Sunday, 19 May 2024
Elon Musk, CEO van Tesla, woont de opening bij van de Tesla-fabriek Berlin Brandenburg in Gruenheide, Duitsland, op 22 mrt. 2022. (Patrick Pleul/Pool via AP)

Elon Musk zegt dat hij zich inzet voor vrije meningsuiting, zelfs bij gevaar voor ‘directe persoonlijke veiligheid’

Elon Musk zegt dat de missie van Twitter is om de meest accurate bron van informatie van de wereld te worden, terwijl hij zijn engagement voor vrije meningsuiting herhaalt, zelfs als dat een “persoonlijk veiligheidsrisico” voor hemzelf inhoudt.

Musk, een zelfbenoemde absolutist van het vrije woord, herhaalde op 6 november op Twitter zijn belofte voor een open discussie op Twitter.

“Mijn inzet voor vrije meningsuiting gaat zelfs zover dat ik het account dat mijn vliegtuig volgt niet verbied, ook al is dat een direct persoonlijk veiligheidsrisico”, schreef Musk.

Hij verwees naar het ElonJet-account dat is opgezet door student Jack Sweeney, die sinds 2020 de vluchten van Musk volgt met behulp van openbaar beschikbare gegevens.

Musk’s belofte om het jet-tracking account niet af te sluiten trok sympathieke reacties.

“Bedankt voor het bekrachtigen van uw inzet voor vrije meningsuiting. Overweldigend zijn de volgers van mijn account supporters en bewonderaars van uw inspanningen,” schreef Sweeney via het ElonJet account.

Sweeney verwierp eerder suggesties dat Musk het account zou schrappen nadat hij eigenaar van Twitter was geworden.

“Ik maak me geen zorgen nu Musk Twitter bezit. Als hij ElonJet zou verbieden, zou het nieuws er vol van staan, dus ik denk niet dat hij dat zal doen,” schreef Sweeney in een opiniestuk in Newsweek.

Sweeney schreef ook op zijn persoonlijke Twitter-account dat hij ertegen is dat mensen het jet-account gebruiken om Musk op te sporen en hem persoonlijk op te zoeken, en zei dat hij openstaat voor overleg met Musk over het verwijderen van het account.

Musk had Sweeney naar verluidt gevraagd het account te verwijderen vanwege een veiligheidsrisico, waarbij hij de student in een door het protocol geciteerd bericht vertelde dat hij “niet houdt van het idee te worden neergeschoten door een gek”.

Twitter’s nieuwe missie?

Bijna twee weken nadat hij Twitter overnam en de nieuwe CEO werd, schreef Musk in een Twitter-post: “Twitter moet met voorsprong de meest accurate bron van informatie over de wereld worden. Dat is onze missie.”

Twitter antwoordde niet onmiddellijk op een vraag van The Epoch Times of het bedrijf van plan is Musks richtlijnen op te nemen in zijn officiële missieverklaring, die ten tijde van de rapportage ongewijzigd bleef.

Momenteel stelt Twitter, Inc. dat zijn missie is om “iedereen de kracht te geven om ideeën en informatie te creëren en onmiddellijk te delen zonder barrières”, en belooft dit te doen op manieren “die een vrije en wereldwijde conversatie verbeteren en er geen afbreuk aan doen”.

Musk werd eigenaar van Twitter op 27 oktober. In een open brief noemde hij het platform een “digitaal stadsplein” waar een breed scala aan ideeën kan worden besproken “op een gezonde manier, zonder toevlucht te nemen tot geweld”.

In het licht van de bezorgdheid over de vraag of zijn engagement voor vrije meningsuiting zou betekenen dat de vangrails voor inhoud bij Twitter zouden worden ontmanteld, zei Musk dat hij het platform geen “free-for-all hellscape” zou laten worden waar alles kan worden gezegd “zonder gevolgen”.

“Om glashelder te zijn, Twitter’s sterke engagement voor inhoudelijke controle blijft absoluut onveranderd,” schreef hij in een recente post op Twitter, terwijl het hoofd veiligheid en integriteit van het bedrijf, Yoel Roth, in een recente Twitter post schreef dat het dagelijkse volume van inhoudelijke ” matigingsacties ” die het bedrijf heeft genomen “stabiel is gebleven.”

Een van de handhavingsacties die Twitter onderneemt betreft gebruikers die zich voordoen als andere gebruikers op het platform zonder duidelijk aan te geven dat het om een “parodie” account gaat; zij kunnen zonder waarschuwing een permanente schorsing tegemoet zien.

“Voorheen gaven we een waarschuwing voordat we tot schorsing overgingen, maar nu we verificatie op grote schaal uitrollen, zal er geen waarschuwing zijn,” zei Musk in een Twitter-post van 6 november.

Musk zei dat dit “duidelijk zal worden gemarkeerd als een voorwaarde voor het aanmelden bij Twitter Blue,” met de aantekening dat elke naamsverandering zal leiden tot tijdelijk verlies van een geverifieerd vinkje.

Gepubliceerd door The Epoch Times (07 november 2022): Elon Musk Says He’s Committed to Free Speech Even at Risk of ‘Direct Personal Safety’

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.