Wednesday, 17 Jul 2024
"De vos zonder staart", geïllustreerd door Milo Winter, uit "De Aesop voor kinderen", 1919. (PD-US)

Een rolmodel kiezen: Luister niet naar degenen die je tot hun eigen niveau willen verlagen

Een vos die in de val zat, slaagde er na veel pijnlijk getrek eindelijk in om weg te komen. Maar hij moest zijn mooie pluimstaart achterlaten.

Lange tijd bleef hij uit de buurt van de andere vossen, want hij wist goed genoeg dat ze allemaal de spot met hem zouden drijven, grappen zouden maken en achter zijn rug om zouden lachen. Maar het was moeilijk voor hem om alleen te leven en uiteindelijk bedacht hij een plan dat hem misschien uit de problemen zou helpen.

Hij riep alle vossen bijeen en zei dat hij de stam iets belangrijks te vertellen had.

“De vos zonder staart”, geïllustreerd door Milo Winter, uit “De Aesop voor kinderen”, 1919. (PD-US)

Toen ze allemaal bij elkaar waren, stond de Vos Zonder Staart op en hield een lange toespraak over de vossen die door hun staart gewond waren geraakt.

Deze was door de honden gevangen toen zijn staart in de heg verstrikt was geraakt. De andere kon niet snel genoeg rennen door het gewicht van zijn borstel. Bovendien was het bekend, zei hij, dat mannen alleen maar op vossen jagen voor hun staarten, die ze afknipten als prijs voor de jacht. Met zo’n bewijs van het gevaar en de nutteloosheid van het hebben van een staart, zei Meester Vos, zou hij elke Vos aanraden om hem af te knippen, als hij waarde hechtte aan leven en veiligheid.

Toen hij uitgesproken was, stond een oude vos op en zei glimlachend:

“Meester Vos, draait u zich even om, dan krijgt u uw antwoord.”

Toen de arme vos zonder staart zich omdraaide, ontstond er zo’n storm van hoongelach en getoeter dat hij zag hoe zinloos het was om nog langer te proberen de vossen over te halen hun staart af te staan.

Luister niet naar het advies van degene die je tot zijn eigen niveau wil verlagen.

Deze fabel is overgenomen uit The Project Gutenberg eBook of “The Aesop for Children” (1919).

Gepubliceerd door The Epoch Times (18 juli 2023): Choosing a Role Model: Do Not Listen to Those Who Seek to Lower You to Their Own Level

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.