Wednesday, 17 Apr 2024
De donkerste tijden zijn vaak de voorbode van transformerende veranderingen. (Biba Kayewich)

Een spreekwoord over hoop: ‘Het is altijd het donkerst net voor de dageraad’

Dit spreekwoord, met een begrip dat in alle talen en culturen wordt gedeeld, is bijzonder toepasselijk op de tijdsperiode die we nu meemaken.

In het leven maken we vaak moeilijke momenten mee die onze kracht en veerkracht op de proef stellen. Toch biedt het eenvoudige gezegde, dat door de eeuwen heen is herhaald, troost en een sprankje hoop: “Het is altijd het donkerst voor de dageraad.”

Deze dagen zijn er veel dingen die ons neerslachtig kunnen maken, of het nu de politiek is, de toestand in de wereld, familieproblemen of gezondheidsproblemen. Wat echter bemoedigend is aan spreekwoorden, is dat ze de tand des tijds hebben doorstaan, meestal al eeuwenlang, dus bevatten ze vaak een diepe waarheid.

Je weet nooit wanneer er hoop kan verschijnen. Dingen kunnen omslaan en mensen hebben het uiteindelijk niet voor het zeggen. Het enige wat we kunnen doen is volhouden, positief blijven en doen wat juist is. Het spreekwoord “Het is altijd het donkerst voor de dageraad” kan ons er doorheen helpen.

In het eerste artikel over spreekwoorden werd verteld dat spreekwoorden een soort uitstervende vorm van kunst zijn. Ze zijn een van de gouden draden die onze cultuur bijeenhouden en bevatten wijsheden die door de eeuwen heen zijn doorgegeven. Door erover te lezen, ze in onze spraak te verwerken en ze met de volgende generatie te delen, kunnen we helpen een deel van onze cultuur te behouden.

Waar komt het vandaan?

Het is moeilijk om de exacte oorsprong van dit spreekwoord te achterhalen. Maar de vroegst bekende verschijning van een soortgelijk concept is te vinden in de geschriften uit 1650 van de Engelse priester en historicus Thomas Fuller, die schreef: “Het is altijd het donkerst vlak voordat de dag aanbreekt.

Na verloop van tijd won de uitdrukking aan populariteit en werd algemeen erkend. Ernest Hemingway zei bijvoorbeeld: “De nacht is altijd donkerder voor de dageraad en voor wat betreft het leven is het net hetzelfde, de moeilijke tijden zullen voorbijgaan, alles zal beter worden en de zon zal helderder schijnen dan ooit.”

En, wat nog meer troost biedt, is dat het een begrip en gezegde is, dat ook in andere talen voorkomt. W.S. Walsh’s “Handy-Book of Literary Curiosities” uit 1892 geeft een paar voorbeelden hiervan:

  • “Na tegenslagen verduurd te hebben komt alles goed” (Frans)
  • “Ziek zijn is aan de vooravond van beterschap” (Italiaans)
  • “Het is op het smalste deel van het ravijn dat de vallei zich begint te openen” (Perzisch)
De donkerste tijden zijn vaak de voorbode van transformerende veranderingen. (Biba Kayewich)

Stilstaan bij het verleden

Keer op keer is de wereld getuige geweest van de kracht van veerkracht en hoop. Van oorlogen en conflicten tot perioden van sociale onrust, de donkerste momenten waren vaak de voorbode van transformerende veranderingen. Denk bijvoorbeeld aan de plotselinge val van het communisme in Europa in 1989.

De moed van individuen en gezamenlijke ontwikkelingen hebben positieve veranderingen teweeggebracht en een licht laten schijnen op het pad naar een betere toekomst. “Het is altijd het donkerst voor de dageraad” herinnert ons eraan om terug te kijken op de geschiedenis en de toewijding en kracht te erkennen van hen die ons er doorheen hebben geholpen.

De wijsheid toepassen op onze levenshouding

Hoewel we de omstandigheden waarmee we geconfronteerd worden niet altijd onder controle hebben, kunnen we wel bepalen hoe we daarop reageren. Dit spreekwoord herinnert ons eraan om optimistisch en hoopvol te zijn. Het herinnert ons eraan dat tegenslagen niet blijvend zijn en dat in de duisternis het potentieel ligt voor persoonlijke groei en transformatie.

  1. Geduld en volharding cultiveren

Wanneer we geconfronteerd worden met moeilijkheden, verlangen velen naar een snelle oplossing. Toch nodigt dit spreekwoord ons uit om geduld te hebben en te begrijpen dat een reis door de duisternis tijdelijk is. Door vol te houden met veerkracht en vastberadenheid en in de wetenschap dat er een lichtere dag aanbreekt, krijgen we een perspectief dat we kunnen toepassen op toekomstige uitdagingen.

  1. Lessen trekken uit tegenspoed

Tegenspoed brengt waardevolle lessen met zich mee, die ons kracht en aanpassingsvermogen leren. Het spreekwoord omarmen betekent erkennen dat er zelfs in moeilijke tijden kansen zijn om te groeien. Door uitdagingen te zien als kansen voor persoonlijke ontwikkeling, kunnen we er sterker uitkomen.

  1. Hoop en positiviteit omarmen

Door een positieve mindset te koesteren en ons te omringen met mensen die ons steunen, kunnen we veerkracht bevorderen en troost vinden in het geloof dat er betere dagen zullen komen. Met een positieve instelling kunnen we de beproevingen van het leven doorstaan en tegelijkertijd de negatieve effecten op lichaam en geest tot een minimum beperken.

Van tijd tot tijd hebben we allemaal te maken met perioden van duisternis die de geest op de proef stellen. Maar het spreekwoord “Het is altijd het donkerst voor de dageraad” verzekert ons dat zelfs wanneer de dingen op hun slechtst zijn, de hoop echt zal zegevieren. We zijn niet alleen op deze reis en onze harten, gedachten en daden worden geobserveerd. Laten we de hoop dus levend houden.

Tot slot een citaat van Winston Churchill uit 1941:

“Laten we niet spreken over donkere dagen; laten we liever spreken over sterkere dagen. Dit zijn geen donkere dagen; dit zijn grootse dagen – de grootste dagen die ons land ooit heeft meegemaakt; en we moeten God allemaal danken dat het ons is toegestaan, ieder van ons volgens zijn of haar rang, om een rol te spelen in het memorabel maken van deze dagen in de geschiedenis van ons ras.”

Lezers van de Epoch Times en voorstanders van de Epoch Times, mijn respect voor jullie. Jullie maken allemaal deel uit van het schrijven van geschiedenis. Deze donkere dagen zullen niet blijven duren, want “het is altijd het donkerst voor de dageraad”.

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (13 februari 2024): A Proverb of Hope: ‘It’s Always Darkest Before the Dawn’

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.