Thursday, 18 Apr 2024
Een foto-illustratie van het nieuwe Twitter-logo, op 24 juli 2023. (Dan Kitwood/Getty Images)

Elon Musk kondigt het einde van Twitter’s Bird Logo aan

Elon Musk zegt dat hij van plan is om het blauwe vogellogo van Twitter te veranderen in een “X”, in wat nog een grote verandering zou zijn voor het sociale mediaplatform dat hij vorig jaar kocht.

Musk zei dat hij de verandering al op 24 juli wereldwijd wil doorvoeren.

“Binnenkort zullen we afscheid nemen van het merk Twitter en geleidelijk aan van alle vogels,” schreef hij in een reeks berichten op zijn Twitter-account beginnend net na middernacht New Yorkse tijd op 23 juli. Musk zei dat de verandering “al lang geleden had moeten plaatsvinden”.

Musk plaatste op 23 juli een foto van zichzelf waarop hij met zijn handen een “X”-teken maakt met de boodschap: “Niet zeker welke subtiele aanwijzingen het weggaven [sic], maar ik hou van de letter X.”

Sinds Musk vorig jaar Twitter kocht voor $44 miljard, heeft het bedrijf zijn bedrijfsnaam veranderd in X Corp., wat het plan van de multimiljardair weerspiegelt om een “super app” te creëren in het Westen, verwant aan WeChat in China.

Eerder deze maand stelde Mr. Musk, die ook CEO is van Tesla, een nieuw tijdschema in voor zijn digitale stadsplein, een stap die op scherpe kritiek stuitte omdat het meer adverteerders zou wegjagen en zijn culturele invloed als trendsetter zou ondermijnen. De hogere drempel voor het bekijken van tweets maakt deel uit van een abonnementsdienst van $8 per maand die het bedrijf eerder dit jaar introduceerde in een poging om de inkomsten van Twitter te verhogen.

De inkomsten zijn sterk gedaald sinds Dhr. Musk het bedrijf overnam en ongeveer driekwart van het personeel ontsloeg om kosten te besparen en een faillissement te voorkomen. Hij zei onlangs dat Twitter te maken heeft met een “zware schuldenlast” nadat het ongeveer 50 procent van zijn adverteerders verloor.

“We hebben nog steeds een negatieve cashflow, als gevolg van ~50 procent daling in advertentie-inkomsten plus zware schuldenlast. We moeten een positieve cashflow bereiken voordat we de luxe van iets anders hebben”, schreef hij eerder deze maand op Twitter.

Concurrentie

De stap van Musk om het logo van Twitter te veranderen in een “X” komt ook omdat Meta deze maand een nieuwe app uitrolde. Threads werd gezien als een alternatief voor mensen die Twitter niet meer zien zitten.

Threads wordt aangeprezen als een op tekst gebaseerde versie van Meta’s fotodeel-app Instagram die volgens het bedrijf “een nieuwe, aparte ruimte voor realtime updates en openbare gesprekken” biedt.

Het Threads-logo wordt weergegeven op een mobiele telefoon in San Anselmo, Californië, op 5 juli 2023. (Justin Sullivan/Getty Images)

De betrokkenheid van gebruikers bij Threads is de afgelopen weken echter gekelderd, nadat het bedrijf aankondigde dat 100 miljoen gebruikers zich na ongeveer een week hadden aangemeld. In de tussentijd ontdekte het analysebedrijf Sensor Tower dat de app ongeveer 70 procent van zijn dagelijkse gebruikers heeft verloren en nog maar 13 miljoen mensen de app dagelijks gebruiken.

Threads-gebruikers spenderen gemiddeld ongeveer 4 minuten per dag op de site, terwijl Twitter-gebruikers gemiddeld ongeveer 30 minuten per dag doorbrengen, volgens het bedrijf.

“Deze vroege resultaten geven aan dat ondanks de hoopla tijdens de lancering, het nog steeds een zware klim zal zijn voor Threads om ruimte te veroveren in de sociale netwerkroutine van de meeste gebruikers,” vertelde Anthony Bartolacci, managing director bij marketing intelligence bedrijf Sensor Tower, in juni aan CNBC. “De steun van Meta en de integratie met Instagram geeft Threads waarschijnlijk een veel hogere overstroming dan andere diensten, maar het zal een overtuigender waardevoorstel nodig hebben dan simpelweg ‘Twitter, maar dan zonder Elon Musk.'”

Maar Meta CEO Mark Zuckerberg gaf onlangs een Threads post uit waarin hij zei dat het bedrijf zich eerst richt op stabilisatie voordat het zijn gebruikersbestand laat groeien.

Sinds de lancering van de app begin juli zijn er zorgen geweest over censuur. Sommige gebruikers meldden al dat het bereik van hun account werd beperkt in de dagen nadat Threads zijn debuut maakte.

“Toen Mark Zuckerberg—de eigenaar van Meta, Facebook, Threads en WhatsApp—Threads aankondigde, zei hij dat het een vrij en open platform zou worden”, schreef onderzoeksjournalist Michael Shellenberger in een bericht. “Nou, meteen waren er gebruikers die lieten zien dat ze gecensureerd waren.”

De conservatieve commentator Rogan O’Hanley, die @DC-Draino wordt genoemd op Twitter, beweerde ook dat hij was gemarkeerd voor censuur op Threads nadat hij “een keer had gepost dat hij de corrupte regering van [President Joe] Biden wilde blootleggen.”

Een screenshot gedeeld door Mr. O’Hanley bleek een waarschuwing te tonen die was toegepast op zijn Threads account voor iedereen die hem wil volgen. Het bericht luidt: “Dit account heeft herhaaldelijk onjuiste informatie geplaatst die is beoordeeld door onafhankelijke fact-checkers of in strijd was met onze Community Guidelines.”

The Associated Press heeft bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (23 juli 2023): Elon Musk Announces the End of Twitter’s Bird Logo

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.