Saturday, 20 Apr 2024
Tesla CEO Elon Musk glimlacht terwijl hij gasten toespreekt op de Offshore Northern Seas 2022 (ONS) bijeenkomst in Stavanger, Noorwegen, op 29 augustus 2022. (Carina Johansen/NTB/AFP via Getty Images)

Elon Musk koopt eindelijk Twitter, ontslaat topmanagers

Tesla CEO en ‘s werelds rijkste persoon, Elon Musk, heeft nu de leiding over social media platform Twitter. De officiële bekendmaking van de afronding van de overname wordt vrijdag voor de opening van de beurs verwacht.

Twitter zal van de New York Stock Exchange worden gehaald vanaf 28 oktober, volgens een recente aankondiging van de schrapping.

Twitter CEO Parag Agrawal en CFO Ned Segal zijn ontslagen, aldus meerdere media.

De aankoop maakt een einde aan een ongewoon bedrijfsovernamegevecht dat bijna zeven maanden lang een rollercoaster rit is geweest.

Musk deelde woensdag een video van zichzelf terwijl hij het hoofdkwartier van Twitter binnenliep met een gootsteen en tweette “laat dat even bezinken“. Hij veranderde ook zijn sociale netwerk bio in “Chief Twit.”

Voordat Musk op het hoofdkantoor in San Francisco aankwam, ontving CNN een e-mail die naar alle medewerkers was gestuurd.

“Zoals jullie binnenkort zullen zien of horen, is Elon deze week in het kantoor in SF om mensen te ontmoeten, door de gangen te lopen en om verder in te gaan op het belangrijke werk dat jullie allemaal doen. Als je in SF bent en hem ziet, doe hem dan de groeten! Voor alle anderen is dit slechts het begin van vele ontmoetingen en gesprekken met Elon, en jullie zullen vrijdag allemaal rechtstreeks van hem horen.”

Maar het feestelijke karakter na een zeven maanden durende strijd tussen de miljardair-ondernemer en het sociale mediaconcern zou wel eens voortijdig kunnen eindigen, want “hij heeft nog genoeg hard werk voor de boeg”, zegt Jason Moser, senior analist en hoofdadviseur bij The Motley Fool.

De overname zal worden herinnerd als een van de meest cruciale deals in de geschiedenis van fusies en overnames vanwege de vele publieke aandacht die het trok.

De hele beproeving begon eerder dit jaar toen werd ontdekt dat Musk een aanzienlijk belang in het bedrijf had gekocht om de grootste aandeelhouder te worden. Hij werd uitgenodigd om zitting te nemen in de raad van bestuur, wat hij uiteindelijk afwees. In plaats daarvan stelde de miljardair CEO voor om het bedrijf te kopen voor 44 miljard dollar, of 54,20 dollar per aandeel.

De door Musk geboden prijs vertegenwoordigde een premie van 38 procent ten opzichte van de slotkoers van het bedrijf op 1 april. Dit was de laatste handelssessie voordat Musk zijn aandeel van ongeveer 9 procent in het bedrijf onthulde. Sommigen hadden gedacht dat het bedrag te duur was, vooral gezien het feit dat hij nul concurrentie had.

“Mijn sterke intuïtieve gevoel is dat het hebben van een openbaar platform dat maximaal vertrouwd en breed inclusief is, uiterst belangrijk is voor de toekomst van de beschaving,” zei Musk in april op de TED2022-conferentie in Vancouver. “Ik geef helemaal niets om de economie.”

De social media outlet ging uiteindelijk akkoord met het overnamebod, maar Musk probeerde van de deal af te zien vanwege zijn zorgen over de prevalentie van bots en nepaccounts. Hij geloofde dat het aantal spambots groter was dan de 5 procent die Twitter bekendmaakte. Twitter spande een rechtszaak aan tegen Musk om hem te dwingen zijn overname goed te maken.

Eerder deze maand veranderde Musk van gedachten en bevestigde hij in een brief aan Twitter dat hij zijn oorspronkelijke aanbod zal doorzetten. De verrassende ommekeer vond plaats enkele weken voordat beide partijen voor een Delaware Chancery Court zouden verschijnen. Veel juridische experts beweerden dat het moeilijk zou zijn geweest voor Musk om de zaak te winnen.

Musk had onlangs de Twitter-situatie aan de orde gesteld tijdens een derde kwartaal gesprek van Tesla, waarbij hij zei dat hij “opgewonden” was.

“Ik denk dat het een troef is die lange tijd is blijven liggen, maar een ongelooflijk potentieel heeft, hoewel ikzelf en de andere investeerders natuurlijk te veel betalen voor Twitter,” voegde hij eraan toe.

Dus, nu Musk de controle heeft en aan niemand gebonden is, kan hij de worstelende website veranderen?

De volgende stap voor Twitter

Vorige week meldde The Washington Post dat Musk van plan is 75 procent van het personeel van Twitter te ontslaan. Door meer te doen met minder, zou dat wijzen op een sterkere cashflow en een grotere winstgevendheid, zeggen marktanalisten. Het zou ook een remedie kunnen zijn tegen zijn stagnerende inkomstengroei problemen en opgeblazen corporate kostenstructuur.

“Hoewel er geen twijfel over bestaat dat Musk over unieke vaardigheden beschikt en waarschijnlijk enkele geweldige ideeën heeft om het platform te verbeteren, lijkt het er ook op dat er geen snelle oplossingen zijn gezien de uitdagingen waarmee het bedrijf en de dienst vandaag worden geconfronteerd,” vertelde Moser aan The Epoch Times.

Bloomberg meldde echter dat Musk eerdere berichten ontkende en zei dat hij niet van plan is 75 procent van het personeel te schrappen.

Musk zou ook enige tegenstand kunnen ondervinden, aangezien hij het doelwit is geworden van linkse organisaties sinds zijn overnameplannen werden gemeld. Media rapporten onthulden in mei dat “George Soros, Clinton en Obama medewerkers, en Europese regeringen” achter de campagne zaten die grote bedrijven aanspoorde om Twitter te boycotten na Musk’s overname.

Critici suggereren dat het concept van Musk om het vrije woord op het “de-facto stadsplein” te ondersteunen en te versterken door het bedrijf te kopen, zal leiden tot haatzaaien en de verspreiding van verkeerde informatie.

Marktdeskundigen hebben opgemerkt dat adverteerders zich zorgen zouden kunnen maken over de koers van Twitter onder leiding van Musk. Maar hij probeerde zorgen weg te nemen in een bericht op Twitter met de woorden “Beste Twitter-adverteerders”. Musk keerde zich tegen beweringen dat de website zou worden overspoeld met desinformatie en haatdragende taal, omdat hij van plan is de moderatie van de inhoud te verminderen. Hij was het ermee eens dat “Twitter natuurlijk geen free-for-all hellscape kan worden, waar alles gezegd kan worden zonder consequenties!”.

“De reden dat ik Twitter heb overgenomen is dat het belangrijk is voor de toekomst van de beschaving om een gemeenschappelijk digitaal stadsplein te hebben, waar een breed scala aan overtuigingen op een gezonde manier kan worden besproken, zonder toevlucht te nemen tot geweld,” schreef hij. “Er bestaat momenteel een groot gevaar dat sociale media zullen versplinteren in uiterst rechtse en uiterst linkse echokamers die meer haat genereren en onze samenleving verdelen.”

Hij voegde eraan toe dat hij Twitter niet kocht “om meer geld te verdienen. Ik deed het om te proberen de mensheid te helpen, van wie ik hou.”

Media meldden vorige week ook dat de administratie van Biden nationale veiligheidsbeoordelingen overwoog voor de ondernemingen van Musk, met inbegrip van de overname van Twitter. Het Witte Huis heeft deze beschuldigingen echter ontkend.

Gepubliceerd door The Epoch Times (27 oktober 2022): Elon Musk Finally Buys Twitter, Fires Top Executives

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.