideeën achter de muziek belangrijker waren dan wat er aan de oppervlakte te zien was”, zei Chen.

In het ene stuk kan de muziek de overweldigende grootsheid van de Tang Dynastie uitdrukken. In een ander stuk kan het een buitenaardse sereniteit zijn die een dans begeleidt die zich afspeelt in de hemelen. De muziek kan humoristisch zijn en het publiek net zo aan het lachen maken als de capriolen van de personages op het toneel, of zo hartverscheurend tragisch dat de toeschouwers tot tranen toe geroerd zijn.

“Ik geloof dat onze muziek probeert de harten van mensen te verwarmen en te verheffen. Het heeft iets te maken met ons geloof in de functie van muziek. Wat muziek bedoeld is te zijn is … iets positiefs voor mensen. Het troost hen en kalmeert hen, of het inspireert hen en moedigt hen aan”, zei Chen. “Tijdens onze symfonische concerten vertellen mensen ons zo vaak dat ze tot tranen toe geroerd zijn en wij voelen gewoon dat hun hart geraakt is. De boodschappen die we hen proberen mee te geven zijn positief, oprecht en krachtig omdat ze voortkomen uit vriendelijkheid en oprechtheid.”

De Epoch Times is een trotse sponsor van Shen Yun Performing Arts. Voor meer informatie kunt u terecht op ShenYunPerformingArts.org

 Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (24 december 2021): A New Frontier in Classical Music

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.